• Τράπεζες

    Στην τελική ευθεία το Frontier της Εθνικής Τράπεζας – Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

    Εθνική Τράπεζα 2.0: Το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα 6 δισ. ευρώ η ελάχιστη χρηματοδότηση

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

    Η τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και εταιρειών διαχείρισης, όπως είναι οι:  doValue Davidson Kempner,  Cepal, Intrum, Bain Capital, Fortress, Pimco και άλλοι.

    Οι πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των ενδιαφερομένων σε 12, και τα επόμενα 24ωρα θα γνωρίζουμε τα σχήματα που θα «κτυπήσουν» το Frontier της Εθνικής Τράπεζας.

    Η προθεσμία για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών λήγει σήμερα, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα μικρή παράταση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει «κλείσει»  η shortlist των ενδιαφερομένων καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να  έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και να υπογραφεί η συναλλαγή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον της doValue είναι ισχυρό και αναμένεται να καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά από κοινού με τις Fortress και Bain Capital (εξάλλου υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους καθώς οι δύο τελευταίες είναι βασικοί μέτοχοι της doValue Ιταλίας). Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον της Cepal και της Davidson Kempner (η τελευταία πλειοδότησε πρόσφατα για το   Galaxy της Alpha Bank).

    Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια, 80.000 δανειοληπτών τα οποία έχουν σε ποσοστό 90% εξασφαλίσεις σε ακίνητα, το 77% των δανείων της τιτλοποίησης είναι στεγαστικά, το  18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και  το 5% καταναλωτικά.

    Με τη  συναλλαγή Frontier η Εθνική Τράπεζα μειώνει πάνω από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, με τον δείκτη των NPEs  να υποχωρεί  στο  12% (από σχεδόν 30% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020) και το ύψος των προβληματικών δανείων να περιορίζεται υποχωρεί στα 3,9 δισ. ευρώ (από 9,6 δις ευρώ). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το απόθεμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων της τράπεζας μειώνεται κατά 80%.

    Η τιτλοποίηση των  6,1 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και η  Εθνική Τράπεζα έχει αιτηθεί  την  εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για τις  ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 3,31 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Το colpo grosso του Παύλου Μυλωνά για να κλείσει το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC

    Εθνική Τράπεζα: Δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική

    doValue: Συμφωνία με την Bain Capital για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων «ICON»



    ΣΧΟΛΙΑ