• Τράπεζες

    Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα των Alpha Bank, ΕΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς – Οι τιμές-στόχοι

    • NewsRoom
    Citi


    Την ουδέτερη στάση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο διατηρεί η Citigroup, σε έκθεσή της μετά τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο, για τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς).

    Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας παραμένουν θέτουν για την μετοχή της Alpha Bank ως τιμή-στόχο τα 1,9 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 2,8 ευρώ, και για την μετοχή της τράπεζας Πειραιώς τα 3,2 ευρώ.

    Alpha Bank

    Ειδικότερα, για την Alpha Bank η έκθεση της Citi επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα εξαμήνου που παρουσίασε ήταν ισχυρά, τονίζοντας πως οι επενδυτές αναμένεται να επικεντρωθούν στις επικείμενες συναλλαγές NPEs και τη νέα επιχειρησιακή στρατηγική της τράπεζας. Στην έκθεσή της η Citi, αφού επαναλάβει τα βασικά αποτελέσματα που κατέγραψε η τράπεζα το πρώτο εξάμηνο, σημειώνει όσον αφορά το guidance, πως τα καθαρά έσοδα αναμένεται να παραμείνουν στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου και στη συνέχεια του έτους, γεγονός που «δείχνει» μείωση της τάξης του 12% το 2019 συνολικά. Παράλληλα, βελτίωση αναμένεται σε ό,τι αφορά τα έσοδα από προμήθειες στο β’ εξάμηνο, λόγω των υψηλότερων εκταμιεύσεων δανείων, τη μεγαλύτερη χρήση πιστωτικών καρτών και τις υψηλότερες προμήθειες στο asset management και το bancassurance.

    Για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της Alpha Bank η Citi επισημαίνει πως μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τριμήνου, λόγω αρνητικού σχηματισμού νέων NPEs, με τον εγχώριο σχηματισμό να γίνεται αρνητικός σε ό,τι αφορά τα εταιρικά δάνεια και παραμένει αρνητικός σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά. Ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1 βελτιώθηκε στο 17,8% από 17% λόγω του ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων καθώς και άλλων παραγόντων ενώ, ο δείκτης CET 1 (fully loaded) αυξήθηκε στο 14,8% από 14% στο α΄τρίμηνο.

    Εθνική Τράπεζα

    Για την Εθνική Τράπεζας, η Citi χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματά της, επισημαίνοντας ειδικά τη βελτίωση στα κέρδη προ προβλέψεων και την επιτάχυνση στην οργανικής μείωση των NPEs.

    Σύμφωνα με τη Citi, tα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) της Εθνικής αναμένεται να παραμείνουν κοντά στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου και για τη συνέχεια του έτους, οδηγώντας σε αύξηση τους κατά 7% το 2019. Παράλληλα, αναμένεται σημαντική βελτίωση και στα έσοδα από προμήθειες το δεύτερο εξάμηνο καθώς και στα κόστη.

    Για τον σχηματισμό NPEs επισημαίνει πως ήταν αρνητικός στο β΄ τρίμηνο λόγω της πώλησης μη εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων, SBL & μικρών ΜΜΕ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει να επιτύχει μείωση των NPE κατά 2,8 δισ. ευρώ στο β’ εξάμηνο μέσω της πώλησης ενός εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου εταιρικών δανείων (0,9 δισ. ευρώ), ενός ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου (0,3 δισ. ευρώ), κυπριακών και ρουμανικών δανείων (0,6 δισ. ευρώ), αναδιαρθρώσεων και ρευστοποιήσεων. Ο δείκτης CET1 μειώθηκε από το 15,7% στο 14,8% ενώ και ο fully loaded CET1 ( pro-forma) υποχώρησε στο 12,3% από 12,8%.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Για την Πειραιώς η Citi επισημαίνει θετικά τη συνεχιζόμενη μείωση NPEs και την κεφαλαιακή της βελτίωση.

    Σύμφωνα με την Citi, η διοίκηση της Πειραιώς επανέλαβε τους στόχους της για το 2019 με εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ τα NII θα παραμείνουν αμετάβλητα στα 1,4 δισ. ευρώ. Οι προμήθειες αναμένεται να κυμανθούν στα περίπου 0,34 δισ. ευρώ, τα κόστη θα μειωθούν κάτω από το 1 δισ. ευρώ και το κόστος κινδύνου (σε καθαρά δάνεια) θα διαμορφωθεί στο 1,5-1,8%.

    Τα εγχώρια NPEs μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο λόγω του αρνητικού σχηματισμού νέων ΝPEs (300 εκατ. ευρώ) και των διαγραφών δανείων (400 εκατ. ευρώ). Ο σχηματισμός NPEs της Πειραιώς βελτιώθηκε στο β’ τρίμηνο λόγω της μείωσης τόσο των defaults όσο και των re-defaults. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η συστημική τράπεζα οδεύει προς την επίτευξη της μείωσης των NPEs κατά 3,5 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το 2020 σχεδιάζονται πωλήσεις δανείων μεγαλύτερες από τα 3,5 δισ. ευρώ. Η Citi επίσης αναφέρει πως ο δείκτης CET1 (pro-forma) αυξήθηκε στο 14,8% από 13,7% ενώ ο fully loaded αυξήθηκε κατά 38 μβ. στο 12,2%.



    ΣΧΟΛΙΑ