• Τράπεζες

    Stress tests: Σε ποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί ΑΜΚ – Όλα τα βήματα


    Την «ετυμηγορία» της Φραγκφούρτης, ότι ολοκλήρωσαν τα stress tests με επιτυχία, περιμένουν οι τραπεζίτες μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Εξάλλου, η επιτυχής ολοκλήρωση των ασκήσεων αντοχής θα είναι η απόδειξη ότι η χώρα διαθέτει ισχυρό τραπεζικό σύστημα και, παράλληλα, θα αποτελέσει την πρώτη και σημαντική ένδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τα Μνημόνια και να επανέλθει στις αγορές. Την ίδια στιγμή, οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της άσκησης θα κριθεί «αλά καρτ», δηλαδή με διαφορετικό τρόπο για κάθε τράπεζα.

    Η τρέχουσα άσκηση δεν είναι στη λογική περνάς ή κόβεσαι (pass or fail). Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στην περίπτωση που η άσκηση δείξει ότι κάποιες -από τις 150 συνολικά τράπεζες που θα υποβληθούν στην άσκηση- χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση, θα έχουν τον χρόνο να προχωρήσουν στις κατάλληλες ενέργειες και να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

    Το θετικό λοιπόν είναι, όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, ότι καμία τράπεζα -ακόμα και αυτή που χρειάζεται κεφάλαια- δεν θα πάει με την ανακοίνωση του αποτελέσματος σε ανακεφαλαιοποίηση. Για όποιο πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης το τεστ δείξει ότι χρειάζεται «ένεση κεφαλαίων», θα έχει 15 μέρες προθεσμία για να καταρτίσει και να υποβάλει στον SSM σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης. Εν συνεχεία, εντός εξαμήνου θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες με ιδιωτικά κεφάλαια. Και μόνο στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει, θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση.

    Και ενώ η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει σταθερά καρφωμένο το βλέμμα του στα «κόκκινα» δάνεια και ζητά ριζική επίλυση του θέματος τώρα. Το Ταμείο επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσουν πάραυτα οι πωλήσεις και οι ρευστοποιήσεις των προβληματικών χαρτοφυλακίων, ώστε να αντλήσουν κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες.

    Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος, αν και αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τραπεζικό τομέα, επισημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. «Το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές. Η ολοκλήρωση της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ, τα αποτελέσματα της οποίας για τις τέσσερις σημαντικές ελληνικές τράπεζες θα ανακοινωθούν το Μάιο, θα προσδώσει περισσότερη διαφάνεια» ανέφερε πρόσφατα σε ομιλία του ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Θόδωρος Μητράκος.

    Τα «κόκκινα» δάνεια και η επίτευξη των στόχων μείωσης τους στα 64,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 θα δείξει αν θα υπάρξει ανάγκη να δημιουργηθεί bad bank.



    ΣΧΟΛΙΑ