F

Τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: Ανοίγει η στρόφιγγα του δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά


Τη στρόφιγγα του δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανοίγουν εκ νέου οι τράπεζες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι νέες χρηματοδοτήσεις αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν την προσεχή τριετία φθάνοντας τα 3 δισ. ευρώ.

Η αφύπνιση της αγοράς στεγαστικών, καταναλωτικών και δανείων προς επαγγελματίες ή πολύ μικρές επιχειρήσεις οδήγησε το 2018 σε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεύθυνσης λιανικής τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς, η αγορά αναμένεται να διατηρήσει την επόμενη τριετία τη θετική δυναμική της, αυξάνοντας τις νέες χορηγήσεις κατά 40% κατ’ έτος.

Με βάση στοιχεία που παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του Τομέα Λιανικής Τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς κ. Βασίλης Κουτεντάκης από το 1,5 δισ. ευρώ των νέων χορηγήσεων που δόθηκαν το 2018, τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά δάνεια, τα 500 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά, ενώ στα 650 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα νέα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη οι παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της ανάκαμψης της ζήτησης είναι η μείωση της ανεργίας και η μεγέθυνση της οικονομίας σε συνδυασμό με την ικανοποιητική ρευστότητα που διαθέτουν οι τράπεζες, μέσα από την απεξάρτησή τους από τον ELA και την αύξηση των καταθέσεων.

Τα μεγέθη για τις νέες χορηγήσεις ωχριούν σε σχέση με αυτά της προηγούμενης δεκαετίας, που οδήγησαν στην εκτίναξη της πιστωτικής επέκτασης στη χώρα, ανεβάζοντας τις νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων κατά 40 δισ. ευρώ και τις νέες χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων κατά 17 δισ. ευρώ την περίοδο 2004 – 2008, αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τομέα Λιανικής Τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς «η ζήτηση που καταγράφεται σήμερα έχει υγιή χαρακτηριστικά, καθώς τα νέα δάνεια που δίνονται συνοδεύονται και από την ίδια συμμετοχή των δανειοληπτών σε ποσοστό που αγγίζει και το 50% του αιτούμενου ποσού».

Τα στεγαστικά

Αξιοσημείωτη είναι σύμφωνα με τον με senior director προιόντων Δανείων ιδιωτών και ΜΜΕ κ. Γρηγόρη Τζανέτο και η ζήτηση που εκδηλώνεται για δάνεια αγοράς ή ανακαίνισης κατοικίας, που ενισχύθηκε με ρυθμό 43% τη διετία 2016 – 2018, μετά από μακρά περίοδο πλήρους αποχής.

Η νέα τάση εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω Airbnb, αλλά και οι ανάγκες που δημιουργούνται σε νέα νοικοκυριά, που δεν έχουν έκθεση σε δανεισμό, δημιουργεί τις συνθήκες για ανάκαμψη της αγοράς με αντίστοιχους ρυθμούς τα προσεχή χρόνια. Η αλλαγή στάσης στην αγορά της κατοικίας αποτυπώνεται σε στοιχεία όπως η αυξημένη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων με άνοδο στις αγοραπωλησίες κατά 15,3% το 2017 σε σχέση με το 2016 και κατά 11% το 2016 σε σχέση με το 2015.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες δεν ευθυγραμμίστηκε με τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 69.000 μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2017, μόλις το 15% αποκτήθηκε μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.

Σημαντικό μέρος των αγοραπωλησιών στην αγορά ακινήτων χρηματοδοτήθηκε μέσω του αποθησαυρισμού των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ ένα επίσης σημαντικό τμήμα ήταν από ξένα κεφάλαια για την απόκτηση της χρυσής βίζας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανέτο η τάση αυτή αλλάζει καθώς πελάτες με αποταμιεύσεις επιθυμούν να επενδύσουν σε κάποιο ακίνητο σε συνδυασμό με κάποιο δανεισμό.

Κοινοτικά προγράμματα

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις προς μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή retail lending & payments   κ. Γιάννη Γραμματικό, σημαντική παράμετρος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι η ενεργοποίηση και απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σημαντικού προϋπολογισμού.

Μεταξύ αυτών είναι το ΤΕΠΙΧ Ι προϋπολογισμού 384 εκατ. ευρώ, το COSME 500 εκατ. ευρώ και προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ 700 ύψους εκατ. ευρώ. Για το 2019, εκτός από τη συνέχιση του προγράμματος COSME, έχει ενεργοποιηθεί το ΤΕΠΙΧ ΙΙ με προϋπολογισμό 915 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αναμένεται να διατεθούν επιπλέον 860 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ειδικά για το ΕΣΠΑ ο συνολικός προϋπολογισμός περιόδου 2016-2019 ανέρχεται σε 2,64 δισ.. ευρώ.

O επικεφαλής του Τομέα Λιανικής Τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς κ. Βασίλης Κουτεντάκης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση (Φωτό αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχονται προμήθειες και στην ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ελληνικές τράπεζες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Κούρεμα» μέχρι και 90% στους δανειολήπτες από τα funds που μπήκαν στα «κόκκινα» δάνεια


ΣΧΟΛΙΑ