• Τράπεζες

    Στα 2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των διεθνών funds για τα ελληνικά NPEs

    FUNDS


    Επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα τα διεθνή funds που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αγοράζοντας κόκκινα δάνεια συνολικής αξίας 30 δις ευρώ ευρώ περίπου ή 15 δις με βάση την ονομαστική αξία των δανείων αυτών.

    Οι συναλλαγές έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, όπως Apollo, APS, Bain, Β2 Holding, doValue, Centerbridge, Ellington, Intrum, Lonestar, Pimco, κ.α., καθώς η ελληνική αγορά των NPEs αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία.

    Μέχρι σήμερα διεθνή funds από όλο τον κόσμο, έχουν συμμετάσχει σε 13 συναλλαγές και τα έσοδα για τις ελληνικές τράπεζες φθάνουν τα δις ευρώ περίπου, ενώ άλλες 10 τουλάχιστον συναλλαγές έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως και το 2020

    To τίμημα κάθε συναλλαγής διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του πωλούμενου χαρτοφυλακίου και το κατά πόσον τα δάνεια αυτά συνοδεύονται με εξασφαλίσεις ή όχι. Με βάση τα στοιχεία, το τίμημα διαμορφώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό επί της αξίας του πωλούμενου χαρτοφυλακίου όταν πρόκειται για δάνεια που είναι βαθιά «κόκκινα» και δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, αλλά φθάνει έως και το 35% όταν πρόκειται για δάνεια που συνδέονται με ακίνητα.

    Το βασικό όφελος από τις συναλλαγές αυτές, για ορισμένες από τις οποίες οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να εγγράψουν ζημία, είναι η εξυγίανση του ισολογισμού τους. Ανάλογα πάντα με το τίμημα και το ύψος των προβλέψεων που είχαν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ορισμένες συναλλαγές είχαν θετική κεφαλαιακή επίπτωση, απελευθερώνοντας κεφάλαια.

    Η αξία των συναλλαγών που έχουν προγραμματίσει οι τράπεζες φθάνει τα 18 δις ευρώ και περαιτέρω ώθηση αναμένεται να δοθεί μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», που ανοίγει τον δρόμο για τιτλοποιήσεις έως και 30 δις ευρώ με το δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις έως και 9 δις ευρώ.

    Οι τιτλοποιήσεις προκρίνονται ως εργαλείο που επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρήσουν κάποια τμήματα του πωλούμενου χαρτοφυλακίου, εισπράττοντας μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από τις ανακτήσεις δανείων.



    ΣΧΟΛΙΑ