• Τράπεζες

    Nαυάγιο στη συγχώνευση Deutsche Bank – Commerzbank: Τερματίστηκαν οι συνομιλίες

    • Bloomberg
    Deutsche Bank


    Η Deutsche Bank και η Commerzbank τερμάτισαν τις συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους χωρίς να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο τράπεζες. Η ανακοίνωση των δύο τραπεζών, που επικαλέστηκαν κινδύνους στην εφαρμογή της συμφωνίας, το κόστος αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακές απαιτήσεις, έγινε κατά την έκτη εβδομάδα συνομιλιών για τη συγχώνευση των δύο γερμανικών τραπεζών. Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ χαρακτήρισε την ανακοίνωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της Deutsche Bank και της Commerzbank, να τερματίσουν τις συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους «μια απόφαση δύο εταιριών του ιδιωτικού τομέα», όπως δήλωσε σήμερα.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, οι συνομιλίες για μια ιστορική συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών σταμάτησαν και πλέον το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Deutsche Bank είναι αναγκασμένη να βρει το πέμπτο κατά σειρά σχέδιο αναδιάρθρωσης της από το 2015 προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών.

    Για την Commerzbank, που το 15% ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ίσως έρθει μία εξαγορά από ξένο επενδυτή, με τις ING και UniCredit να έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον.

    H μετοχή της Deutsche Bank ενισχύεται 4,3% στα €7,92, ενώ της Commerzbank υποχωρεί 2,2%, στα €7,63.

    Οι συζητήσεις των δύο τραπεζών ξεκίνησαν από τα μέσα Μαρτίου αλλά έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις και κριτικές από εκπροσώπους των εργαζομένων και βασικούς μετόχους.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, σημείωσε ότι οι δύο τράπεζες συζήτησαν την πιο στενή συνεργασία τους, ενώ πρόσθεσε ότι «μία τέτοια συνεργασία έχει νόημα μόνο όταν αποδίδει προς ένα πιο ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο».

    Tα εναλλακτικά σενάρια

    H Deutsche Bank σχεδίασε μια εναλλακτική στρατηγική για την περίπτωση κατάρρευση των συνομιλιών με τη Commerzbank, δήλωσαν πριν από λίγες ημέρες πηγές στο Bloomberg.

    Σύμφωνα με αυτές, ο CEO, Κρίστιαν Σέβινγκ, εξετάζει δύο βασικά σενάρια. Το πρώτο προβλέπει περαιτέρω περικοπές κόστους, οι οποίες θα αγγίζουν και την επενδυτική τράπεζα. Το δεύτερο θα συνιστά μια πιο ριζική αλλαγή στρατηγικής, η οποία συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος.

    Τουλάχιστον δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους της γερμανικής τράπεζες ανέφεραν ότι θα ήθελαν να δουν μια νέα στρατηγική από τον Σέβινγκ σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πηγές του Bloomberg ο βραχίονας διαχείρισης ενεργητικού της Deutsche Bank έχει διενεργήσει συνομιλίες για συνεργασία με την UBS και την AXA.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Deutsche Bank: Ποια ελληνική τράπεζα θα επωφεληθεί περισσότερο από το σχέδιο για μείωση των «κόκκινων» δανείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Καταριανοί βάζουν φρένο στο deal Deutsche Bank – Commerzbank

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Κατά της συγχώνευσης Deutsche Bank- Commerzbank οι «πέντε σοφοί» της Γερμανίας



    ΣΧΟΛΙΑ