• Τράπεζες

    Έρχονται προμήθειες και στην ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ


    Έρχονται προμήθειες και στην ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ, υπηρεσία που μέχρι τώρα παρεχόταν χωρίς χρέωση. Όμως, τα ΑΤΜ κοστίζουν πλέον πολύ ακριβά στις τράπεζες για να προσφέρουν «δωρεάν» τα μετρητά που σηκώνουν οι καταναλωτές από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση, ανεφοδιασμός αυξάνουν το κόστος διαχείρισης, ενώ μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ συχνές οι «ανατινάξεις» μηχανημάτων…

    Οι χρώσεις λοιπόν –αργά ή γρήγορα- είναι αναπόφευκτο να επιβληθούν και να επιβαρύνουν τους πελάτες των τραπεζών.

    Η συζήτηση για την υπόθεση «χρέωση των αναλήψεων» έχει ξεκινήσει ήδη και απασχολεί έντονα τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ και της Ευρωζώνης, λέει στο mononews.gr στέλεχος τράπεζας. Και συνεχίζει: Το θέμα είναι σύνθετο καθώς, από την πλευρά τους, οι πολιτικοί (κυβερνήσεις) πιέζουν να υπάρχουν ΑΤΜ παντού, ενώ από την δική τους πλευρά οι τραπεζίτες αντιτείνουν πως  κάτι τέτοιο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι ασύμφορο.

    Την ίδια ώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια να στραφούν οι καταναλωτές στο άυλο χρήμα και στις ηλεκτρονικές πληρωμές, με τις τράπεζες να επενδύουν  εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τον μετασχηματισμό τους. Ωστόσο, οι τράπεζες δέχονται ταυτόχρονα «επίθεση» από τους μεγάλους διαδικτυακούς παίκτες που έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Προς το παρόν, η διείσδυση στην Ελλάδα αυτών των ιντερνετικών τραπεζικών υπηρεσιών δεν είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει το εμπόδιο των capital controls. Η μεγάλη επέλαση αναμένεται με την πλήρη άρση τους.

    Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν στους πελάτες τους κάρτες-ηλεκτρονικά πορτοφόλια και φυσικά χρησιμοποιούν τα δίκτυα ΑΤΜ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Με την επιβολή χρέωσης για την ανάληψη μετρητών να μοιάζει αυτοεκπληρούμενη προφητεία….

    Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, υπάρχει χρέωση στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ, όταν κάτοχος κάρτας της Α τράπεζας σηκώσει χρήματα από δίκτυο Β τράπεζας. Η χρέωση αυτή είναι κλιμακωτή και είναι μικρότερη από 1 ευρώ για ανάληψη 100 ευρώ.

    Το θέμα των χρεώσεων απασχολεί έντονα τους καταναλωτές στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Which? αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ΑΤΜ που χρεώνουν για τις αναλήψεις.

    Από τις αρχές του έτους σε  1.700 ΑΤΜ της Cardtronics (είναι  η μεγαλύτερη εταιρεία λειτουργίας μηχανημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο), έγινε αλλαγή λειτουργίας και άρχισαν να χρεώνουν προμήθεια στις αναλήψεις μετρητών, με την εταιρεία να προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες χρεώσεις θα επιβάλλουν άλλα 1.000 ΑΤΜ της.

    Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η έτερη μεγάλη εταιρεία του χώρου, η NoteMachine, με αποτέλεσμα το 15% του συνόλου των ATM στη Μ. Βρετανία να επιβάλλουν χρεώσεις.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Τύπου, το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει οδηγήσει και στη συρρίκνωση  του δικτύου των ΑΤΜ.

    Όπως αναφέρει στο παρελθόν τα ανεξάρτητα ATM συνήθιζαν να παίρνουν χρήματα με βάση μια φόρμουλα που στηριζόταν στο κόστος της εκάστοτε συναλλαγής. Η τράπεζα πλήρωνε τον ανεξάρτητο φορέα περίπου 25 πέννες κάθε φορά που κάποιος έκανε μια ανάληψη. Όμως το 2017, το δίκτυο Link, που συνδέει τη συντριπτική πλειονότητα των μηχανημάτων στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως οι τράπεζες σκοπεύουν να εγκαταλείψουν αυτό το μοντέλο προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο ανένδοτος της ξενοδόχου Ντίας Καψή: Οι τράπεζες, το Capsis Elite Resort και το Metropolitan Capsis

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι τρέχει με την Alpha Bank;



    ΣΧΟΛΙΑ