• Τράπεζες

    Το μεγάλο ράλι με τα 2,5 δισ. κέρδη και πού θα πάνε από εδώ και πέρα οι τραπεζικές μετοχές


    Η επενδυτική λογική λένε ότι είναι σαν τη φωτοβολίδα στην ομίχλη. Φωτίζει, αλλά δεν τη διαλύει… Στην περίπτωση των τραπεζικών μετοχών, το ρόλο της… φωτοβολίδας διαδραμάτισε η έγκαιρη διάγνωση από τους ορθολογιστές της αγοράς ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας θα περάσουν αλώβητες από τις συμπληγάδες πέτρες των stress tests. Όποιοι λοιπόν πήραν έγκαιρα θέσεις σε τραπεζικά «χαρτιά», βασιζόμενοι στη λογική αλληλουχία των εξελίξεων, απολαμβάνουν τώρα τους χυμώδεις καρπούς των υπεραξιών.

    Η ψυχρή γλώσσα των αριθμών αποδίδει, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, το τι έχει συμβεί: Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών είχε διαμορφωθεί στα 7,85 δισ. ευρώ συνολικά. Προχθές, όταν και ολοκληρώθηκε ο Απρίλιος, οι τράπεζες έφτασαν να αποτιμώνται στα 10,37 δισ. ευρώ. Ενισχυμένες κατά 32,1% σε ενιαία βάση, γεγονός που μεταφράζεται σε κέρδη συνολικού ύψους 2,52 δισ. ευρώ. Πρωταθλήτρια στις επί μέρους επιδόσεις των μετοχών ήταν η μετοχή της Πειραιώς που ανέβηκε 37,3% τον τελευταίο μήνα. Στο ίδιο διάστημα το «χαρτί» της Eurobank κέρδισε 31,12%, εκείνο της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 28,7%, ενώ 25,5% ήταν η άνοδος για τον τίτλο της Alpha Bank.

    Ποιο όμως μπορεί να είναι το επόμενο χρηματιστηριακό βήμα για τις τράπεζες; Ειδικά μάλιστα όταν αρκετοί είναι εκείνοι που παρά τη θετική έκβαση των stress tests, το τοπίο στις τράπεζες παραμένει ομιχλώδες. Εξ αιτίας κυρίως του τεράστιου όγκου των «κόκκινων» δανείων που πρέπει να απομειωθούν δραστικά, με τις όποιες συνακόλουθες επιπτώσεις στην κεφαλαιακή δομή των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Οι οποίοι βαρύνονται με 100,9 δισ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και εξ αυτών τα 93,3 δισ. αφορούν το «στόκ» από τα αθετημένα δάνεια στη Ελλάδα.

    Ο μέσος όρος των τιμών-στόχων, το σούπερ θετικό σενάριο για τις αποτιμήσεις και το αρνητικό

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δημοσιοποιηθεί έξι εκθέσεις για τις τράπεζες. Οι τέσσερις από διεθνείς οίκους και οι άλλες δύο από χρηματιστηριακές εταιρίες, η μία ελληνική και άλλη με έδρα την Κύπρο. Ανάμεσα στις τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Είναι προφανές ότι οι αναλυτές διαβάζουν με το δικό τους τρόπο ο καθένας τη «γυάλινη σφαίρα» των μελλοντικών επιδόσεων. Ενδεχομένως και όχι αντικειμενικά άπαντες, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι «κακές γλώσσες».

    Ωστόσο από τα συγκεντρωτικά δεδομένα και των έξι πρόσφατων εκθέσεων (από την HSBC, τη Citi, τη Wood, τη Bank of America/ML, την ΑΧΙΑ και τη Euroxx Χρηματιστηριακή) μπορεί να προκύψει ένας μέσος για τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών. Από το συγκερασμό των απόψεων διαφαίνεται ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν καλύψει ήδη το σημαντικότερο κομμάτι, από τις αναβαθμισμένες εκτιμήσεις των αναλυτών. Διότι αν ποσοτικοποιηθεί ο μέσος όρος για τις τιμές που δίνονται, τότε η χρηματιστηριακή αξία και των τεσσάρων τραπεζών υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 11,25 δισ. ευρώ. Δηλαδή 8,5% πιο πάνω από τις σημερινές τους αποτιμήσεις.

    Κατά σειράν της τρέχουσας αγοραίας αξίας τους, η Alpha Bank βρίσκεται στην πρώτη θέση με την τιμή της μετοχής να είναι στα 2,19 ευρώ. Ήτοι 9,5% πιο πάνω από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στα τέλη του 2015. Ο μέσος όρος των έξι εκθέσεων δίνει τιμή-στόχο τα 2,48 ευρώ. Με το προσδοκώμενο περιθώριο ανόδου να είναι 13,2%. Από τις έξι εκθέσεις, η ψηλότερη τιμή δίνεται στα 2,7 ευρώ και είναι από την HSBC και τη Wood. Αντίθετα η χαμηλότερη τιμή είναι το… 1,6 ευρώ και δίνεται από BofA, η οποία πιστεύει ότι η τράπεζα θα έχει ακριβό κόστος μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Ανάμεσα στα δύο άκρα των εκτιμήσεων υπάρχει ποσοστιαία απόσταση… 68,7%. Με συνέπεια ο χρόνος να είναι εκείνος που θα έρθει να αποδείξει το ποιος διαβάζει σωστά ή λάθος τα μελλούμενα…

    Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι στα 0,346 ευρώ, δηλαδή 15,3% πιο πάνω από την ανακεφαλαιοποίηση. Ο μέσος όρος της τιμής-στόχου οριοθετείται στα 0,353 ευρώ, πράγμα που σημαίνει περιθώριο ανόδου που δίνεται είναι στο 2%. Oι Euroxx και η Wood δίνουν την ψηλότερη τιμή (0,40 ευρώ), ενώ η χαμηλότερη είναι στο 0,32 και δίνεται από τις Citi, BofA και HSBC. Στην περίπτωση της Εθνικής η διαφορά από το ένα στο άλλο άκρο των τιμών-στόχων είναι της τάξεως του 25%.

    Το «χαρτί» της Eurobank βρίσκεται στα 1,049 ευρώ και είναι 4,9% ψηλότερα σε σχέση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Ο μέσος όρος των έξι εκθέσεων ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 1,14 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα να διαμορφώνεται στο 8,7%. Η καλύτερη τιμή που δίνουν οι αναλυτές είναι τα 1,2 ευρώ ( από τη Wood) ενώ η χαμηλότερη δίνεται από την HSBC που ορίζει την τιμή-στόχο στα 1,04 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση το εύρος των εκτιμήσεων είναι της τάξεως του 15,4%

    Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είναι στα 3,512 ευρώ και απέχει 41,5% από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Από το μέσο όρο των εκτιμήσεων προκύπτει τιμή-στόχος στα 3,90 ευρώ. Κάτι που μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου 11%. Η Euroxx έχει δώσει την ψηλότερη τιμή (4,9 ευρώ) ενώ η BofA τη χαμηλότερη (3,23 ευρώ). Με την απόσταση που χωρίζει τις δύο τιμές να είναι στο 51,7%.

    Aν, εκτός από το μέσο όρο, θεωρηθεί ότι οι τράπεζες θα πιάσουν το άνω άκρο του εύρους των εκτιμήσεων για τις τιμές-στόχους των μετοχών, τότε η συνολική τους κεφαλαιοποίηση θα πάει στα 12,59 δισ. ευρώ. Ήτοι 2,22 δισ. ψηλότερα από τις τωρινές αποτιμήσεις, με το γενικό ποσοστό της ανόδου να είναι στο 21,4%. Αν όμως ληφθούν ως βάση οι χαμηλότερες τιμές-στόχοι τότε η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα πέσει στα 9,08 δισ.. Δηλαδή 12,4% πιο κάτω από τα υφιστάμενα επίπεδα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί η HSBC χαμηλώνει τις προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Wood: Οι λόγοι που δηλώνει πολύ αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ