• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Το μεγάλο μυστικό της εθελουσίας- Ποιοι κερδίζουν ως και €36.000 επιπλέον

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Τον φόρο που αναλογεί στο ποσό της αποζημίωσης και bonus θα πληρώσει η Τράπεζα Πειραιώς σε όσους εργαζόμενους φύγουν με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

    Το μέγιστο ποσό της οικονομικής παροχής της εθελουσίας μπορεί να φτάσει τις 220.000 ευρώ, που σημαίνει ότι στο ποσό αυτό αναλογεί φόρος που φτάνει τις 36.000 ευρώ.

    Ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για επιπλέον παροχή από 10.000 ως 15.000 ευρώ για τους εργαζόμενους πάνω από 50 ετών για αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης ή για αυτασφάλιση.

    Στο πρόγραμμα εθελουσίας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως:

    «Στο ποσό που θα προκύπτει από το συνυπολογισμό των κριτηρίων (I) έως και (IV), θα προστίθεται ο φόρος που αναλογεί και το τελικό άθροισμα θα αποτελεί το συνολικό μικτό ποσό αποζημίωσης του.

    Συνεπώς, στο συνολικό μικτό ποσό αποζημίωσης θα υπολογίζεται ο φόρος που θα βαρύνει τον εργαζόμενο και το αντίστοιχο καθαρό ποσό».

    Πιο συγκεκριμένα ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται ως εξής:

    -Για ποσά έως 60.000 ευρώ είναι 0%

    -Για ποσά από 60.001- 100.000 είναι 10% (δηλαδή 4.000 ευρώ)

    -Τα ποσά από 100.001 -150.000 ευρώ έχουν φόρο 20% (δηλαδή 10.000 ευρώ)

    -Ποσά άνω των 150.000 ευρώ φορολογούνται με 30%

    Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας αφορά κυρίως εργαζομένους στο δίκτυο καταστημάτων και έχουν ρόλους που επηρεάζονται από τον μετασχηματισμό του στο νέο μοντέλο.

    Να σημειωθεί ότι από τους 6.900 εργαζόμενους (στο τέλος του 2022) της Τράπεζας Πειραιώς οι 4.050 απασχολούνται στο δίκτυο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της διοίκησης είναι χρήση του προγράμματος να κάνουν 500 εργαζόμενοι καθώς η Τράπεζα επιδιώκει την  ανανέωση του προσωπικού της ώστε να εξυπηρετεί το νέο μοντέλο λειτουργίας της.

    Παράλληλα η τράπεζα σε συνεργασία με εξωτερικούς εξειδικευμένους συνεργάτες έχει σχεδιάσει επίσης συμβουλευτικά προγράμματα, τα οποία θα καθοδηγούν τους συμμετέχοντες που το επιθυμούν, στην ομαλή μετάβασή τους σε νέες επαγγελματικές διαδρομές.

    Μάλιστα η τράπεζα εξηγεί τον λόγο για τον οποίο προχωρά στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου υπογραμμίζοντας πως:

    Υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού που περιλαμβάνει αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας, συνεχή εξορθολογισμό του κόστους και ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε όλες τις δραστηριότητές της.

    Ειδικότερα για το Δίκτυο των 387 καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα, η υιοθέτηση του νέου τύπου τραπεζικού καταστήματος στοχεύει στην αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη με σύγχρονες τραπεζικές πρακτικές και με παράλληλη κεντροποίηση εργασιών ώστε να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις πωλήσεις.

    Maximum και minimum αποζημίωσης και bonus

    Ενώ το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει ο εργαζόμενος που αποχωρεί –κάνοντας χρήση της μακροχρόνιας άδειας του- μπορεί να φτάσει τις 220.000 ευρώ, το μικρότερο ύψος της αποζημίωσης διαμορφώνεται στην περιοχή των 30.000 ευρώ και αφορά εργαζόμενους νεαρότερης ηλικίας, μέχρι 39 ετών.

    Με δεδομένο ότι ο μέσος μισθός στην συγκεκριμένη κατηγορία διαμορφώνεται στα 1200 με 1.300 ευρώ, αυτός που θα αποφασίσει να φύγει θα λάβει 18 μισθούς με προσαύξηση 11% και αν έχει και δύο παιδιά, θα λάβει επιπλέον 1 μισθό για κάθε παιδί.

    Κατά μέσο όρο το ποσό που θα λάβει διαμορφώνεται ανάμεσα στις 26.000 με 29.000 ευρώ. Και απασχολείται σε συγκεκριμένη θέση στο δίκτυο θα λάβει και άλλους 22 μισθούς, δηλαδή το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί από 53.000 μέχρι 57.500 ευρώ.

    Ανάλογα με την ηλικία οι μισθοί που θα λάβει ο εργαζόμενος αυξάνονται σταδιακά στους 35 και για προϋπηρεσία πάνω από 16% η προσαύξηση είναι 13%.

    Επιπλέον 22 μισθούς θα λάβουν εκείνοι που απασχολούνται στο δίκτυο σε θέσεις: Customer Services Employee, Customer Services Officer, Deputy Retail Branch Manager, Meeter-Greeter, Teller-Seller, Upper Mass Officer.

    Και bonus για αυτασφάλιση

    Για τους εργαζόμενους ηλικίας από 50 – 54 ετών, προβλέπεται προσαύξηση ποσού 10.000 στο μικτό ποσό αποζημίωσης, για την πληρωμή αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης ή/και για αυτασφάλιση.

    Ενώ για εκείνους που είναι 55 ετών και πάνω προβλέπεται προσαύξηση ποσού 15.000 ευρώ στο μικτό ποσό αποζημίωσης, για την πληρωμή αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης ή/και για αυτασφάλιση.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκέρτσος: Γιατί στην οικονομία το 2023 δεν είναι όμοιο με το 2003;

    Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 20 Οκτωβρίου

    Χρυσός: Άνοδος άνω του 3% στα 1.941,5 δολάρια ανά ουγγιά



    ΣΧΟΛΙΑ