• Τράπεζες

    Σε εμπροσθοβαρή μείωση κόκκινων δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 505 εκατ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη στο πρώτο εξάμηνο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τρ. Πειραιώς


    Έμφαση στη διαδικασία απόσχισης της τραπεζικής δραστηριότητας μέσω του μοντέλου hive down δίνει η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του εμπροσθοβαρούς σχεδίου για την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Vega και Phoenix που προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2020.

    Αυτό επεσήμανε επικεφαλής του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η τράπεζα θα εξοφλήσει θα πληρώσει με μετρητά το κουπόνι των Cocos στα τέλη του 2020.

    Όπως σημείωσε η διοίκηση του ομίλου η τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων λογιστικής αξίας προ Προβλέψεων 7 δις ευρώ, μέσω δύο χαρτοφυλακιών, του Phoenix, αξίας 2 δις ευρώ και του Vega, αξίας 5 δισ. ευρώ.

    Η δομή και των δύο τιτλοποιήσεων αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί στους επόμενους μήνες και να είναι επιλέξιμες για χρήση της εγγύησης του ελληνικού Προγράμματος Προστασίας Ενεργητικού (HAPS), στοχεύοντας σε δυνητική λογιστική και εποπτική αποαναγνώριση των εν λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως εξήγησε η διοίκηση του ομίλου σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η τιτλοποίηση Phoenix βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, επομένως αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το Vega. Η HoldCo θα διακρατήσει μέρος των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (Junior και Mezzanine) που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των προαναφερθεισών τιτλοποιήσεων, που δεν θα υπερβαίνει το 95% της ονομαστικής τους αξίας.

    Η τράπεζα ολοκληρώνει επίσης δύο συναλλαγές πώλησης δανείων. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Iris αξίας 600 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο Trinity αξίας 300 εκατ. ευρώ.

    Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς προχώρησε στο α’ τρίμηνο του έτους σε αυξημένες προβλέψεις για την κάλυψη ενδεχόμενων ζημιών που θα προκύψουν λόγω της κρίσης που προκαλεί ο Covid. Συγκεκριμένα η επίπτωση στα αποτελέσματα από την κρίση λόγω COVID-19 διαμορφώθηκε σε 370 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2020 , ενώ η διοίκηση εφάρμοσε μορατόριουμ πληρωμών για δάνεια ύψους 4 δις ευρώ.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης η οικονομία θα ανακάμψει με ισχυρούς ρυθμούς της τάξης του 7% το 2021, μετά από ύφεση που εκτιμάται στο 8% το 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ