• Τράπεζες

    Τι συζήτησαν Γεωργιάδης και τραπεζίτες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Γεωργιάδης για ανατιμήσεις: Θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί - Δεν χρειάζεται πανικός


    Τηλεδιάσκεψη για τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα αργά το απόγευμα, μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και των CEOs των ελληνικών τραπεζών.

    Στη σύσκεψη συμμετείχε και η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται υπό πλήρη αναμόρφωση και αποτελεί κεντρικό μοχλό στην εφαρμογή της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Συζητήθηκε η διαμόρφωση νέου πλαισίου που θα εγγυάται τις χρηματοδοτήσεις για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τα δάνεια αυτά θα έχουν σε ποσοστό 50% ή και 60% την εγγύηση του δημοσίου, με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να ήταν ενήμερες στις υποχρεώσεις τους στις 31-12-2019.

    Όπως είναι γνωστό το ποσό που θα διατεθεί –μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας- από τις τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, έχει διπλασιαστεί στα 6 δις ευρώ.

    Στόχος είναι να ενισχυθούν με ρευστότητα υγιείς επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της πανδημίας, να διευκολυνθούν στη συγκεκριμένα συγκυρία και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

    Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στόχος είναι η δανειοδότηση κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων, να ξεκινήσει το συντομότερο, ενδεχομένως και από τις αρχές Μαΐου, διευκρινίζοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί και από τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

    «Στόχος μας είναι όταν με το καλό η Ελλάδα ξεπεράσει την κρίση της επιδημίας του κορονοϊού, με ένα μεγάλο σοκ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, να βάλουμε γρήγορα μπρος όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς να αφήσουμε καμία απολύτως πίσω ως «θύμα» αυτής της πολύ μεγάλης και πρωτοφανούς κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.



    ΣΧΟΛΙΑ