• Τράπεζες

    Τράπεζες: Προσηλωμένες στη συρρίκνωση του δικτύου τους – 6 στα 10 υποκαταστήματα έκλεισαν την τελευταία δεκαετία

    τράπεζες: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Προσηλωμένες στην πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων παραμένουν οι τράπεζες και μέσα στην τελευταία δεκαετία μπήκε λουκέτο στα 6 από τα 10 υποκαταστήματα.

    Στην Ελλάδα σήμερα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους αντιστοιχούν λιγότερα από 17 (16,78) τραπεζικά καταστήματα, όταν το 2012 η αντιστοιχία ήταν 37,74 καταστήματα και το 2014 είχε περιοριστεί στα 28,28 καταστήματα.

    Να σημειωθεί ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1.351 καταστημάτων και στα τέλη Ιουνίου 2022 ο αριθμός των υποκαταστημάτων είχε περιοριστεί στα 1.308 καθώς είχαν κατεβάσει ρολά 43 καταστήματα.

    Όμως δεν είναι μόνο η συρρίκνωση του δικτύου. Οι τράπεζες ακολουθούν νέες  πολιτικές και σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση της πελατείας τους, την οποία στρέφουν συστηματικά  στα ηλεκτρονικά δίκτυα εξυπηρέτησης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη συστημική τράπεζα -σε ορισμένα υποκαταστήματα της- εφαρμόζει περιορισμένο ωράριο για συναλλαγές στο γκισέ. Συγκεκριμένα ο πελάτης μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές  8-10 το πρωί και 1-2 το μεσημέρι.

    Αναμφίβολα η τεχνολογία δημιουργεί νέα δεδομένα και ευκολία σε πλήθος τραπεζικών συναλλαγών. Ωστόσο υπάρχουν εργασίες που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν παρά μόνο στο γκισέ (όπως είναι για παράδειγμα η ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών).

    Σήμερα η επαρχία αντιμετωπίζει  πρόβλημα λόγω της απουσίας τραπεζικών καταστημάτων, παραμεθόριες περιοχές και νησιά έχουν μείνει χωρίς τράπεζα με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομική δραστηριότητα  της κάθε περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλές περιοχές  που είχαν μία και δύο τράπεζες να μην έχουν πλέον ούτε ΑΤΜ και οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη πόλη του νομού τους.

    Αν και για φέτος οι τράπεζες  είχαν προγραμματίσει να μειώσουν τον αριθμό των καταστημάτων του δικτύου τους κατά 120, η ενεργειακή κρίση, αλλά και το ενδεχόμενο εκλογών «πάγωσε» τα σχέδια τους και τα λουκέτα μέχρι το τέλος Ιουνίου ήταν 43.

    Συγκεκριμένα η Eurobank έχει δίκτυο με 274 καταστήματα καθώς το πρώτο εξάμηνο φέτος έκλεισε 25, ακολουθεί η Alpha Bank  με 287 (έκλεισε 12 υποκαταστήματα) η Εθνική Τράπεζα διαθέτει δίκτυο 339 καταστημάτων καθώς δεν έκλεισε κανένα το πρώτο εξάμηνο και η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο δίκτυο με 408 καταστήματα (έκλεισε 6 καταστήματα το πρώτο εξάμηνο).

    Να σημειωθεί ότι το δίκτυο των τραπεζών αλλάζει μορφή. Και είναι  ο  ψηφιακός μετασχηματισμός που οδηγεί σε πλήρη αναδιάταξη το δίκτυο, όπως και η στροφή των πελατών σε ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα,  καθώς πάνω από το 90% των συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων. Παράλληλα οι τράπεζες  προχωρούν στην ψηφιοποίηση επιπλέον διαδικασιών και  δημιουργούν ειδικές υποδομές μέσα στα καταστήματα, ώστε οι περισσότερες συναλλαγές να πραγματοποιούνται  αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίχως να εμπλέκονται εργαζόμενοι.

    Το ζητούμενο για τις τράπεζες σύμφωνα με τα επιχειρησιακά τους σχέδια  είναι digital υπηρεσίες, μικρότερο δίκτυο καταστημάτων – να μην ξεπερνούν τα 250 κατά μέσο όρο-, και ο αριθμός των εργαζομένων τους  να είναι μικρότερος από τά  6.000 άτομα.



    ΣΧΟΛΙΑ