• Τράπεζες

    Όλο το παρασκήνιο της εφόδου της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Μηνύσεις κατά 14 τραπεζικών στελεχών


    Με μηνύσεις κατά 14 τραπεζικών στελεχών συνοδεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή της Viva στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ήταν και αυτή που πυροδότησε την έφοδο της Αρχής στα γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της τράπεζας Αττικής.

    Οι μηνύσεις αφορούν στελέχη των αρμόδιων διευθύνσεων λιανικής τραπεζικής που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Viva, βαρύνονται με την ευθύνη υλοποίησης πρακτικών που παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό.

    Ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που επεκτάθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, του ΔΙΑ, αλλά και της Cardlink, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αρχής, θα επικεντρωθεί στο έλεγχο «πιθανών αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικών αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών».

    Η έρευνα γίνεται με βάση δύο διακριτές διαδικασίες. Η πρώτη ήταν αυτεπάγγελτη και αφορούσε τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες σε μια σειρά συναλλαγές και υπηρεσίες και οι οποίες προκάλεσαν τον τελευταίο διάστημα και την κυβερνητική παρέμβαση. Η δεύτερη αφορούσε την καταγγελία της Viva που έχει υποβληθεί στην Επιτροπή από το καλοκαίρι και στην οποία ο ψηφιακός πάροχος κατηγορεί τις τράπεζες για αθέμιτο ανταγωνισμό και πρακτικές που εμποδίζουν την ανάπτυξή του στην ελληνική αγορά.

    Η καταγγελία της Viva εστιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιβολή της προμήθειας από τις ελληνικές τράπεζες στους κατόχους καρτών που χρησιμοποιούν το σύστημα ΔΙΑΣ για να κάνουν ανάληψη από ATM τράπεζας στην οποία δεν διαθέτουν λογαριασμό και η οποία θίγει όπως υποστηρίζει τη δραστηριότητά της. Η καταγγελία δεν εξαντλείται εκεί, καθώς σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, απαριθμεί σειρά ενεργειών που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της θέτουν περιορισμούς στη λειτουργία της.

    Η εισβολή των 80 στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγινε συντονισμένα την περασμένη Πέμπτη, ξεκινώντας λίγο μετά τις 9 π.μ. Πρώτος στόχος ήταν τα γραφεία των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της τράπεζας Αττικής, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τα γραφεία που στεγάζεται το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ.

    Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν, όπως η απομόνωση των επικεφαλής των τραπεζών στα γραφεία τους – κάποιοι μάλιστα υποχρεώθηκαν να περιμένουν στο διάδρομο, ενώ σε μία περίπτωση παρέμειναν στο γραφείο διευθύνοντος συμβούλου έως τις 10 το βράδυ – η απαγόρευση επικοινωνίας με την υπόλοιπη διοίκηση και ο εξονυχιστικός έλεγχος σε γραφεία, συρτάρια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και laptop, δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για τον τρόπο που λειτουργούν σε παρόμοιες περιπτώσεις οι αρμόδιες αρχές. Αποτελεί ωστόσο πρωτοφανές γεγονός για το τραπεζικό σύστημα, που βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα γενικευμένο και καλά ενορχηστρωμένο έλεγχο, που επεκτάθηκε όχι μόνο στον όροφο που στεγάζεται η διοίκηση των τραπεζών, αλλά και σε διαφορετικά κτίρια, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται με τις σχετικές καταγγελίες.

    Έτσι εκτός από τα γραφεία των CEO, οι ελεγκτές επισκέφθηκαν τα γραφεία των οικονομικών διευθυντών, μελών του διοικητικού συμβουλίου, των διευθυντών λιανικής τραπεζικής και των διευθυντών καρτών. Ενδεικτικό του εύρους που πήρε ο έλεγχος είναι ότι τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού επανήλθαν την επόμενη μέρα, δηλαδή την Παρασκευή, ξεκινώντας την ίδια πρωινή ώρα. Αυτή τη φορά ο έλεγχος δεν έγινε στα γραφεία των διοικήσεων, αλλά σε κρίσιμες διευθύνσεις τραπεζικών συναλλαγών όπως το digital banking, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο έλεγχος συνεχίστηκε στις διευθύνσεις λιανικής τραπεζικής που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο με βάση τις καταγγελίες της Viva.

    Ο όμιλος Viva Wallet, ο οποίος δραστηριοποιείται μέσω των εταιρειών Viva Wallet Holdings A.E. (μητρική εταιρεία), Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και Viva Payments, με παρουσία σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ρουμανία και Κύπρο, Η Viva Payments αποτελεί το μοναδικό Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος στην Ελλάδα που αποτελεί Principal Member των οργανισμών MasterCard και Visa για υπηρεσίες εκκαθάρισης (acquiring) και έκδοσης καρτών (issuing). Στην εταιρεία έχει επενδύσει το Diorama Investments Sicar που αποτελεί ένα αναπτυξιακό fund με σκοπό τις επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων, κυρίως μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, σε ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ