• Τράπεζες

    Σε κρίση άγχους για τους πλειστηριασμούς… Ύστατη ευκαιρία ρύθμισης χρεών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    πλειστηριασμος κατοικια


    Ύστατη ευκαιρία ρύθμισης των χρεών τους προς τις τράπεζες, τα funds και το Δημόσιο, πριν οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για να κηρύξουν πτώχευση, θα έχουν οι δανειολήπτες με βάση το νέο πτωχευτικό που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου. Τη λύση προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να δώσει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν έχουν καταφέρουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και απειλούνται με πλειστηριασμούς ενόψει της μαζικής μεταβίβασης των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες στα funds.

    Οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο στα χέρια των funds, καθώς εδραιώνουν την παρουσία τους στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που μέσα στο 2020 θα έχει περάσει στον πλήρη έλεγχό τους μέσω των τιτλοποιήσεων που δρομολογούν οι τράπεζες, ύψους 33 δισ. ευρώ και των πωλήσεων χαρτοφυλακίων ύψους 40 δις ευρώ που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

    Οι πλειστηριασμοί επανέρχονται σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα (το 2019 ανήλθαν σε 29.000), δημιουργώντας «κρίση άγχους» στο υπουργείο Οικονομικών, που θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο κάποιοι οφειλέτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να βρεθούν στο δρόμο.

    Καθοριστική ημερομηνία για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα είναι η 31η Απριλίου, η ημερομηνία δηλαδή που εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

    Η δυνατότητα ρύθμισης χρεών, που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα παρασχεθεί μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και στην οποία κάποιος ιδιώτης ή επιχείρηση θα μπορεί να δηλώσει όλα τα χρέη που τον βαραίνουν, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική λύση διακανονισμού όλων των οφειλών.

    Η λειτουργία της πλατφόρμας δεν θα στοχεύει στην προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως συμβαίνει σήμερα. Θα είναι μια ύστατη προσπάθεια για τη συνολικότερη ρύθμιση χρεών που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει σήμερα μέσω του νόμου Κατσέλη, αλλά με εξωδικαστικό τρόπο και κυρίως αυτοματοποιημένο. Η ρύθμιση που θα προτείνεται μέσω της πλατφόρμας θα προκύπτει βάσει ενός αλγόριθμου που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις υποχρεώσεις που έχει το νοικοκυριό, ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση, καθώς τα εισοδήματα και την περιουσιακή του κατάσταση.

    Η προτεινόμενη εξωδικαστική ρύθμιση θα είναι όμως εθελοντική, δηλαδή δεν θα δεσμεύει όλους τους πιστωτές, αφού όποιος από τους πιστωτές δεν συμφωνεί με αυτή θα μπορεί να την απορρίπτει. Η καταγραφή ωστόσο όλων των χρεών που έχει ένα φυσικό πρόσωπο ή ένα νομικό πρόσωπο, θα επιτρέπει μια ρεαλιστική ανάλυση της πραγματικής δυνατότητάς του να ρυθμίσει τα χρέη του, πριν κηρύξει πτώχευση ενώπιον του δικαστηρίου.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό η υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα θα συνοδεύεται με προστασία από νομικές ενέργειες του πιστωτή. Η προστασία όμως αυτή θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή π.χ. για ένα μήνα δηλαδή έως ότου όλοι οι πιστωτές αποδεχθούν ή απορρίψουν την προτεινόμενη ρύθμιση, μια διαδικασία που θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά. Πέραν αυτής της προθεσμίας και εφόσον η ρύθμιση δεν προχωρήσει, οι πιστωτές θα μπορούν να προχωρήσουν στην κατάσχεση και στον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, χωρίς περιορισμό.

    Εφόσον η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών δεν προχωρήσει, η λύση θα είναι η πτώχευση, η οποία θα αποφασίζεται ενώπιον των δικαστηρίων. Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα προβλέπει τη δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή τη δυνατότητα ενός ιδιώτη ή μιας επιχείρησης να απαλλαγεί από τα χρέη. Η απαλλαγή θα αποφασίζεται από το δικαστήριο, το οποίο προηγουμένως θα διατάσσει τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη. Από το προϊόν της ρευστοποίησης θα ικανοποιούνται σύμμετρα οι πιστωτές και το υπόλοιπο της οφειλής που δεν καλύπτεται από το προϊόν της ρευστοποίησης, θα διαγράφεται μετά από 1 ή 2 χρόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ