• Τράπεζες

    Στην τελική ευθεία η πώληση δύο πακέτων «κόκκινων δανείων» από την Alpha Bank

    Δημήτρης Ματζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Tρία επενδυτικά funds κατέθεσαν προσφορές για το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων με την επωνυμία Mercury της Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας που δρομολογεί την ολοκλήρωση της πώλησης πριν τα τέλη του χρόνου.

    Η σουηδική HOIST, η τσέχικη APS και το αμερικανικό fund CARVAL, πέρασαν στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ανεβάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα πάνω από το 6% για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

    Το Mercury, περιλαμβάνει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες και αποτελεί το δεύτερο αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο που μεταβιβάζει η Alpha Bank, μετά το Venus.

    Η αξία του Mercury είναι στα 2,13 δις ευρώ από τα οποία τα 900 εκατ. ευρώ είναι εντός ισολογισμού της τράπεζας, ενώ η μέση πρόβλεψη που έχει πραγματοποιήσει φθάνει στο 90% επί της ονομαστικής τους αξίας.

    Στην τελική ευθεία είναι επίσης η μεταβίβαση του Jupiter που αποτελεί χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις και σύμφωνα με πληροφορίες περνά στο αμερικανικό fund Apollo, που κατέθεσε υψηλότερη προσφορά σε σχέση με τον αμέσως επόμενο διεκδικητή τo επίσης αμερικανικό private equity fund Lone Star.

    Η αξία του Jupiter ανέρχεται στο 1 δις ευρώ περίπου και περιλαμβάνει δάνεια 500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 1.700 ακινήτων. Το 36% προέρχεται από ξενοδοχειακά καταλύματα, το 25% από κατοικίες, το 23% από εμπορικά ακίνητα και το υπόλοιπο 16% από άλλα περιουσιακά στοιχεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο νέος CEO της Alpha Bank και οι συναντήσεις κορυφής του Μιχάλη Τσαμάζ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Τι θα συμβεί στο real estate από εδώ και στο εξής; Στα 126.000 τα σπίτια μέσω Airbnb

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Alpha Bank: Όλο το παρασκήνιο για τον νέο CEO-Ποιες συμμαχίες ευνοούν τον κ. Γ. Αρώνη και ποιες τον κ. Β. Ψάλτη



    ΣΧΟΛΙΑ