Τράπεζες

Την Παρασκευή η «D-day» για την Alpha Bank – Ενδιαφέρον τουλάχιστον από τρεις επενδυτές για την τιτλοποίηση του Galaxy

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Βασίλης Ψάλτης,CEO της Alpha Bank

Βασίλης Ψάλτης,CEO της Alpha Bank


Αύριο Παρασκευή είναι η «D day» που θα κρίνει την επιτυχία της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy της Alpha Bank, καθώς η διοίκηση της τράπεζας αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές.

Οι προσφορές αφορούν στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την εξαγορά του 80% της εταιρείας διαχείρισης Cepal.

Στη short list που έχει προκριθεί για την τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η αμερικανική Pimco που είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως, το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner, καθώς οι ιταλικές Cerved και Credito Fondiario που έχει εξαγορασθεί από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Elliot Management Corporation.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του Mononews στην τελική ευθεία θα βρεθούν Pimco, Cerved και Davidson Kempner, καθώς το αμερικανικό επενδυτικό fund Elliot Management Corporation, φέρεται να μην συμμετέχει στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy, συνολικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που επιχειρείται από ελληνική τράπεζα και η έκβασή προδιαθέτει για σκληρή μάχη μεταξύ κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων.

Να σημειωθεί ότι για την Pimco, που έχει ήδη εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο Pillar αξίας 2 δισ. ευρώ της Eurobank, αλλά έθεσε εαυτόν εκτός της μεγάλης συναλλαγής Cairo, το Galaxy της Alpha Bank συνιστά πρόκληση έτσι ώστε να αποκτήσει κρίσιμη μάζα στην ελληνική αγορά. Ανάλογες είναι και οι επιδιώξεις της ιταλικής Cerved , καθώς και της Davidson Kempner, που αναζητούν στη μεγάλη τιτλοποίηση του Galaxy τον όγκο που θα ισχυροποιήσει τη θέση τους στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η Cerved, ο δεύτερος μεγαλύτερος servicer της Ιταλίας, έχει συστήσει εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετουμένων δανείων, η οποία έχει λάβει σχετική άδεια από την ΤτΕ, και έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγορά της Eurobank Property Services (EPS) αποκτώντας παρουσία στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Παρουσία στην ελληνική αγορά, όπως άλλωστε και σε αυτές της Ευρώπης, έχει και το αμερικανικό fund Davidson Kempner που πρόσφατα πλειοδότησε στον διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου. Την ίδια περίοδο, μέσω του servicer Prelios που της ανήκει στην Ιταλία, υπέγραψε συμφωνία και με την ιταλική Intesa για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης της απόκτησης χαρτοφυλακίου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες συγκεντρώνουν το 39% των κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη, είναι ιδιαίτερα ενεργές στην αγορά των πωλήσεων χαρτοφυλακίων με 8 συνολικά συναλλαγές σε σύνολο 46, που είναι αυτή την περίοδο σε εξέλιξη. Η αξία των συναλλαγών από ελληνικές τράπεζες στην ευρωζώνη ανέρχεται σε 46 δισ. ευρώ σε σύνολο 75 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ