ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ενεργειακές υποδομές αναμένεται να αποτελέσουν τον βασικό προορισμό του επόμενου μεγάλου κύματος επενδύσεων σε έργα υποδομής. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή ατζέντα σε διαφορετικές προτεραιότητες, με την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια να αποκτούν πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα έναντι της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και Chief Corporate & Investment Banking της Πειραιώς, κατά τη συμμετοχή του στο «Hellenic Growth Agora» του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ.
Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιεί μεγάλα έργα
Στη συζήτηση με θέμα «Ενέργεια και Κρίσιμες Υποδομές – Οι επενδύσεις που ενισχύουν τον ρόλο της χώρας ως περιφερειακού κόμβου ενέργειας και μεταφορών», ο κ. Τζούρος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής.
Όπως τόνισε, η χώρα έχει πλέον αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να σχεδιάζει, να αδειοδοτεί, να κατασκευάζει αλλά και να χρηματοδοτεί έργα μεγάλης κλίμακας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει αυτή την πορεία, παρέχοντας κεφάλαια, τεχνογνωσία και μακροχρόνια δέσμευση.
Οι προϋποθέσεις για την επιτυχή υλοποίηση των έργων
Ο Chief Corporate & Investment Banking της Πειραιώς στάθηκε και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου τα μεγάλα έργα υποδομής να προχωρούν με επιτυχία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα σαφές αδειοδοτικό πλαίσιο, το οποίο δεν θα μεταβάλλεται συνεχώς. Παράλληλα, απαιτείται αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των διαφορών που μπορεί να προκύψουν.
Σημαντικό ρόλο έχουν επίσης οι εταιρείες που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία, καθώς και οι sponsors που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε μακροχρόνια βάση.
Την ίδια στιγμή, απαραίτητη είναι η ύπαρξη ενός τραπεζικού συστήματος που μπορεί να αξιολογεί τις μακροχρόνιες ροές των έργων και να παρέχει επαρκή χρηματοδότηση καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.
Τα εμπόδια παραμένουν, αλλά το οικοσύστημα έχει ωριμάσει
Παρά την πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, κυρίως σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία, την πολυπλοκότητα του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Τζούρος, η Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον την ικανότητα να παραδίδει μεγάλα έργα υποδομής.
Σε αυτή την εξέλιξη έχει συμβάλει και η λειτουργία ενός ώριμου οικοσυστήματος παραχωρήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μέσα στο οποίο κράτος, κατασκευαστές και τράπεζες συνεργάζονται πλέον σε ένα πιο ώριμο πλαίσιο.
«Η χρηματοδότηση δεν είναι το πρόβλημα»
Ο κ. Τζούρος υπογράμμισε ακόμη ότι η χρηματοδότηση δεν αποτελεί το βασικό πρόβλημα για τα μεγάλα έργα υποδομής.
Όπως ανέφερε, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πετύχει σημαντική πιστωτική επέκταση τα τελευταία χρόνια και διαθέτουν κεφάλαια, διάθεση και τεχνογνωσία για τη χρηματοδότηση μεγάλων και σύνθετων έργων υποδομών.
Μάλιστα, όπως επισήμανε, στην ελληνική αγορά του project finance δεν υπάρχει ενεργός ρόλος ξένων τραπεζών.
Πού θα κατευθυνθεί το επόμενο μεγάλο κύμα επενδύσεων
Κατά την εκτίμηση του κ. Τζούρου, ο επόμενος μεγάλος κύκλος επενδύσεων θα επικεντρωθεί στις ενεργειακές υποδομές.
Πρώτος τομέας είναι η αποθήκευση ενέργειας και τα δίκτυα. Τα επενδυτικά πλάνα των διαχειριστών προβλέπουν επενδύσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το πρόγραμμα των νησιωτικών διασυνδέσεων, το οποίο προχωρά, με το όφελος για τους καταναλωτές να εκτιμάται σε 3,7 δισ. ευρώ έως το 2034.
Οι διασυνοριακές γραμμές και ο Great Sea Interconnector
Σημαντικό μέρος των επενδύσεων αφορά και τις διασυνοριακές γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τον Great Sea Interconnector να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Οι συγκεκριμένες διασυνδέσεις αποτελούν προϋπόθεση για την πραγματοποίηση εξαγωγών πράσινης ενέργειας, αλλά και για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Νέες υποδομές φυσικού αερίου και FSRU
Στις ενεργειακές επενδύσεις που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο περιλαμβάνονται, τέλος, και οι υποδομές φυσικού αερίου.
Σε αυτές εντάσσονται νέες μονάδες FSRU για την εισαγωγή LNG, οι οποίες στηρίζουν τον Κάθετο Διάδρομο.
Έως 15 δισ. ευρώ οι ανάγκες για ενεργειακές διασυνδέσεις
Το συνολικό μέγεθος των απαιτούμενων επενδύσεων αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις για τις ανάγκες ενεργειακής διασύνδεσης, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι επενδύσεις στην Ελλάδα σε ΑΠΕ, αποθήκευση και δίκτυα για την περίοδο 2026–2030 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 11 δισ. ευρώ.
Από το συγκεκριμένο ποσό, οι χρηματοδοτικές ανάγκες υπολογίζονται περίπου στα 7,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Τζούρο.
Διαβάστε επίσης
Εθνική Τράπεζα: Στις 20 Νοεμβρίου η καταβολή ενδιάμεσου μερίσματος
Euroxx: Υψηλότερες αποτιμήσεις αξίζουν οι ελληνικές τράπεζες – Ανεβάζει έως 20% τις τιμές στόχους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εκπτώσεις έως 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
- Morgan Stanley: Οι μετοχές που ξεχωρίζει στην Ελλάδα
- Λιμένας Θεσσαλονίκης: Ο αναπτυξιακός κόμβος που αλλάζει την οικονομική γεωγραφία της Βόρειας Ελλάδας
- Φλωρίδης: Έρχεται νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των πολυκατοικιών – Αλλάζει νόμος του 1929
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.