• Τράπεζες

    Πειραιώς: Πώς «είδαν» τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου JP Morgan Cazenove, Goldman Sachs και Mediobanca

    • NewsRoom
    Χρήστος Μεγάλου

    Χρήστος Μεγάλου-CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Οι τρεις μεγάλοι ξένοι οίκοι συμφωνούν στην εκτίμησή τους για τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της Τράπεζας

    Ισχυρά χαρακτηρίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς οι JP Morgan Cazenove και Goldman Sachs. Η JP Morgan, η οποία δίνει τιμή στόχο τα 2 ευρώ για τη μετοχή (τρέχουσα στο 1,29 ευρώ), στέκεται ιδιαίτερα στο ότι το cost of risk βρίσκεται στα 142 εκατ. ευρώ (151 μονάδες βάσης) και αυτό το ποσό είναι ουσιαστικά χαμηλότερο σε τριμηνιαία βάση.

    Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην απουσία περαιτέρω σημαντικών προβλέψεων για τις συνέπειες της Covid-19, μετά τις εμπροσθοβαρείς προβλέψεις 324 εκατ. ευρώ που έλαβε στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

    Όπως σημειώνει o οίκος, τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς για το τελευταίο τρίμηνο στα 83 εκατ. ευρώ «ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις μας για €23 εκατ., καθώς και τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών στα €30 εκατ.». Παράλληλα, ο οίκος προσθέτει ότι «και τα βασικά έσοδα ήταν ισχυρά».

    Ο οίκος σημειώνει, ταυτόχρονα, ότι η διοίκηση της τράπεζας βλέπει ως ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια που υποδηλώνουν ανθεκτικότητα στις πληρωμές.

    Η αξιολόγηση της Goldman Sachs

    Στα ισχυρά έσοδα από προμήθειες στέκεται και η Goldman Sachs στη δική της ανάλυση, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα «ισχυρά». Ο οίκος επισημαίνει ότι τα υψηλά έσοδα από προμήθειες οδήγησαν σε καλύτερα των προσδοκιών βασικά κέρδη προ προβλέψεων και βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων.

    Ο οίκος σημειώνει ότι η τράπεζα συνέχισε να βελτιώνει την ποιότητα των κεφαλαίων της, με το ύψος των NPEs να μειώνεται κατά 3% στα 23,3 δισ. ευρώ, που οδηγούν τον δείκτη NPE στο 48,3%. Στα αρνητικά, η Goldman Sachs επισημαίνει την οριακή υποχώρηση της κάλυψη NPEs στο τρίμηνο στο 45,1%.

    Στέκεται ιδιαίτερα σε πέντε σημεία:

    • Η ποιότητα ενεργητικού και το γεγονός ότι η τράπεζα δεν περιμένει αύξηση των NPEs μέχρι το τέλος της αναστολής πληρωμής δόσεων, ενώ παράλληλα προχωρούν ρυθμίσεις.
    • Τα μορατόρια. Η τράπεζα έχει δάνεια 4,8 δισ. ευρώ σε αναστολές πληρωμών και αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 15% του χαρτοφυλακίου. Από το 1 δισ. ευρώ δανείων που ξεκίνησε να πληρώνει εκ νέου, το 80% κατέβαλε κανονικά τα χρήματα. Η διοίκηση αναμένει ότι στο μέλλον το ανώτατο όριο των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανέρχεται στο 20%, καθώς θα συμβάλλουν θετικά τα πρόσθετα μέτρα όπως το πρόγραμμα “Γέφυρα” για την επιδότηση δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας.
    • Οι τιτλοποιήσεις προχωρούν με τα δύο project, Phoenix και Vega και αναμένεται να έχουν αντίκτυπο 200 μονάδες βάσης στα κεφάλαια.
    • Τα έσοδα στηρίζονται από το μικρότερο κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας.
    • Σχεδιάζεται η χορήγηση δανείων 5 δισ. ευρώ εντός του 2020. Τα 3,5 δισ. ευρώ διατέθηκαν ήδη το πρώτο εξάμηνο. Το μέσο επιτόκιο χορήγησης είναι 3,8% έναντι 4,2% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

    H Goldman Sachs δίνει για την Πειραιώς τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τυχόν αναβάθμιση ή υποβάθμιση των προβλέψεών της και της τιμής στόχου αφορούν:

    -σε τυχόν αναβάθμιση ή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας,

    -σε ανακοίνωσή πρόσθετων λύσεων που θα σχετίζονται με το σχέδιο “Ηρακλής”,

    -τυχόν θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά στα κεφάλαια της τράπεζας, αλλά και τυχόν αναβάθμιση ή υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

    Τέλος, η Mediobanca δίνει τιμή στόχο για τον τίτλο το 1,6 ευρώ και η σύσταση είναι ουδέτερη. Η ίδια σημειώνει ότι τα αποτελέσματα ήταν άνω των προβλέψεων και ότι οι τάσεις για την τράπεζα είναι θετικές. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 (phased in) βελτιώθηκε το β’ τρίμηνο κατά εννέα μονάδες βάσης. «Βλέπουμε τα αποτελέσματα θετικά», σημειώνουν οι αναλυτές, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι η ορατότητα σε ό,τι αφορά στην μακροοικονομική εικόνα παραμένει χαμηλή, όπως και αυτή που αφορά στην κερδοφορία και τα κεφάλαια.



    ΣΧΟΛΙΑ