• Τράπεζες

    Reuters: Από φθινόπωρο οι πωλήσεις μεριδίων του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες – Αρχή με Eurobank

    • NewsRoom
    Ηλίας Ξυρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ

    Ηλίας Ξυρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ


    Τις πωλήσεις μεριδίων στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσει από αυτό το φθινόπωρο η Ελλάδα, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου που μίλησαν σήμερα στο Reuters.

    Το Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προβεί σε χωριστές πωλήσεις των μεριδίων που απέκτησε στην Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς, την Alpha Bank και τη Eurobank, ως αντάλλαγμα για την κεφαλαιακή «ένεση» περίπου 50 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

    Το μερίδιο 1,4% του ΤΧΣ στη Eurobank θα είναι το πρώτο που θα τεθεί προς πώληση, σύμφωνα με στέλεχος με γνώση του θέματος.

    Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει τις μετοχές της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    «Η Eurobank θα υποβάλει πρόταση στο ΤΧΣ για την επαναγορά των μετοχών της μέχρι τα τέλη Αυγούστου», ανέφερε στο Reuters μία δεύτερη πηγή.

    Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει επίσης ποσοστό 9% στην Alpha, 27% στην Πειραιώς και 40,4% στην Εθνική Τράπεζα.

    Όπως τόνισε η δεύτερη πηγή, παρόλο που δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, «Η δεύτερη πώληση θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα πακέτο περίπου 20% της Εθνικής».

    Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ενισχυθεί περίπου 68% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από 13 χρόνια.

    Οι τράπεζες μείωσαν τους δείκτες επισφαλών δανείων τους κάτω από το 8% το 2022 από 45% το 2016.

    Όλες έχουν αναφέρει ισχυρά κέρδη για 2022, με τη βοήθεια των υψηλότερων επιτοκίων, και ευελπιστούν να ξεκινήσουν ξανά να διανέμουν μερίσματα το επόμενο έτος, για πρώτη φορά μετά το 2010.

    «Η πώληση του μεριδίου της Πειραιώς και του ποσοστού της Alpha Βank θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στο έτος ή το 2024», επεσήμανε χαρακτηριστικά η δεύτερη πηγή.

    Διαβάστε επίσης: 



    ΣΧΟΛΙΑ