• Τράπεζες

    Στη B2Holding μεταβιβάζει η Eurobank το δάνειο της Αφοι Σαρακάκης

    Σαρακάκη

    Αλέξανδρος, Γιαννης και Δημήτρης Σαρακάκης. Επικεφαλης ομίλου Σαρακάκη


    Στο νορβηγικό όμιλο B2Holding μεταβιβάζει η Eurobank δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ του ομίλου Σαρακάκη. Το δάνειο αποτελεί τμήμα του συνολικού υπό αναδιάρθρωση δανεισμού ύψους 200 εκατ. ευρώ της «Αδελφοί Σαρακάκη», με το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου να βρίσκεται στην Alpha Bank, η οποία είναι και leader του σχετικού ομολογιακού δανείου.

    Η απόφαση της Eurobank συνδέεται με την προσπάθεια της διοίκησης του ομίλου για τη δραστική μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και η ανάληψή του από το νορβηγικό όμιλο, που δραστηριοποιείται στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, αλλά και στη διαχείριση μεγάλων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, θα συνοδευθεί με την εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης του, που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει και την αναχρηματοδότηση του ομίλου με κεφάλαιο κίνησης.

    Να σημειωθεί ότι ο νορβηγικός όμιλος δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα ως διαχειριστής κόκκινων δανείων μέσω της B2Kapital, η οποία έχει λάβει άδεια από την ΤτΕ και έχει ήδη αναλάβει τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων Zenith και Venus.

    Η απόφαση για την αποσπασματική πώληση μέρους από τις συνολικές οφειλές που μπορεί να έχουν μια σειρά επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει τη διαφορετική στρατηγική κάθε τράπεζας στην αντιμετώπιση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και η κίνηση από την πλευρά της Eurobank, αποτελεί σαφή ένδειξη της αδυναμίας για την εξεύρεση κοινής λύσης με τις άλλες τράπεζες.

    Ζητούμενο αποτελεί τι θα πράξουν οι Alpha, Εθνική και Πειραιώς, στο βαθμό που η πώληση του δανείου από τη Eurobank, θα λειτουργήσει ως benchmark και για τα άλλα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν στους ισολογισμούς τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις.

    Η σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά των τραπεζών συνδέεται με τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται από τον SSM για τη δραστική μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 50 δισ. ευρώ και αποτελούν το μεγάλο όγκο στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που συνολικά φθάνουν τα 85 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των NPEs στα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχεται στο 48% και τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτή την κατηγορία έχει η τράπεζα Πειραιώς με δείκτη 57%, ακολουθεί η Alpha Bank με δείκτη 47%, η Eurobank με 44% και η Εθνική τράπεζα με 40% (στοιχεία γ’ 3μήνου 2018).

    Σε ότι αφορά τον όμιλο «Αδελφοί Σαρακάκη» και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο κύκλος εργασιών το 2017 αυξήθηκε στα 89,7 εκατ. ευρώ από 85,6 εκατ. ευρώ το 2016 και 80,9 εκατ. ευρώ το 2015. Για το 2018 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τζίρο κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, λόγω της αναθέρμανσης της αγοράς των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων. Τα κέρδη προ φόρων τόκων αποσβέσεων και δικαιωμάτων μειοψηφίας (EBITDA) διαμορφώθηκαν το 2017 στο 1,8 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ το 2017 και 1,2 εκατ. ευρώ το 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι θα πει ο SSM, στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια Μάνεση και Σαρακάκη: Θυμωμένοι οι Ευρωπαίοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Έξαλλοι στον SSM με 100 επιχειρηματίες που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν τα δάνεια (Μάνεσης, Σαρακάκης κλπ.)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Χαρδούβελης ή Ζανιάς για πρόεδρος; Ποια θέση καταλαμβάνει ο Γιώργος Χρυσικός



    ΣΧΟΛΙΑ