• Τράπεζες

    Τα επόμενα 24ωρα  ξεκινά η έκδοση ομολόγου Tier II από την Alpha Bank


    Η Alpha Bank αξιοποιεί το θετικό momentum στην αγορά που δημιουργήθηκε μετά την άκρως επιτυχημένη έκδοση 15ετούς ομολόγου από το Ελληνικό ∆ημόσιο και τις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όσο, κυρίως, τη δυναμική που δημιούργησε το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων (Project Galaxy) και το επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας για την περίοδο 2020 – 2022.

    Σε Παρίσι και Λονδίνο αύριο και την Τετάρτη η ομάδα της Alpha Bank, υπό τον CEO κ. Βασίλη Ψάλτη, θα έχει συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές.

    Τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα θετικά για την κάλυψη της έκδοσης αλλά και την τιμολόγηση, που αναμένεται να κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.

    Η τράπεζα από τον περασμένο Νοέμβριο έχει δηλώσει την πρόθεση της να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 2% των εποπτικών κεφαλαίων.

     Η έκδοση του Tier II ομολόγου θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας.  Και αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody’s και την S&P αντίστοιχα.

    Την   έκδοση «τρέχουν» η  Citi ως «Structuring Advisor», Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets ως «Joint Bookrunners» και Alpha Finance ως «co-lead».

    Σε ότι αφορά το project Galaxy, σημειώνεται ότι  είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα, ύψους έως 12 δισ. ευρώ, και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Με την τιτλοποίηση αυτή το ποσοστό των NPEs θα περιοριστεί κάτω από το 20% μέσα στο έτος (από 44%) και  σε μονοψήφιο επίπεδο το 2022. Παράλληλα, άμεση θα είναι η απομείωση ρίσκου του ισολογισμού και θετικός αντίκτυπος στο CoR (από 200bps το 2019 σε χαμηλότερα από 100bps μετά τη συναλλαγή, με περαιτέρω αποκλιμάκωση έως το 2022).

    Όπως σημειώνουν πηγές της Alpha Bank: 

    – Το στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί.

    -Ήδη για το Galaxy έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι διεθνείς επενδυτές ενώ, εντός του επόμενου μήνα, αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές.

    Εξάλλου το project Galaxy, βρέθηκε στο επίκεντρο του τετραήμερου roadshow που πραγματοποίησε η διοικητική ομάδα της Αlpha Bank, υπό τον CFO Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα, σε Λονδίνο και Μιλάνο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του roadshow πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 17 συναντήσεις με επενδυτές, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 7 τηλεδιασκέψεις. Συνολικά, τα στελέχη της Alpha Bank συναντήθηκαν με 59 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, από 41 επενδυτικά σχήματα.

    Σημειώνουν ακόμα ότι:  η Alpha Bank διαθέτει τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, ακόμη και πριν την υλοποίηση του Galaxy.

    H υψηλή κεφαλαιακή βάση διατηρείται άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων και διασφαλίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του τριετούς πλάνου, καθώς η Alpha Bank το 2022 στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17%.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο οίκος Wood αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank – στα 2,35 ευρώ από 2 – και εκτίμησε ότι η Alpha Bank μπορεί να εμφανίσει καθαρά κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ το 2022, με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται στο 8%.

    Ακόμη πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η HSBC η οποία δίνει τιμή – στόχο στα 2,48 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και σύσταση για αγορά (buy), συμπεριλαμβάνει τη μετοχή της Alpha Bank -τη μοναδική επιλογή της από το Ελληνικό Χρηματιστήριο- στη νέα ανάλυσή της για τις αναδυόμενες αγορές και τους 20 τίτλους που όλοι οι επενδυτές ανά τον κόσμο οφείλουν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, εκτιμά ότι η Alpha Bank έχει επιτύχει μεγάλη μείωση των ΝPEs εντός του 2020, αξιοποιώντας και την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, και τέλος

    προβλέπει ότι η κερδοφορία της Alpha Bank θα βελτιωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους, με τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία να μειώνονται περισσότερο από 50% και το κόστος κινδύνου να  προσεγγίζει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

    Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Citigroup, τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank έχουν αξιολόγηση Ba1 (positive) από τη Moody’s και BB+ από την Fitch, βρίσκονται δηλαδή μόλιςμία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), που αποτελεί όρο για να ενταχθεί ένα ομόλογο στο χαρτοφυλάκιο του QE της ΕΚΤ.



    ΣΧΟΛΙΑ