• Τράπεζες

    Τράπεζες: «Ραντεβού» στο Χίλτον με ένα «μενού» που τα έχει όλα


    Ραντεβού στο Χίλτον έχουν σήμερα το μεσημέρι οι Έλληνες τραπεζίτες με τα κλιμάκια των θεσμών. Είναι η πρώτη συνάντηση, μετά την έξοδο της χώρας από την εποχή των μνημονίων και η ατζέντα της συζήτησης είναι πλούσια, με τρία κυρίως θέματα να κυριαρχούν. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αλλά και η χρήση όλων των διαθέσιμων «εργαλείων» για να περιοριστούν τα ποσοστά τους –τα οποία πάνε σύντομα σε νέα αναθεώρηση-, θα  είναι το βασικό θέμα στη σημερινή ατζέντα.

    Το άλλο θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση τραπεζιτών – θεσμών είναι η ρευστότητα όπως και η κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εξάλλου μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο εποπτικός έλεγχος αξιολόγησης.

    Τρίτο θέμα στην ατζέντα είναι η θέσπιση  νομοθετικών προσαρμογών στο πλαίσιο της μετά μνημονίων εποχής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός κορμός της συνάντησης θα αφορά τα προβληματικά χαρτοφυλάκια. Διότι οι τράπεζες μπορεί να τα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθώς πέτυχαν κατά  1,6 δισ. ευρώ μεγαλύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, και  τα περιόρισαν στα 88,6 δισ. ευρώ (ο αρχικός στόχος ήταν στα 90,2 δισ. ευρώ), όμως έχουν μπροστά τους μακρύ δρόμο για να ρίξουν τα ποσοστά των προβληματικών δανείων σε  μονοψήφιο ποσοστό.

    Οι θεσμοί έχουν προτείνει –στην ουσία έχουν ζητήσει- χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων: δηλαδή  πωλήσεις, αναδιαρθρώσεις και πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις βιώσιμες σε βάθος χρόνου, αλλά και ενεργή δευτερογενή αγορά.

    Άλλωστε και τα στοιχεία της ΤτΕ (πρώτο εξάμηνο 2018), δείχνουν πως η  μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πωλήσεις πακέτων δανείων -ύψους 2 δισ. ευρώ-, στις διαγραφές ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Οι  εισπράξεις ήταν της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και άλλα 600 εκατ. ευρώ ήταν οι ρευστοποιήσεις, ενώ θετική επίπτωση είχε και η μικρότερη από το αναμενόμενο ροή νέων προβληματικών δανείων.

    Οι πλειστηριασμοί έχουν αρχίσει να αποδίδουν «καρπούς», τα προς πώληση χαρτοφυλάκια πληθαίνουν, όμως μέχρι το τέλος του 2021 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 59,6 δισ. ευρώ.

    Κατ’ επέκταση και οι στόχοι των τραπεζών για την επόμενη μέρα, μέχρι το τέλος του 2021 δηλαδή,  είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι, διότι δεν είναι μόνο η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και ότι οι τράπεζες θα πρέπει  να αποκτήσουν παράλληλα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες προβλέψεις για τα παλιά δάνεια, και παράλληλα να είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο σε ότι αφορά τις νέες δανειοδοτήσεις και να «προλαβαίνουν» το δάνειο πριν «σκάσει».

    Το άλλο μεγάλο θέμα είναι αυτό της ρευστότητας και της  κεφαλαιακής επάρκειας. Αμέσως μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα ξεκινήσει ο Εποπτικός Έλεγχος Αξιολόγησης  (το  SREP), που αφορά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης. Οι θεσμοί εστιάζουν στο κομμάτι των προβλέψεων, αλλά και της κερδοφορίας.



    ΣΧΟΛΙΑ