• Τράπεζες

    Unicredit-Intesa Sanpaolo: Μάχη Ιταλών τραπεζιτών για την πρωτιά

    Andrea Orcel (Unicredit), Carlo Messina (Intesa Sanpaolo)


    Δύο ιταλικές τράπεζες μάχονται για την πρωτιά στην κεφαλαιοποίηση, με τη Unicredit να καταγράφει κέρδη ρεκόρ στον ιταλικό δείκτη πλησιάζοντας επικίνδυνα τη μεγαλύτερη αντίπαλό της στην Ιταλία, την Intesa Sanpaolo.

    Η Unicredit, η οποία πριν λίγους μήνες αγόρασε το 9% της Alpha Bank και η Intesa Sanpaolo, η οποία είχε πρωταγωνιστήσει τους προηγούμενους μήνες σε σενάρια για πιθανό ενδιαφέρον εξαγοράς μεριδίου της Πειραιώς βρίσκονται στο top 10 των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

    Το άλμα της Unicredit

    Η UBS σε πρόσφατη έκθεσή της ανέφερε ότι η Unicredit θα μπορούσε φέτος να αυξήσει ακόμα κατά 50% τα κέρδη της στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

    Ήδη η ιταλική τράπεζα έχει σημειώσει άνοδο 18% μέσα στο 2024, εκτοξεύοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 51,7 δισ. δολάρια. Την περασμένη Δευτέρα η μετοχή της αυξήθηκε κατά 8,1%.

    Πλέον προσεγγίζει την τιμή της Intesa Sanpaolo, της οποίας η κεφαλαιοποίηση αγγίζει τα 56,8 δισ. δολάρια.

    Ο αναλυτής της UBS Ignacio Cerezo αύξησε την τιμή-στόχο του για την UniCredit στα 42,5 ευρώ, την υψηλότερη μεταξύ των αναλυτών που παρακολουθεί το Bloomberg, με την ελβετική τράπεζα να κάνει σύσταση για «αγορά» για τις μετοχές και των δύο τραπεζών.

    Andrea Orcel: Ο πλούσιος τραπεζίτης

    O Ιταλός βετεράνος τραπεζίτης με προηγούμενη εμπειρία στην UBS έχει αναλάβει σχεδόν τρία χρόνια τη διοίκηση της Unicredit.

    Είναι γνωστός για δύο πράγματα: για τις υψηλές μισθολογικές του απαιτήσεις αλλά και για την ικανότητά του να κλείνει μεγάλα deals.

    Ο Andrea Orcel έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον τραπεζικό κλάδο ως ένας βετεράνος των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Κατά το πέρασμά του από τη Merrill Lynch και τη UBS αυξήθηκε η δραστηριότητα των M&A και η φήμη του αυτή έφερε την πρόταση για να αναλάβει την Unicredit.

    Τον πρώτο χρόνο στη Unicredit οι συνολικές αποδοχές του ήταν 6,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κι ενός μπόνους εγγραφής 4,8 εκατ. ευρώ, ένα από τα υψηλότερα πακέτα στην Ευρώπη και υπερδιπλάσιο του προκατόχου του Jean Pierre Mustier. Ο μισθός του τον κατέταξε στην πέμπτη θέση μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων τραπεζιτών, με πρώτο τον Ralph Hamers, πρώην CEO της UBS.

    Οι συνολικές αποδοχές του για το 2022 ανήλθαν στα 7,5 εκατ. ευρώ, με τον Orcel σύμφωνα με το Bloomberg να κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από την Ana Botin της ισπανικής Santander στη 1η θέση και τον Christian Sewing της Deutsche Bank στη 2η θέση.

    Carlo Messina: Ο αγαπημένος CEO

    O Carlo Messina θεωρείται ένας από τους καλύτερους CEO τραπεζών. Στην Ευρώπη διακρίνεται σταθερά σε κατατάξεις, όπου ψηφίζουν θεσμικοί επενδυτές και χρηματοοικονομικοί αναλυτές.

    Έχει αναλάβει από τον Σεπτέμβριο του 2013 τα ηνία της Intesa Sanpaolo κι έκτοτε έχει καταφέρει να ξεχωρίσει κρατώντας την ιταλική τράπεζα στην κορυφή των προτιμήσεων της αγοράς στην Ευρώπη, ενώ ο ίδιος αναδεικνύεται σταθερά εδώ και έξι χρόνια ως ο καλύτερος CEO στην κατάταξη της Institutional Investor.

    Σε αντίθεση με τον Orcel, λίγες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς για τις συνήθειες του, τον τρόπο ζωής του ή τον χαρακτήρα του καθώς ο ίδιος επιλέγει να προβάλλει μόνο τις προοπτικές για την ιταλική τράπεζα.

    Σε μία περίοδο που η μείωση των επιτοκίων μπορεί να διακινδυνεύσει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Messina παρουσίασε ήδη σχέδιο ενίσχυσης της μονάδας διαχείρισης πλούτου ύψους 100 δισ. ευρώ. «Αυτό ισοδυναμεί λίγο πολύ με την αγορά μιας μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκής εταιρείας διαχείρισης πλούτου», σχολίασε πριν λίγες εβδομάδες από το Νταβός.

    Ένας από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής του τα τελευταία χρόνια είναι η ψηφιακή μετάβαση της Intesa με στόχο τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση των μονάδων διαχείρισης πλούτου και ασφάλισης.

    Διαβάστε επίσης:

    Unicredit: Χορήγησε δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ στην προβληματική Signa

    Ιταλική «επέλαση» στην Ελλάδα: Οι μεγάλες επενδύσεις Ιταλών σε τράπεζες, ενέργεια, υποδομές



    ΣΧΟΛΙΑ