• Τράπεζες

    Τι συζήτησαν οι CEOs των συστημικών τραπεζών με τους θεσμούς

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Το σχέδιο Ηρακλής, οι τιτλοποιήσεις των 33 δισ. ευρώ που ετοιμάζουν οι συστημικές τράπεζες, το νέο πτωχευτικό ιδιωτών, οι πλειστηριασμοί αλλά και τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών στις 5.30 σήμερα το απόγευμα.

    Στη συνάντηση μετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Βασίλης Ψάλτης (Alpha).

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες ρωτήθηκαν για την εξέλιξη του σχεδίου Ηρακλής και απάντησαν ότι προχωρά, ενώ για συζήτηση έγινε και για τα υψηλής διαβάθμισης ομόλογα που θα είναι μηδενικού ρίσκου, καθώς όπως επισημάνθηκε από τους τραπεζίτες, χωρίς αυτήν την κρίσιμη παράμετρο το σχέδιο Ηρακλής δεν έχει νόημα.

    Σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, οι θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση –μετά το τέλος Απριλίου 2020- και για αυτό θα πρέπει να επιταχύνει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για τη νομοθέτηση του νέου πτωχευτικού ιδιωτών.

    Όπως είναι γνωστό ο νέος νόμος για το πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των θεσμών καθώς συνδέεται με την ευρύτερη αξιολόγηση.

    Οι θεσμοί επανέλαβαν ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση και στη διενέργεια των πλειστηριασμών.

    «Ανοικτό», -καθώς δεν λήφθηκαν αποφάσεις- παραμένει το θέμα των δανείων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του δημοσίου (εγγυήσεις περίπου 400 εκ ευρώ).

    Την περασμένη βδομάδα υπήρξε συνάντηση για τα ίδια θέματα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.



    ΣΧΟΛΙΑ