• Τράπεζες

    Τα τρία τραπεζικά νομοσχέδια που ψηφίζονται από τη Βουλή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ηρακλής Ζαββός

    Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κ. Γιώργος Ζαββό


    Τρία τραπεζικά νομοσχέδια ψηφίζονται το Μάιο από τη Βουλή.

    Η επέκταση του «Ηρακλή ΙΙ» το δεύτερο δεκαπενθήμερο, ενώ θα έχει προηγηθεί η ψήφιση των δύο νομοσχεδίων που ενσωματώνουν στο εθνικό δίκαιο τις κοινοτικές οδηγίες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και την εξυγίανση των τραπεζών.

    Τα νομοθετήματα αυτά έρχονται να θωρακίσουν περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες έναντι κρίσεων, και παράλληλα διασφαλίζουν ότι αυτές θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, καθώς ενισχύουν τη δυνατότητα των τραπεζών να κτίσουν «μαξιλάρι» ασφαλείας για την αποφυγή bail-in  σε περίπτωση εξυγίανσης.

    Στις 10-12 Μαΐου πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της 5ης Οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (Capital Requirements Directive – CRD V) και την ενσωμάτωση της 2ης Οδηγίας για την Ανάκαμψη και την Εξυγίανση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Bank Recovery and Resolution Directive – BRRD II), και εκπρόσωποι της  Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, των πολιτικών κομμάτων, της ΟΤΟΕ θα τοποθετηθούν.

    Στη συνέχεια από τις 15-20 Μαΐου θα  έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η επέκταση του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ».

    Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών συμμερίζεται απόλυτα τη εκτίμηση των τραπεζών ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας δεν θα υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ.

    Και στόχος είναι να μειώσουν οι τράπεζες κατά 31 με 32  δισ. ευρώ τα προβληματικά τους δάνεια, όπως ακριβώς έγινε και με τον πρώτο κύκλο του «Ηρακλή».

    Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός «με την παράταση, στους επόμενους 18 μήνες και ήδη από αυτή τη χρονιά, ορισμένες από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα έχουν φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό  τα κόκκινα δάνειά τους. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία ανοίγει στις τράπεζες τον δρόμο, για να χρηματοδοτήσουν ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία,  δηλαδή, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες το έχουν ανάγκη».

    Ήδη έχουν ανακοινωθεί ένα προγράμματα τιτλοποιήσεων ύψους 17 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: Η Τράπεζα Πειραιώς δύο νέες τιτλοποιήσεις τη Sunrise I ύψους 7 δισ. ευρώ που έχει ήδη υποβάλει αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή» και η Sunrise IΙ ύψους 4 δισ. ευρώ που προγραμματίζεται για το 2022.

    Η Eurobank την τιτλοποίηση Mexico ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η  Alpha Bank την τιτλοποίηση Cosmos ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ τη δική της τιτλοποίηση ύψους πάνω από 1,2 δισ. ευρώ ετοιμάζει και η Εθνική Τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέσσερα κλειδιά για τις αλλαγές στο ΤΧΣ – Πώς θα γίνει η αποεπένδυση

    Τράπεζα Πειραιώς: Πόσες μετοχές θα πάρουν οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές που μπήκαν στην ΑΜΚ

    Attica Bank: Προχωρά στην τιτλοποίηση «Ωμέγα» με σχεδόν το σύνολο των NPEs της τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ