Τράπεζες

Πουλήθηκε το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο

παυλος-μυλωνας

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


Την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Αίγυπτο ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος καθώς υπεγράφη η σύμβαση με την Bank Audi S.A.E («Bank Audi Egypt»). Όπως είχε γράψει το mononews στις 22 Απριλίου η πώληση των δραστηριοτήτων του δικτύου καταστημάτων της ΕΤΕ στην Αίγυπτο, περιλαμβάνει κυρίως δάνεια, καταθέσεις και χρεόγραφα Αιγυπτιακού ρίσκου (συνολικού ενεργητικού €110 νεκ. περίπου), το δίκτυο των 17 καταστημάτων στη χώρα και περίπου 250 υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση, η συναλλαγή πραγματοποιείται στα πλαίσια του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ και σύμφωνα με τις Δεσμεύσεις της έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συναλλαγή έχει οριακά θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή θέση και τη ρευστότητα της ΕΤΕ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις των Κεντρικών Τραπεζών Αιγύπτου και Λιβάνου.

Η Ernst & Young Corporate Finance ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Matouk Bassiouny & Hennawy ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

Σχετικά με την Bank Audi

Η Bank Audi sal κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των τραπεζών του Λιβάνου και είναι μεταξύ των 20 κορυφαίων Αραβικών τραπεζικών ομίλων. Στις 31 Μαρτίου 2019, το συνολικό ενεργητικό του ομίλου ανήλθε σε US$ 46,4 δις και το μετοχικό κεφάλαιο σε US$ 4,0 δις. Η Bank Audi sal απασχολεί περισσότερους από 6.200 εργαζόμενους σε επίπεδο ομίλου και η μετοχική της βάση αποτελείται από περισσότερους από 1.500 κατόχους κοινών μετοχών ή/και παραστατικών τίτλων μετοχών (global depositary receipts – «GDRs”). Οι μετοχές της Bank Audi sal είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Βηρυτού και του Λονδίνου.

Η Bank Audi Egypt, 100% θυγατρική της Bank Audi sal, προσφέρει ένα πλήρες εύρος προϊόντων και υπηρεσιών εταιρικής και λιανικής τραπεζικής, διαχείρισης διαθεσίμων και συναλλακτικής τραπεζικής. Στις 31 Μαρτίου 2019, η Bank Audi Egypt είχε 46 καταστήματα και 1.454 εργαζόμενους και κατατασσόταν 9η μεταξύ των ιδιωτικών τραπεζών στην Αίγυπτο με βάση το συνολικό της ενεργητικό.

Η πώληση της δραστηριότητας στην Αίγυπτο εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει η διοίκηση της ΕΤΕ στις εποπτικές αρχές.

Η διαδικασία πώλησης είχε ξεκινήσει το 2018 και ενδιαφερόμενη υπήρξε η λιβανέζικη τράπεζα, η οποία μπήκε στην αιγυπτιακή αγορά λιανικής τραπεζικής με την αγορά το το 2006 των τριών υποκαταστημάτων της Cairo Far East Bank SAE, έχοντας επεκτείνει μέχρι σήμερα το δίκτυό της στα 46 καταστήματα.

Η ΕΤΕ δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο προσφέροντας μέσω του δικτύου της υπηρεσίες λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής και το δανειακό της χαρτοφυλάκιο συγκεντρώνει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που δεν ξεπερνά το 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Την πώληση του δικτύου στην Αίγυπτο ολοκλήρωσε η Εθνική Τράπεζα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Εθνική Τράπεζα μαγνητίζει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διοικητικές αλλαγές στην Εθνική: Πού διαφωνεί το ΤΧΣ