• Τράπεζες

    Στο 1,2 δισ. ευρώ τα νέα «κόκκινα δάνεια» που θα αφήσει πίσω της η κρίση για τη Eurobank – Πώς θα διαμορφωθεί ο δείκτης NPEs

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Στο 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της Eurobank τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για το 20% των δανείων που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής δόσεων, το συνολικό ύψος των οποίων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του 9μήνου, ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ.

    Όπως προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας κατά την ενημέρωση των επενδυτών, από τα 4,9 δισ. ευρώ των δανείων που έχουν μπει σε καθεστώς μορατόριουμ, το 20% εκτιμάται ότι δεν θα εξυπηρετηθεί.

    Η τάση αυτή θα ανακόψει προσωρινά την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank από το σημερινό 14,9% που είναι άλλωστε το χαμηλότερο ποσοστό NPEs στο τραπεζικό σύστημα. Όπως εκτίμησε ο CEO της Eurobank για το 2021 δεν αναμένεται επέκταση των μορατόριουμ και η Τράπεζα θα εφαρμόσει step up προϊόντα για τη σταδιακή επαναφορά των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή σε καθεστώς πλήρους δόσης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης το ποσοστό των NPEs θα αυξηθεί οριακά το 2021 στο 15,5%, αλλά θα επανέλθει σε πτωτική τροχιά και στόχος είναι να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου από τα 4,9 δισ. ευρώ των αναστολών που δόθηκαν την τρέχουσα χρονιά το 48% αφορά σε δάνεια νοικοκυριών, το 23% σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 29% σε επιχειρηματικά δάνεια. Στο 1,3 δισ. ευρώ ανέρχονται άλλωστε τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

    Όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας «παρόλο που ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή του δεύτερου lockdown στο ΑΕΠ αναμένεται να είναι ηπιότερος, σε σχέση με την πρώτη φάση, συνολικά η ύφεση το 2020 θα προσεγγίσει το δυσμενές σενάριο του 10%, περίπου» .

    Η Eurobank επικεντρώνει στην ενίσχυση της ρευστότητα των πελατών της με νέες εκταμιεύσεις δανείων. Στο πλαίσιο αυτό η καθαρή οργανική αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων της Τράπεζς τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό αύξησης στις καταθέσεις. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία εκταμίευσης επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των κρατικών προγραμμάτων», όπως σημείωσε, τα περισσότερα από τα οποία θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.

    Διαβάστε ακόμα:

    Φωκίων Καραβίας: Έτοιμη να προχωρήσει σε εκταμιεύσεις 700 εκατ. ευρώ η Eurobank – Στα 1,5 δισ. ευρώ τα νέα δάνεια στο εννεάμηνο

    Eurobank: Στα €348 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο – Κατά €7,8 δισ. μειώθηκαν τα NPEs

    Η Moody’s αναβαθμίζει τα καλυμμένα ομόλογα Eurobank και Εθνικής Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ