• Τράπεζες

    Τράπεζα της Ελλάδος: Οι νέες προσλήψεις που έρχονται, οι αυξήσεις αποδοχών και το επίδομα… σίτισης

    Τράπεζα της Ελλάδος

    Τράπεζα της Ελλάδος


    Κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα της συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας στις τράπεζες πηγαίνει η κεντρική τράπεζα της χώρας. Οι αυξημένες εποπτικές υποχρεώσεις και οι σύνθετες απαιτήσεις που «πηγάζουν» από το ευρωσύστημα οδηγούν την Τράπεζα της Ελλάδος στη βαθμιαία ενίσχυση του προσωπικού της. Μάλιστα ο φετινός «κύκλος» των νέων προσλήψεων θα είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών.

     

    Εκ των πραγμάτων, οι εν εξελίξει διαδικασίες συνιστούν έναν ισχυρό πόλο έλξης για τους υποψήφιους διεκδικητές των επίζηλων θέσεων. Τόσο για λόγους εργασιακής προοπτικής και ασφάλειας που αποπνέει η κεντρική τράπεζα, αλλά και εξ αιτίας των μισθολογικών αποδοχών και των λοιπών παροχών, που είναι οι καλύτερες, μέσα στο ευρύτερο τραπεζοϋπαλληλικό περιβάλλον.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να κοινοποιηθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά την πρόσληψη 60 μη εξειδικευμένων υπαλλήλων, αποφοίτων Λυκείου. Οι νέοι υπάλληλοι προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες υπηρεσιών, στο κεντρικό κατάστημα της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Σε ό,τι αφορά την όλη διαδικασία των προσλήψεων, αυτή θα γίνει με γραπτό διαγωνισμό.

    Παράλληλα όμως βρίσκονται στην τελική ευθεία και άλλες 43 προσλήψεις, εξειδικευμένου αυτήν τη φορά προσωπικού, κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, με οικονομικού χαρακτήρα αντικείμενο. Μετά από την προεπιλογή που έχει γίνει από τη συμβουλευτική εταιρεία Egon Zehnder, «τρέχει» η τελική διαδικασία που είναι οι προσωπικές συνεντεύξεις με τους υποψηφίους. Είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί ο αρχικός αριθμός του υπό πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού και να φτάσει εν τέλει στους 70.

    Την ίδια στιγμή είναι θέμα χρόνου και μόνον, η ολοκλήρωση των υπολειπόμενων προσλήψεων (από τα συνολικά 16 άτομα) που αφορούν καταμετρητές και τεχνικούς, στο νομισματοκοπείο.

    Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσλήψεις και σε προσωπικό υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς αρκετοί από τους υπάρχοντες είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Στη βάση αυτή, μπορεί στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς οι προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος να φτάσουν συνολικά στα 200 άτομα.

    Στα τέλη του 2008, πριν μπει δηλαδή η χώρα στο «τούνελ» της μεγάλης κρίσης, η Τ.τ.Ε. είχε 2.494 υπαλλήλους. Το 2015 το προσωπικό της έφτασε στα 1.825 άτομα, από όπου στη συνέχεια άρχισε να αυξάνει. Στα τέλη του 2017 η Τράπεζα της Ελλάδος έφτασε να έχει 1.864 υπαλλήλους, αριθμός που μάλλον ενισχύθηκε ελαφρά την περσινή χρονιά.

    Η μείωση του προσωπικού κατά 630 άτομα στα χρόνια της κρίσης, αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξεως του 25%. Απόρροια των συνταξιοδοτήσεων, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν έχει εφαρμόσει κανένα πρόγραμμα εθελουσίας.

    Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι θέσεις εργασίας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) καθώς επίσης και στη Attica Bank, έχουν μειωθεί κατά 40,5% ή 27.481 άτομα σε επίπεδο ομίλων. Πέραν της πώλησης δραστηριοτήτων, η μείωση προσωπικού έχει συντελεστεί με αλληλοδιαδοχικά προγράμματα εθελουσιών. Στο πλαίσιο μάλιστα της περιστολής στα λειτουργικά κόστη, οι τράπεζες έχουν μπροστά τους κι άλλη, σοβαρή μείωση προσωπικού.

    Αυξήσεις αποδοχών με τριετή ορίζοντα

    Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος, το μισθολογικό συνιστά ένα μεγάλο δέλεαρ για τους υποψηφίους που διεκδικούν θέσεις πρόσληψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της εφετινής χρονιάς, οι μικτές αποδοχές των υπαλλήλων αυξάνονται μεσοσταθμικά κατά 2,2%. Στο πλαίσιο της νέας τριετούς επιχειρησιακής σύμβασης που έχει υπογράψει η διοίκηση Στουρνάρα με τον σύλλογο των εργαζομένων, πρόεδρος του οποίου είναι ο Ευάγγελος Γερανιωτάκης.

    Οι αυξήσεις στα επιδόματα θα έχουν ορίζοντα εφαρμογής μέχρι και το 2021, αναπροσαρμοζόμενα κατ’ έτος στο ίδιο ποσοστό του 2,2%. Στη λήξη δηλαδή της τριετίας θα έχει υπάρξει μια σωρευτική αύξηση της τάξεως του 7% στις μικτές αποδοχές.

    Πώς διαμορφώνονται τα μισθοδοτικά δεδομένα

    Σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται στην κορυφαία θέση της βαθμίδας των κατά μέσο όρο μισθολογικών παροχών ανά εργαζόμενο. Έχοντας μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Ο πρώτος, είναι η υψηλή μισθολογική ωρίμανση που έχει το προσωπικό, λόγω των πολλών ετών θητείας του στη Τράπεζα. Ο δεύτερος λόγος είναι απόρροια της ενισχυμένης εξειδίκευσης των υπαλλήλων, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία τους κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

    Στον ισολογισμό της χρήσης του 2017 είχε εγγραφεί το κονδύλιο των 164,2 εκατ. ευρώ για τα έξοδα του προσωπικού. Στα έξοδα αυτά όμως περιλαμβάνονται καταφανώς και οι εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες αν αφαιρεθούν, εκτιμάται ότι οδηγούν τις συνολικές μικτές αμοιβές στην περιοχή των 120 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των υπαλλήλων στην κεντρική τράπεζα της χώρας ήταν 1.864 άτομα, οι κατά μέσο όρο μικτές ετήσιες αποδοχές για τον κάθε υπάλληλο διαμορφώνονται στα 64.378 ευρώ. Κάτι που αντιστοιχεί σε 4.598 ευρώ, μικτές αμοιβές ανά μήνα, με βάση τους 14 μισθούς που χορηγούνται κατ’ έτος. Άλλωστε οι 14 μισθοί (με τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας) εφαρμόζονται σε όλες τις τράπεζες.

    Βέβαια οι καθαρές αποδοχές κινούνται σχεδόν 55% χαμηλότερα από τις μικτές. Αυτά κατά μέσο όρο φυσικά, γιατί η μισθολογική κλίμακα έχει καταφανώς μεγάλες διαβαθμίσεις, ανάμεσα στους υπαλλήλους. Με τους πιο νέους και χωρίς αναγνωρίσεις τίτλους σπουδών να παίρνουν λιγότερα και συνακόλουθα οι νεοπροσλαμβανόμενοι να ξεκινούν από πολύ παρακάτω.

    Διευρύνεται το χορηγούμενο επίδομα σίτισης…

    Πέραν του θωρακισμένου ασφαλιστικού (μέσω και του ισχύοντος προγράμματος των μετεργασιακών παροχών), στο μισθοδοτικό σκέλος των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχουν και τα χορηγούμενα επιδόματα. Η τράπεζα μάλιστα επιδοτεί και τη… σίτιση, που τώρα διευρύνεται σε όλο το προσωπικό.

    Η εταιρεία «Γευσήνους» του Κρητικού επιχειρηματία Μανώλη Βαβουράκη ανέλαβε πρόσφατα το έργο διαχείρισης των χώρων εστίασης και κυλικείου, όπως επίσης και της παροχής υπηρεσιών catrering, στα δύο κτήρια της Τ.τ.Ε στη Θεσσαλονίκη. Η ίδια εταιρεία έχει κερδίσει προ διετίας το διαγωνισμό για το ίδιο έργο διαχείρισης, στα κτήρια της Τράπεζας, που είναι στη Αθήνα. Πλέον οι υπάλληλοι της Τ.τ.Ε στα εργασιακά κέντρα της πρωτεύουσας αλλά και της συμπρωτεύουσας, θα λαμβάνουν το ίδιο επίδομα σίτισης των 6 ευρώ την ημέρα. Με την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη κατανάλωσή τους θα φτάνει τα 10 ευρώ, πληρώνοντας εξ ιδίων τα υπόλοιπα 4 ευρώ…

    Πρόσφατα επίσης, η Τράπεζα αποφάσισε να καλύψει τέτοιου είδους ανάγκες και για τους περίπου 330 εργαζομένους σε καταστήματα, αλλά και σε πρακτορεία της Περιφέρειας. Μετά από συμφωνία με την εταιρεία «Vouchers Services» οι υπάλληλοι της Τράπεζας θα προμηθεύονται ηλεκτρονικές κάρτες, μέσω των οποίων θα κάνουν χρήση της ημερήσιας επιδότησης σίτισης που ανέρχεται στα 4 ευρώ. Οι κάρτες αυτές θα χρησιμοποιούνται από το προσωπικό σε κατά τόπους συμβεβλημένες επιχειρήσεις εστίασης και ειδών κυλικείου…

    Καθόλου άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται ετήσιες δαπάνες των εργαζομένων, της τάξεως των 1.000 έως 1.400 ευρώ περίπου. Χωρίς γι’ αυτά να γεννάται ζήτημα φορολογικής επιβάρυνσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα… αλλεργικά με τη δημοσιότητα παιδιά του Θόδωρου Βαρδινογιάννη και τι κρύβει το «επικό ράλι» της Audiovisual

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Το πάρτυ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, η ανακρίτρια και το νέο πρόστιμο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (φωτό) 



    ΣΧΟΛΙΑ