• Τράπεζες

    Την Παρασκευή οι προσφορές για το project Galaxy της Alpha Bank – Κλείνει η πώληση του Neptune στην Fortress

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Την Παρασκευή αναμένεται η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal και την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων έως 10,6 δισ. ευρώ της Alpha Bank, γνωστό ως project Galaxy.

    Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου οκτώ επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων η PIMCO, το Apollo, το Bain Capital, το Cerberus και η Lοonestar, ενώ εκτός είναι η Fortress, η οποία έχει επικρατήσει στη διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων με την επωνυμία Neptune, η διαδικασία πώλησης του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα.

    Η διοίκηση της Alpha Bank έχει θέσει στο επίκεντρο της συναλλαγής του project Galaxy, την πώληση της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη Cepal, η οποία θα αποτελέσει τον τρίτο βασικό πόλο στην αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων μαζί με τη FPS και την Intrum.

    Χθες η Αlpha Bank ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του πλήρους μετοχικού ελέγχου της Cepal, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας με την υφιστάμενη δραστηριότητα της εταιρείας.

    Στο πλαίσιο του project Galaxy, η Αlpha Bank εξαγοράζει το 60% των μετοχών της Cepal από την Centerbridge, προκειμένου να διαθέσει προς πώληση στους επενδυτές έως το 100% των μετοχών της εταιρείας. Στόχος, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα είναι «να δημιουργηθεί η ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά».

    Η πώληση της Cepal αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συναλλαγής του Galaxy και θα κρίνει και το ύψος του τιμήματος σε συνδυασμό με τη σύμβαση μακροχρόνιας συνεργασίας που θα υπογράψει η Alpha Bank με τον προτιμητέο επενδυτή για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων της τράπεζας.

    Η τιτλοποίηση για την οποία η τράπεζα θα αιτηθεί την ένταξή της στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» διαρθρώνεται σε τρία χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για δύο χαρτοφυλάκια λιανικής ύψους 7,5 δισ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ και όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν κληθεί να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές αφενός για τη Cepal σε συνδυασμό είτε με τα δύο χαρτοφυλάκια λιανικής είτε και για τα τρία χαρτοφυλάκια μαζί.

    Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, η τράπεζα θα αναθέσει στη νέα Cepal που θα δημιουργηθεί το σύνολο των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της, δηλαδή πέραν των 10,5 δισ. ευρώ της τιτλοποίησης και άλλων 7 δισ. ευρώ, αποδίδοντας στη συνεργασία στρατηγικό χαρακτήρα για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της.

    Στη νέα Cepal θα μεταφερθεί προσωπικό 800 υπαλλήλων που σήμερα εργάζεται στη διεύθυνση καθυστερήσεων της Alpha Bank, ενώ με παράλληλες διαδικασίες θα γίνει και η απόσχιση των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μια νέα τράπεζα, έτσι ώστε από τη ζημία που θα προκληθεί να αποφευχθεί η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου με βάση τον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία. Η επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας έχει υπολογιστεί έως και 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank θα απορροφηθεί πλήρως από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτει.



    ΣΧΟΛΙΑ