• Τράπεζες

    Τράπεζες: Νέο εμπόδιο στην διανομή μερισμάτων το ενδεχόμενο της πολιτικής αβεβαιότητας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank) βρίσκονται αυτή την ώρα στο συνέδριο της Morgan Stanley


    Ένα νέο εμπόδιο έρχεται να προστεθεί στην διανομή μερίσματος από τις τράπεζες καθώς στο πλάνο μπαίνει και  το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας και κατά πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μεγέθη των τραπεζών.

    Το θέμα της διανομής μερισμάτων -που σταμάτησαν πριν από 12 χρόνια– θα συζητηθεί στις αρχές Μαρτίου, στις συναντήσεις που θα έχουν με τις διοικήσεις των τραπεζών κλιμάκια του SSM.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στις αιτιάσεις του ο  SSM για τα μερίσματα, εκτός  από την επάρκεια κεφαλαίων και τα «μαξιλάρια» που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν αντιξοότητες, όπως για παράδειγμα είναι μία αύξηση στων καθυστερούμενων δανείων, προσθέτει και το ενδεχόμενο της πολιτικής αβεβαιότητας.

    Βέβαια ο Επόπτης δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διανομή μερίσματος αλλά να δώσει τη συγκατάθεση του.

    Και οι τράπεζες Eurobank και Εθνική, που έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να διανείμουν μέρισμα για την χρήση του 2022, στις 6 Μαρτίου θα έχουν μία πρώτη εικόνα για τη διανομή μερίσματος.

    Αν έχουν πάρει τη συγκατάθεση του Επόπτη, τότε αυτό θα αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, που θα ακολουθήσουν στις 9 Μαρτίου για την Eurobank και στις 14 Μαρτίου για την Εθνική.

    Επίσης οι συστημικές τράπεζες θα έχουν  στείλει και τα πρώτα στοιχεία για το stress test που ήδη ξεκίνησε. Έτσι  ο SSM  θα έχει πλήρη γνώση της εικόνας τους, σε επίπεδο κεφαλαίων.

    Το κυρίαρχο πάντως για τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ είναι να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και χρειαστεί να πάρουν οι τράπεζες πρόσθετες προβλέψεις. Και για αυτό επιμένει ότι θα πρέπει όλες οι τράπεζες να διαθέτουν τα απαραίτητα μαξιλάρια που θα απορροφήσουν τους κραδασμούς και να διαθέτουν κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης κινδύνου, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη μία  δεύτερη διαδοχική κρίση, μετά από αυτή την πανδημίας.

    Το άλλο θέμα που θα συζητήσουν τα κλιμάκια του SSM με τις διοικήσεις των τραπεζών είναι οι  προϋπολογισμοί  του 2023 όπως και το business strategy, για να διαπιστωθεί αν οι προβλέψεις τους  είναι ρεαλιστικές.

    Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία επισκέφθηκε την Αθήνα πριν από ένα μήνα, και ερωτηθείς σχετικά με την  πρόθεση των τραπεζών να  διανείμουν μέρισμα είχε απαντήσει πως:  «εφόσον οι τράπεζες μπορούν να αποδείξουν ότι θα είναι σε θέση να παραμείνουν πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις μας, ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, η πληρωμή μερισμάτων δεν θα έχει αρνητική γνώμη από την πλευρά μας».

    Διαβάστε επίσης

    Tράπεζες: Οι τελευταίες συστάσεις των αναλυτών – Τι προτείνουν JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citi και HSBC

    Attica Bank: Μέχρι το τέλος Απριλίου η ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ

    Optima bank: Νέα επενδυτική επιλογή με το αμοιβαίο κεφάλαιο Optima greek income ομολογιακό εσωτερικού



    ΣΧΟΛΙΑ