ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η προσωρινή εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και η προοπτική σύναψης συμφωνίας μέσω διαπραγματεύσεων αναμφίβολα αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη, σημειώνει στο Δελτίο της “Global Macro Trends | Διεθνείς Μακρο-Οικονομικές Τάσεις Μάιος 2025″ η Τράπεζα Πειραιώς.
Ωστόσο, δεδομένης της γεωπολιτικής αντιπαλότητας των δύο χωρών είναι πολύ πιθανό οι εντάσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να συνεχιστούν με φάσεις ύφεσης και όξυνσης σε διάφορους τομείς.
Στο πλαίσιο αυτό, αναπόφευκτα, αρκετές από τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μεταποιητικά στην Κίνα εξετάζουν ήδη τρόπους και νέους τόπους μερικής μετεγκατάστασής τους θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία νέων κέντρων παραγωγής και τον επανασχεδιασμό του γεωπολιτικού χάρτη της παγκόσμιας αλυσίδας ανεφοδιασμού.
Το ερώτημα βεβαίως είναι ο βαθμός στον οποίο η διεθνής παραγωγή μπορεί να απεξαρτηθεί από την Κίνα βάσει οικονομικών όρων και το πόσο γρήγορα μπορεί αυτό να συμβεί.
Στις ΗΠΑ, η υψηλή αβεβαιότητα που τροφοδότησαν οι εξελίξεις ιδιαίτερα στην εμπορική πολιτική τους επηρέασε αρνητικά κατά το Α΄ Τρίμηνο την οικονομική δραστηριότητα. Σε τριμηνιαία-ετησιοποιημένη βάση το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,3% (α΄ εκτίμηση, Δ΄ Τρίμηνο 24: 2,4%), απόρροια κυρίως των πολύ αυξημένων εισαγωγών.
Γενικότερα, η δυναμική της ανάπτυξης διαφαίνεται σήμερα αρκετά πιο συγκρατημένη σε σχέση με την αρχή του έτους καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πρόδρομων δεικτών κινείται πτωτικά, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό και η επιβαρυμένη δημοσιονομική εικόνα απαιτεί συνετή οικονομική διαχείριση.
Ωστόσο, ο γενικός πληθωρισμός τον Απρίλιο επιβραδύνθηκε περαιτέρω, ευρισκόμενος πολύ κοντά στον στόχο της Fed ,ενώ και η εικόνα στην αγορά εργασίας παραμένει αρκετά καλή.
Στην Ευρωζώνη, από την άλλη, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το Α΄ Τρίμηνο εξέπληξε θετικά καθώς σε τριμηνιαία βάση ανήλθε στο 0,3% (Δ΄ Τρίμηνο 24: 0,2%). Παραμένει, ωστόσο, σχετικά χαμηλός.
Ο πληθωρισμός διατηρείται σχετικά κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, παρέχοντάς της τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των βασικών επιτοκίων της, ενώ πολύ καλές εξακολουθούν να είναι και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας.
Φυσικά οι προκλήσεις δεν λείπουν όπως καταδεικνύει η εξέλιξη των πρόδρομων δεικτών (επιχειρηματικών, καταναλωτικής εμπιστοσύνης), αλλά και η ανάγκη σύναψης μια αποδεκτής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, υψηλή είναι η πιθανότητα των «χαμένων» από την αγορά των ΗΠΑ εξαγωγών να ανακατευθυνθούν στην ευρωπαϊκή αγορά εντείνοντας τον ανταγωνισμό και περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών.
Στην Κίνα, τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης, αν και με ελαφρά συγκρατημένο ρυθμό.
Ωστόσο, η αύξηση των δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ, όσο ήπια και εάν είναι τελικά, θα επηρεάσει αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική της δεδομένου ότι η ανακατεύθυνση μέρους των εξαγωγών στις ΗΠΑ σε άλλες αγορές δεν είναι εύκολη υπόθεση και η εσωτερική ζήτηση δεν φαίνεται ικανή να αναπτυχθεί επαρκώς ώστε να την απορροφήσει.
Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα
Διαβάστε επίσης:
Αναλυτές για ΔΕΗ: Οι στόχοι για το έτος θα επιτευχθούν παρά το αδύναμο α΄τρίμηνο
Ryan (Ebury): Πού οφείλεται η εκτόξευση του πληθωρισμού στο 3,5% στην Βρετανία
ΤτΕ: Στα 4,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το α’ τρίμηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία-πηγές: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα θα ονομαστεί και ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία
- Φινλανδία: Ολοκλήρωσε τα πρώτα 35 χλμ του τείχους που κατασκευάζει στα σύνορα με τη Ρωσία
- Bitcoin: Νέα υψηλά εν όψη θέσπισης ρυθμιστικών κανονισμών στις ΗΠΑ
- Elvalhalcor: Στα €930,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο – Αύξηση 31% στα EBITDA
