• Τράπεζες

    Συμμαχίες τραπεζών και διεθνών επενδυτών για ακίνητα 10 δισ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φ. Καραβίας - Χρ. Μεγάλου - Π. Μυλωνάς - Β. Ψάλτης

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Τα 10 δισ. ακίνητα που έχουν βρεθεί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών πολύ σύντομα θα διαμορφώσουν το επόμενο πεδίο στο οποίο θα εστιάσει το ενδιαφέρον των τραπεζών προκειμένου αυτοί να εκμεταλλευτούν θετικά τα νέα δεδομένα.

    Πιο συγκεκριμένα οι πλειστηριασμοί έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο όγκο των ακινήτων  που αποτέλεσαν εκπλειστηρίασμα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αφενός διότι δεν υπήρχε στις τιμές προσφοράς ενδιαφέρον αφετέρου οι τράπεζες δεν ήθελαν να ρίξουν τις τιμές.

    Άλλωστε τα ακίνητα αυτά είναι εγγεγραμμένα στον ισολογισμό τους σε συγκεκριμένες και μάλιστα υψηλές  τιμές και σε περίπτωση που τα τιμήματα υποχωρούσαν αυτό θα σήμαινε την αναγκαιότητα νέων κεφαλαίων για τις τράπεζες.

    Συνεχής άνοδος των τιμών των ακινήτων

    Τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν πως μέσα στην κρίση του covid και καθώς αναμενόταν υποχώρηση τιμών στην αγορά ακινήτων δεδομένου ότι  τα εμπορικά ακίνητα παρέμεναν κλειστά ή που υπολειτουργούσαν συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή οι τιμές τελικώς  των ακινήτων σημείωσαν άνοδο 4%.

    Αυτό το momentum έχουν σκοπό να εκμεταλλευτούν οι τράπεζες όπως ήδη έπραξε η Alpha Bank. Έτσι αναζητούν ξένους επενδυτές προκειμένου να συμμαχήσουν σχετικώς και είτε να δημιουργήσουν κοινοπραξίες είτε εταιρίες συμμετοχών.

    Τι θέλουν οι θεσμοί

    Όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες, το real estate αποτελεί μια μπίζνα την οποία οι διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να την βλέπουν θετικά εκτιμώντας πως θα υπάρξουν σημαντικές αποδόσεις. Η επιθυμία των επενδυτών συμπίπτει στην παρούσα φάση με τις ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Εξάλλου τα ακίνητα έχουν γίνει focus και στα μάτια των θεσμών οι οποίοι ζητούν διασπορά κινδύνου σε ότι αφορά τις επενδύσεις των τραπεζών. Επομένως σε ένα εύρος χρόνου όχι πολύ μεγάλο οι θεσμοί θα αρχίσουν να συζητούν θέματα αποτίμησης των ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Οι τράπεζες προετοιμάζονται

    Ηδη πάντως οι τράπεζες προετοιμάζονται σχετικώς καθώς εκτός από την Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς προχωράει σε ανάλογη κίνηση όπως αποκάλυψε ο κ. Μεγάλου κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων εξαμήνου καθώς μίλησε για αξιοποίηση ακινήτων ύψους 1 δις. ευρώ (σ.σ. από τα περίπου 3 δις. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η τράπεζα). Η σχετική κίνηση που μελετάται αναμένεται να λάβει χώρα το 2022.

    Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο πως μετά τον Αύγουστο οι πλειστηριασμοί θα ενταθούν και νέα ακίνητα θα βρεθούν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι απολύτως βέβαιο πως οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών.

    Οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται ήδη με ακίνητα της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ έκαστη.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Εισέπραξε 151,8 εκατ. ευρώ από το Δημίσιο, προς συμψηφισμό του DTC
    Με ατζέντα αναπτυξιακή τον Σεπτέμβριο οι Θεσμοί στις τράπεζες
    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Στόχος το 2022 τα ΝPEs να φθάσουν στο 6%



    ΣΧΟΛΙΑ