• Τράπεζες

    ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Off για δεύτερη μέρα η πλατφόρμα-Ξεκινάει το «ξεσκαρτάρισμα» των αιτημάτων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    «Νεκρή» ήταν και χθες η πλατφόρμα που δέχεται τα αιτήματα για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης με επιδοτούμενο 100% επιτόκιο για δύο χρόνια στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον Covid-19.

    Η δεύτερη φάση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (20-28 Μαΐου) ξεκίνησε μετ΄εμποδίων, με την πλατφόρμα του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης να βγαίνει off από το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγη ώρα μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος.

    Τώρα τα πληροφοριακά συστήματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) έχουν ξεκινήσει το «ξεσκαρτάρισμα» των αιτημάτων, για να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι –καθώς σε πολλές περιπτώσεις η ίδια επιχείρηση έχει υποβάλλει περισσότερα του ενός αιτήματα-, και να ξεκινήσει η υποδοχή νέων αιτημάτων.

    Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 35.000 αιτήματα στην πλατφόρμα της ΕΑΤ με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να ζητούν 6 δις ευρώ για κεφάλαια κίνησης.

    Ωστόσο μέχρι στιγμής τελική έγκριση για χρηματοδότηση έχουν λάβει αιτήματα που αφορούν ποσά στην περιοχή των 250-300 εκατ ευρώ.

    Οι επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν τη διαδικασία χρονοβόρα, ενώ είναι μεγάλο και το πλήθος των δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίσουν.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τις τυπικές βεβαιώσεις ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, απαιτείται πλήθος δικαιολογητικών καθώς και business plan των επιχειρήσεων. Σε πολλές δε περιπτώσεις μικρών επιχειρήσεων, οι ίδιες οι τράπεζες προχωρούν στην κατάρτιση αυτών των επιχειρηματικών πλάνων για να διευκολύνουν τους πελάτες τους.

    Τα περισσότερα από τα δικαιολογητικά αποτελούν προϋποθέσεις του εισήγαγε το υπουργείο Ανάπτυξης για την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων που δικαιούνται την επιδότηση.

    Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η de minimis επιδότηση είναι ύψους 200.000 ευρώ (ενώ για το εγγυοδοτικό θα ανέρχεται στις 800.000 ευρώ), το σύνολο δηλαδή των κρατικών επιδοτήσεων που έχει λάβει μία επιχείρηση και από προγράμματα στο παρελθόν.

    Όπως είναι γνωστό αρχικά υποβάλλεται το αίτημα στην πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης (www.ependyseis.gr/mis), στη συνέχεια ο επιχειρηματίας απευθύνεται στην τράπεζα –ή τις τράπεζες που συνεργάζεται- και στη συνέχεια η τράπεζα «φορτώνει» το αίτημα στην πλατφόρμα της ΕΑΤ, η οποία δίνει και την τελική έγκριση για την εκταμίευση.

    Η αρχική επιλογή των αιτημάτων γίνεται από την πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης, μεσολαβούν στη συνέχεια οι τράπεζες και αρμόδια για τις τελικές εγκρίσεις είναι η ΕΑΤ.

    Από τη φύση της λοιπόν η διαδικασία είναι χρονοβόρα, διότι καθώς πρόκειται για κρατικό χρήμα οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, να είναι βιώσιμες και φυσικά να αποκλειστούν όσοι δεν δικαιούνται της επιδότησης.

    Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο mononews.gr ότι το «ξεκαθάρισμα» των αιτημάτων θα πρέπει να γίνει σύντομα από την ΕΑΤ, για να πάρουν τα χρήματα οι επιχειρήσεις –κυρίως μικρές και μικρομεσαίες- που τα έχουν πραγματικά ανάγκη για να σταθούν και πάλι όρθιες. Το χρήμα, λένε, πρέπει να φτάσει γρήγορα στην αγορά. Η ουσία του προγράμματος είναι η επανεκκίνηση πλήθους επιχειρήσεων που για δύο μήνες έχασαν τον τζίρο τους και τώρα πρέπει να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

    Να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης, με τη συμμετοχή των τραπεζών, διαμορφώνεται στα 2 δισ ευρώ.

    Καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των δανειακών συμβάσεων ορίζεται έως το χρονικό διάστημα της εξάντλησης των πόρων της Δράσης ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με σειρά προτεραιότητας.

    Το ύψος της χρηματοδότησης φτάνει ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία της κάθε επιχείρησης μέχρι 500.000 ευρώ.

    Χρηματοδοτείται μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή ως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους.

    Προκειμένου για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών.

    Σε περίπτωση που τα ανωτέρω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

    Η διάρκεια χρηματοδότησης είναι από 2 έως 5 χρόνια.

    Τα δύο πρώτα χρόνια το επιτόκιο είναι πλήρως επιδοτούμενο και τα υπόλοιπα 3 επιδοτείται στο 40%, και δεν επιβαρύνεται με την εισφορά του Ν 128/75 (0,6%).

    Βασική προϋπόθεση για να δικαιούται την επιδότηση η επιχείρηση είναι να μην προχωρήσει σε απολύσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ