• Τράπεζες

    Νουί προς ελληνικές τράπεζες: «Ρίξτε κι άλλο τους τόκους στις ρυθμίσεις των δανείων»

    • NewsRoom
    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,


    Τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες δεν θα δείξουν κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά αδυναμίες, τόνισε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, Ντανιέλ Νουί, κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην Φραγκφούρτη, υπογραμμίζοντας ότι είναι νωρίς για να προδικάσουμε το αποτέλεσμα.

    «Δεν υπάρχει βαθμός pass / fail (σε ελεύθερη μετάφραση «πέρασε / κόπηκε») για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά η κ. Νουί. Όπως εξήγησε, τα stress tests θα εντοπίσουν τις αδυναμίες των ισολογισμών και μετά θα πρέπει οι τράπεζες να δουν, υπό τον έλεγχο των εποπτικών αρχών, πώς θα τις αντιμετωπίσουν.

    Στο σημείο αυτό, η αναπληρώτρια της κ. Νουί, Σαμπίν Λαουτενσλέγκερ συμπλήρωσε πως «το ενδεχόμενο πιθανής ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστεί κατά περίπτωση», ανάλογα με τα αποτελέσματα και των stress tests. Η μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) αφορά 50 τράπεζες και είναι αυτό που λένε «one size fits all», είπε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και, όταν βγουν τα αποτελέσματα, όλες οι περιπτώσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων, παράγοντες όπως η δομή και το ενεργητικό κάθε τράπεζας.

    Νουί
    Ντανιέλ Νουί, Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Danièle Nouy

    Η κ. Νουί εξέφρασε την ικανοποίηση του SSM για την «καλή πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το θέμα των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας, όμως, πως «πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά».

    Σύμφωνα με την επικεφαλής του SSM, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που εκμεταλλεύτηκαν το πάγωμα των πλειστηριασμών. Παράλληλα, όμως, ζήτησε από τις τράπεζες να προβούν σε γενναιότερες ρυθμίσεις δανείων.

    «Πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Για παράδειγμα να μειώσουν επιτόκια», δήλωσε η κα Νουί.

    «Θα πρέπει να προσφέρουν κάτι» στους οφειλέτες, είτε αυτό πρόκειται για τους τόκους είτε για άλλα κίνητρα, καθώς η επιβάρυνση είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με το κόστος που έχει για τις τράπεζες η συσσώρευση των κόκκινων δανείων», τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Επιπλέον υπογράμμισε ότι η «έκθεση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα πρόβλημα με προεκτάσεις πέραν της ίδιας της εποπτείας. Αφορά την επάρκεια των νομικών διαδικασίων αλλά και του νομικού πλασίου. Είναι πολύ σημαντικό για την τιμή των NPLs».

    Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει απλοποίηση και επαρκές θεσμικό πλαίσιο για NPLs και τις υποθήκες ώστε το πρόβλημα να μπορεί να αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Δάνεια έως 800.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Οι μυστικές διεργασίες και οι κινήσεις στο παρασκήνιο για τον νέο CEO

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Wood: Οι ελληνικές τράπεζες θα βγουν από τα stress tests χωρίς κεφαλαιακές ανάγκες



    ΣΧΟΛΙΑ