• Τράπεζες

    Προνομιακή κατανομή διαβλέπουν οι αναλυτές για Alpha Bank – Tι επιτυγχάνει η τράπεζα με την αύξηση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης- Alpha Bank: Αλλάζουμε δομικά την τράπεζα- Θέλουμε να είμαστε σημείο αναφοράς ως ο καλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Τον Ιούνιο εκτιμάται πως θα λάβει χώρα η αύξηση της Alpha Bank ενώ ας σημειωθεί πως η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί με το μοντέλο της προνομιακής κατανομής και όχι υπέρ των παλαιών μετόχων. Τα βιβλία θα ανοίξουν σε εσωτερικό και εξωτερικό ενώ θεωρείται δεδομένη την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

    Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν πως το story «Ελλάδα» έχει ήδη αρχίσει να πουλάει στο εξωτερικό και αυτό το momentum επιθυμούν να προλάβουν με κάθε τρόπο όσες εταιρίες προγραμματίζουν αυξήσεις.

    Μάλιστα σημείωναν πως δεν είναι μόνον οι τράπεζες αλλά και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις πρόκειται να απευθυνθούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την άντληση κεφαλαίων καθώς εκτιμούν πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δρουν ως ενισχυτικό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

    Η αύξηση της Alpha Bank δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, τη στιγμή μάλιστα που η τράπεζα έχει διατρανώσει ότι αναθεωρεί το πλάνο της για τα κόκκινα δάνεια και πως θα οδηγηθεί του χρόνου σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs.

    Άλλωστε υπενθυμίζεται πως το MOnonews πρώτο είχε αναφερθεί στην αύξηση που σχεδιάζει η τράπεζα.

    Σε επίπεδο προθέσεων κινούνται οι όροι της αύξησης και πριν αυτοί αποκρυπτογραφηθούν επισήμως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρκείται στο να εκφράζει τη στήριξή του στην ενέργεια.

    Εκείνο πάντως που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο είναι πως το ΤΧΣ ενδιαφέρεται να μετέχει σε αυτήν, έστω κι αν δεν εξασκήσει όλα τα δικαιώματά του κάτι που θα αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα του Ταμείου.

    Άλλωστε το Ταμείο έχει ποσοστό 11% και επομένως ενδέχεται να προχωρήσει σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύψει ένα ποσοστό 7%-8% τουλάχιστον.

    H τράπεζα εκτιμάται πως στις 27 Μαΐου που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου θα δώσει και κάποιες λεπτομέρειες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα αφού θα ερωτηθεί από τους αναλυτές σχετικώς.

    Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank που στην παρούσα φάση διαθέτει έναν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET I της τάξεως του 14% είναι μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος για την ανατροπή των δεδομένων της τράπεζας σε ότι αφορά το DTC αφού αλλάζει συνολικά η κεφαλαιακή ποιότητα του πιστωτικού ιδρύματος.



    ΣΧΟΛΙΑ