• Τράπεζες

    Τράπεζες: «Πυρετός» μερισμάτων μετά από 16 χρόνια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Τα χαρτιά τους ανοίγουν οι συστημικές τράπεζες και ετοιμάζονται –ύστερα από 16 χρόνια– να διανείμουν και πάλι μέρισμα στους μετόχους τους.

    Μάλιστα, τα πρόσφατα αποτελέσματα  SREP, έδειξαν ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον Πυλώνα 2 μειώθηκαν για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, και αυτό σημαίνει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος μερισματικής πολιτικής.

    Χθες η Eurobank ανακοίνωσε  την έγκριση της διανομή προαιρετικών αποθεματικών στην Eurobank Holdings, ύψους 410 εκατ. ευρώ. Με την εν λόγω διανομή, αναμένεται να καταστεί δυνατή η διανομή μερίσματος από την Eurobank Holdings για το 2024.

    Σύμφωνα με πληροφορίες,  η διοίκηση της τράπεζας είναι διατεθειμένη, εφόσον εγκρίνει ο SSM, να διανείμει από το ποσό αυτό έως και 350 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 35% των κερδών.

    Σημειώνεται ότι στην περίπτωση όπου εγκριθεί τελικά η καταβολή μερίσματος 350 εκατ. ευρώ η μερισματική απόδοση για τη χρήση του 2023 διαμορφώνεται γύρω στο 6%.

    Στη διανομή «συμβολικού» μερίσματος θα προχωρήσει για τη χρήση του 2023 και η Τράπεζα Πειραιώς, αφού λάβει την έγκριση από τον επόπτη.

    Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι τα κέρδη να διαμορφώνονται στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, και για το 2023 το μέρισμα επί των κερδών θα είναι στο 10%, για να αυξηθεί σταδιακά στο 15% και στο 25%.

    Να σημειωθεί ότι τα κέρδη του 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στην περιοχή των 700+ εκατ. ευρώ και μάλιστα για τη διανομή μερίσματος η τράπεζα έχει πάρει 10% προβλέψεις στα αποτελέσματα της ανά τρίμηνο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και  ο επόπτης αναγνωρίζει το δικαίωμα διανομής μερίσματος, καθώς η τράπεζα έχει προχωρήσει στην εξυγίανση του ισολογισμού της

    Πρόθεση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είναι η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023, με το ύψος του μερίσματος να διαμορφώνεται στο 25% των κερδών της τρέχουσας χρήσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθούν στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ.

    Η τράπεζα –μετά και το εντυπωσιακό placement για τη διάθεση του 22% (από το 40%) που κατείχε το ΤΧΣ– προσανατολίζεται στην ανταμοιβή των μετόχων της και φαίνεται να έχει πάρει το πράσινο φως από τον SSM για τη διανομή μερίσματος.

    Στόχος για τη διοίκηση της Alpha Bank είναι η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, το ύψος του οποίου θα διαμορφωθεί στα 5 σεντ ανά μετοχή, δηλαδή το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, η Alpha Bank θα επιστρέψει σε αυτό το καθεστώς μετά από σχεδόν 16 χρόνια, καθώς «έχουμε συμφωνήσει για το ύψος του με τον SSM και ήδη το έχουμε υπολογίσει στα αποτελέσματα μας. Όμως θα περιμένουμε την τελική έγκριση του επόπτη».

    Και συμπλήρωσε πως «Από το 1949 μέχρι το 2008, οπότε και οι τράπεζες έλαβαν κρατική βοήθεια, η Alpha Bank ήταν η μοναδική εισηγμένη που έδινε κάθε χρόνο μέρισμα τους μετόχους της. Τώρα έχουμε γυρίσει σελίδα, είμαστε ξανά μία αμιγώς ιδιωτική τράπεζα και έτοιμοι να πάμε την Alpha Bank εκεί που την θέλουν οι πελάτες μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Οι καταναλωτές να ζητήσουν αποζημιώσεις από τις τράπεζες

    Πώς απαντούν οι τράπεζες για τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Τράπεζες: Μειώνεται η προμήθεια για την ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ – Αναλυτικά ποσά



    ΣΧΟΛΙΑ