• Τράπεζες

    Τράπεζες: Τι ζητούν επιτακτικά οι ξένοι μέτοχοι από τις διοικήσεις


    Ανησυχούν για την επόμενη ημέρα της αξιολόγησης οι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι οι καθυστερήσεις αλλά και η απροθυμία/αδυναμία της κυβέρνησης να εκτελέσει τα συμφωνηθέντα υπονομεύει το στόρυ ανάκαμψης για το δεύτερο εξάμηνο.

    Μπορεί νέοι επενδυτές να δηλώνουν έτοιμοι να μπουν για πρώτη φορά στον κλάδο μόλις γίνει το κλικ της αξιολόγησης – τουλάχιστον με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα – αλλά οι παλιοί κρατιούνται από τις χαμηλές αποτιμήσεις, που κάνουν ασύμφορη την έξοδο. Από την αρχή του χρόνοι οι τράπεζες έχασαν περίπου 2,5 δις.ευρώ κεφαλαιοποίησης και τουλάχιστον η αξιολόγηση θα αποτελέσει ένα θετικό καταλύτη ανόδου, εκτιμούν.

    Οι υφιστάμενοι επενδυτές, στις επαφές με τα τραπεζικά στελέχη, διατυπώνουν ανοικτά την απογοήτευσή τους για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, αλλά και τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

    Ακόμη και στο, όπως φαίνεται πιο πιθανό σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν το Πάσχα, υπάρχει ο προβληματισμός ότι τα βαριά υφεσιακά μέτρα που θα ληφθούν, θα ανατρέψουν το στόρι που «αγόρασαν» στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση: ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, απελευθέρωση της αγοράς των κόκκινων δανείων, ενεργός διαχείριση, βελτίωση ρευστότητας.

    Το επενδυτικό στόρι των τραπεζών, στο μακροοικονομικό του μέρος, στηρίχθηκε σε μια γοργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από το καλοκαίρι και μετά που υπογράφηκε το μνημόνιο και σε μια αξιολόγηση που θα είχε ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο φέτος.

    Οι επενδυτές πείστηκαν από τις παραδοχές αυτές και από τις προβλέψεις για επάνοδο καταθέσεων της τάξης των 7 με 8 δισ. ευρώ τουλάχιστον για φέτος. Αντ’ αυτού, ακόμη και στις πιο πρόσφατες επαφές με επενδυτές, αυτό που τους λέμε ακόμη είναι ότι επίκειται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος.

    Ο επόμενος μήνας συναντήσεων με την επενδυτική κοινότητα θα είναι ο Ιούνιος και τουλάχιστον έως τότε θα υπάρχουν εξελίξεις για να «εμπλουτίσουν» τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ξένων funds.

    Με δεδομένη τη λήψη σκληρών μέτρων, τα οποία έχουν σαφώς υφεσιακό χαρακτήρα, η ανάκαμψη του δευτέρου εξαμήνου φαίνεται πιο μακρινή αφού ιδιωτική κατανάλωση και εγχώριες επενδύσεις δεν θα υπάρχουν ενώ δύσκολη είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

     Είναι ενδεικτικό ότι στις πρόσφατες συναντήσεις με εκπροσώπους των funds, τα ερωτήματα προς τους Ελληνες τραπεζίτες αφορούσαν και το προσφυγικό και την επίπτωση που μπορεί να έχει στον τουρισμό και άρα στο ΑΕΠ της χώρας.

    Το μακροοικονομικό περιβάλλον μπορεί να «ρίξει έξω» για ακόμη μια φορά τους σχεδιασμούς των τραπεζών για επάνοδο σε κερδοφορία, με τους παράγοντες της τραπεζικής αγοράς να απαριθμούν σειρά κινδύνων: η διατήρηση της αβεβαιότητας εμποδίζει ακόμη και την έναρξη μιας διαδικασίας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα είναι μακρά, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

    Οι ξένοι ζητούν αποτέλεσματα όσο αφορά την πρόοδο που γίνεται στη διαχείριση των NPLs, το ενδεχόμενο πώλησης επιχειρηματικών δανείων και το νομοθετικό πλαίσιο. Το ανοικτό μέτωπο της απελευθέρωσης στην αγορά δανείων καθυστερεί την πρόοδο που επιδιώκουν να επιτύχουν τράπεζες, Τράπεζα της Ελλάδος και θεσμοί, με αποτέλεσμα οι στόχοι για το 2016 να ατονούν.

    Oσο αφορά τη ρευστότητα, για το πρώτο εξάμηνο «χάθηκε» το στοίχημα της επιστροφής καταθέσεων, αλλά η αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα φέρει άμεσα οφέλη, καταρχάς με την επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε δεύτερο χρόνο με την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/afto-grafima-dichni-giati-ependites-ine-erotevmeni-ton-chriso-tora/26368



    ΣΧΟΛΙΑ