• Τράπεζες

    Προγράμματα διευκόλυνσης για δανειολήπτες ανάχωμα στα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Δεκαοκτώ μήνες ανάσας και ταμειακής διευκόλυνσης προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς σε όλους τους πελάτες της για να επανέλθουν στην κανονική αποπληρωμή των δανείων τους. Για όλο το 2021 θα πληρώνουν το 50% της δόσης και το 75% αυτής για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Ανάλογο πρόγραμμα που προβλέπει την καταβολή του 50% της δόσης έχει και η Εθνική Τράπεζα, ενώ προγράμματα σταδιακής επαναφοράς έχουν επίσης η Eurobank και η Alpha Bank.

    Οι τράπεζες με τα προγράμματα μειωμένων δόσεων έχουν στόχο να περιορίσουν τον όγκο των νέων «κόκκινων» δανείων της πανδημίας, τα οποία ενώ οι  τραπεζίτες υπολογίζουν ότι θα διαμορφωθούν στα 5 δις ευρώ,  ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας διπλασιάζει το ύψος τους στα 8 με 10 δισεκ ευρώ.

    Συγκεκριμένα το  πρόγραμμα της  σταδιακής αύξησης δόσης (step up) που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, αφορά όλους εκείνους για τους οποίους έληξαν οι αναστολές πληρωμών που δόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων λόγω Covid-19.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι πληττόμενοι δανειολήπτες που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, με την πάροδο του 9μήνου και τη λήξη των αναστολών, μπορούν να καταβάλλουν μέρος της δόσης τους για τους επόμενους 18 μήνες, και συγκεκριμένα το 50% αυτής για το σύνολο του 2021 και το 75% της δόσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Έτσι, θα επανέλθουν στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τους το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ισόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους. Μάλιστα για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν απαιτείται επίσκεψη στο κατάστημα, καθώς  διενεργείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και με ασφάλεια, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών.

    Ειδικότερα, το αίτημα αξιολογείται  μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση πρόσθετων στοιχείων. Για τη διευκόλυνση των πελατών και την αποφυγή της φυσικής παρουσίας τους στο κατάστημα, η Τράπεζα Πειραιώς εγκαινιάζει την υπηρεσία υπογραφής συμβατικών εντύπων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα στοιχεία των πελατών καταχωρούνται μέσω e-mail και στη συνέχεια, η διαδικασία ολοκληρώνεται με ασφάλεια, με τη λήψη ηλεκτρονικών υπογραφών.

    Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα, προσφέρει το πρόγραμμα ταμειακής διευκόλυνσης «Εθνική Γέφυρα», το οποίο προσφέρει μειωμένη δόση στο 50% σε όλους τους δανειολήπτες για το 2021.

    Μειωμένη δόση για διάστημα 12-24 μηνών σχεδιάζει και η Alpha Bank προκειμένου οι πελάτες της να επιστρέψουν σταδιακά στην πλήρη αποπληρωμή των δανείων τους.

    Λύσεις σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα θα εφαρμόσει και η Eurobank.

    Να σημειωθεί ότι οι λύσεις step- up αφορούν τα δάνεια που δεν είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων «Γέφυρα».

    Βέβαια για τα προγράμματα αυτά και ποιοι θα είναι τελικά οι «τυχεροί» δανειολήπτες γίνεται «παζάρι» με τους θεσμούς και τον επόπτη, διότι ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες να αναφέρουν πόσα από τα δάνεια που έκαναν χρήση των moratorium και  θα μπουν τώρα σε πρόγραμμα σταδιακής αύξησης της δόσης, ήταν σε ρύθμιση, καθώς μεγάλος αριθμός αυτών θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη εξυπηρετούμενο ή αβέβαιης είσπραξης.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τράπεζες: Έτοιμες για το πανευρωπαϊκό stress test που ξεκινά στα τέλη Ιανουαρίου

    Χρήστος Σταϊκούρας: Ενδεχόμενο παράτασης των αναβαλλόμενων υποχρεώσεων και μετά τον Απρίλιο

    Γιάννης Στουρνάρας: Η πανδημία θα αφήσει «κόκκινα» δάνεια ύψους €8-10 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ