• Τράπεζες

    Τραπεζικός όλεθρος στα ευρωχρηματιστήρια – Γιατί σφυροκοπούνται και οι ευρωπαϊκές τράπεζες

    • Bloomberg


    Μεγάλες απώλειες καταγράφουν σήμερα, Δευτέρα, οι τραπεζικές μετοχές με εκείνες των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με τη Ρωσία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση.

    Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει η αυστριακή Raiffeisen Bank International, με απώλειες που έφτασαν το 18,5% μετά το άνοιγμα της αγοράς στη Βιέννη, εν μέσω ανησυχίας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πλήξει μία από τις πλέον κερδοφόρες μονάδες της τράπεζας.

    Η γαλλική Societe Generale και η ιταλική UniCredit υποχωρούσαν επίσης πάνω από 10%.

    Και οι τρεις προαναφερθείσες τράπεζες έχουν σημαντικές δραστηριότητες στη Ρωσία.

    Οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν μία κατάσταση που αλλάζει ραγδαία, μετά την απόφαση των ΗΠΑ και της ΕΕ να κλιμακώσουν την απάντησή τους απέναντι στη Ρωσία, μπλοκάροντας κάποιες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα SWIFT, στοχεύοντας παράλληλα και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Συνεπεία αυτού, το ρούβλι υποχώρησε κάθετα στο άνοιγμα της Δευτέρας, πυροδοτώντας έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων.

    Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Europe banks υποχωρούσε κατά 6%. Ο γενικός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε απώλειες 1,3%.

    Ανυπολόγιστος προς το παρόν ο αντίκτυπος των κυρώσεων

    Η Raiffeisen ανέφερε νωρίς τη Δευτέρα ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να εκτιμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων καθώς οι τελευταίες επεκτείνονται μέρα με τη μέρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Johann Strobl, ανέφερε αργότερα σε δήλωσή του ότι η ρωσική θυγατρική της είχε ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα και ότι οι πελάτες της τής έχουν δείξει επανειλημμένα εμπιστοσύνη σε καιρούς κρίσεων. Η μετοχή κάλυψε μέρος του χαμένου εδάφους, μειώνοντας τις απώλειες στο 13%.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία Bloomberg Intelligence, η τράπεζα έχει δάνεια 11,6 δισ. ευρώ στη Ρωσία, ή το 11% του συνόλου των δανείων της, και αντλεί από εκεί πάνω από το 30% των προ φόρων κερδών της.

    Γιατί σφυροκοπούνται οι ευρωπαϊκές τράπεζες

    «Ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από τις διεθνείς πληρωμές σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τους Ευρωπαίους πιστωτές τους», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank, Thomas Gitzel.

    «Για την ΕΕ συνολικά, το παθητικό της Ρωσίας είναι διαχειρίσιμο. Οι αξιώσεις ανέρχονται γύρω στα 75 δισ. δολάρια ΗΠΑ ή στο 0,7% των συνολικών αξιώσεων των τραπεζών. Οι γαλλικές, οι ιταλικές και οι αυστριακές τράπεζες έχουν τις υψηλότερες αξιώσεις σε απόλυτες τιμές», πρόσθεσε.

    Μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών τραπεζικών τίτλων μετά τις κυρώσεις

    Τον Ιανουάριο, η UniCredit, η δεύτερη σε μέγεθος ιταλική τράπεζα, αποχώρησε από ένα πιθανό deal εξαγοράς της ρωσικής Otkritie Bank, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Andrea Orcel, να αφήνει να εννοηθεί ότι στην απόφασή της μέτρησε και ο στρατιωτικός αναβρασμός στην περιοχή.

    Η UniCredit είχε ήδη γύρω στους 4.000 υπαλλήλους στη Ρωσία.

    Η BNP Paribas, η οποία υποχωρούσε σχεδόν 9%, εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η έκθεσή της σε Ρωσία και Ουκρανία υπολογίζεται στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ και ανέφερε ότι έχει εξασφαλίσει τις δραστηριότητές της εκεί με «σημαντικό επίπεδο εγγυήσεων και collaterals».

    Όμως, το sell-off δεν πλήττει μόνο τις τράπεζες εκείνες που έχουν σημαντικές συναλλαγές με τη Ρωσία, αλλά και εκείνες που ενδέχεται να είναι εκτεθειμένες έμμεσα στην κατάσταση. Μεταξύ αυτών, η ING Groep και η Deutsche Bank υποχωρούσαν κατά 10% και 8% αντίστοιχα.

    Η Deutsche Bank είναι «εκτεθειμένη σε εταιρείες οι οποίες έχουν δραστηριότητες στην ανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο Andreas Meyer, CEO στη Fountain Square Asset Management. «Όσο πιο διασυνδεδεμένη είναι μια τράπεζα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα οι κυρώσεις αυτές να επηρεάσουν τώρα κάποιους τομείς δραστηριότητας», συμπλήρωσε.

    Αναλυτές της JPMorgan Chase & Co ανέφεραν ότι όσο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις ειδήσεις η ουκρανική κρίση, οι τράπεζες είναι απίθανο να έχουν καλές επιδόσεις.

    «Οι τράπεζες έχασαν μέρος της ισχυρής δυναμικής τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά οι τραπεζικοί αναλυτές μας πιστεύουν πως η έκθεση στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι πολύ διαχειρίσιμη, ανερχόμενη σε λιγότερο από το 1% της λογιστικής αξίας τους», ανέφεραν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα υπεύθυνοι στρατηγικής υπό τον Mislav Matejka.



    ΣΧΟΛΙΑ