• Τράπεζες

    Αποκάλυψη: 300.000 οφειλέτες οι ευνοημένοι από την πρόταση της κυβέρνησης για τα δάνεια


    Πάνω από 300.000 είναι οι οφειλέτες στεγαστικών δανείων που μπαίνουν στην ουρά για τη ρύθμιση της οφειλής τους μέσω του νέου καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που προτείνει η κυβέρνηση.

    Πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, που με βάση τα στοιχεία των τραπεζών αντιπροσωπεύουν έως και το 95%ς των οφειλετών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια έως και 150.000 ευρώ.

    Το υπόλοιπο του δανείου, που τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη σύσκεψη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλάζει τα δεδομένα και διευρύνει τον κύκλο των δυνητικών δικαιούχων που θα μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

    Το κατά πόσο αυτοί θα επιδοτηθούν από το κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ που έχει εγγράψει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό, είναι συνάρτηση του εισοδήματος που έχουν και το οποίο δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο των 20.000 ευρώ.

    Αντίστοιχα το κούρεμα που τυχόν θα λάβουν θα είναι συνάρτηση της αξίας που έχει η πρώτη τους κατοικία, η οποία, με βάση πάντα την κυβερνητική πρόταση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Οι τράπεζες επιμένουν ότι το κούρεμα θα μπορεί να προκύψει μόνον εάν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

    Ο μηχανισμός προϋποθέτει τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας κατά το πρότυπο αυτής του εξωδικαστικού μηχανισμού που λειτουργεί ήδη στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

    Η εισαγωγή στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXIS και σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, θα επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να υποβάλει την αίτησή του ηλεκτρονικά, αποτυπώνοντας συνολικά και όλα τα χρέη που έχει προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τις τράπεζες, οι οποίες θα συνδεθούν επίσης με την πλατφόρμα «ανεβάζοντας» τα χρέη από δάνεια που έχει ο ενδιαφερόμενος.

    Αντίθετα οι τράπεζες αντιτείνονται στη ρύθμιση βάσει των συνολικών οφειλών και προτείνουν την ένταξη μόνο των οφειλών από στεγαστικά δάνεια.

    Η λειτουργία της πάντως θεωρείται καθοριστική από όλες τις πλευρές, κυρίως γιατί θα επιτρέψει έναν προέλεγχο των αιτήσεων που υποβάλλονται έτσι ώστε να διαπιστώνεται εξαρχής κατά πόσον ο αιτών πληροί τα κριτήρια, δηλαδή της αξίας του ακινήτου και του υπολοίπου του δανείου. Ο έλεγχος θα είναι απαραίτητος για όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον νόμο προκειμένου να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους, αλλά και για όσους υποβάλλουν αίτηση με στόχο την επιδότηση της δόσης του δανείου τους.

    Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια, οι τράπεζες επιμένουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί να ενταχθούν και όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να ελεγχθούν και ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για ένταξη στον νόμο, αφού σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών το 25% όσων έχουν μέχρι σήμερα κάνει αίτηση για να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών.

    Η πλατφόρμα θα συνδεθεί τόσο με τις τράπεζες όσο και με την ΑΑΔΕ, «φορτώνοντας» –εκτός από τις οφειλές– και όλα τα στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, αφού η ρύθμιση της οφειλής ή η προστασία της πρώτης κατοικίας, θα προϋποθέτει την άρση του απορρήτου. Στη συνέχεια, ο φάκελος θα πηγαίνει στον κάθε πιστωτή, ο οποίος θα προτείνει τη ρύθμιση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, την οποία ο ενδιαφερόμενος θα κληθεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χαρ. Γκότσης για «κόκκινα» δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας: Έρχονται λύσεις που θα πονέσουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλο το παρασκήνιο με το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία – Τι ζητούν οι τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί νυν και… επίδοξοι τραπεζίτες βλέπουν τον Κωστή Χατζηδάκη



    ΣΧΟΛΙΑ