• Τράπεζες

    Ποιοι είναι οι τρεις Έλληνες του Ellington που έρχονται να σώσουν την Attica Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Μάικλ Βράνος, Τζον Γιαννακόπουλος


    Το Ellington Management Group, δημιούργημα του Μάικλ Βράνος, όπως όλα δείχνουν είναι το fund που μαζί με το ΤΜΕΔΕ θα οδηγήσουν την  Attica Bank στην ιδιωτικοποίηση και στην επόμενη μέρα, με στόχο η τράπεζα να έχει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο.

    Μάικλ Βράνος,  Τζoν Γιαννακόπουλος και Νίκος Νικόπουλος είναι οι τρεις Ελληνες που αναλαμβάνουν δράση για την σωτηρία της τράπεζας των μηχανικών, της Attica Bank, που προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ. Και οι τρεις  είναι απόφοιτοι του Χαρβαρντ.

    Μάικλ Βράνος

    Ποιος είναι όμως ο Μάικλ Βράνος;

    Έφηβος είχε το παρατσούκλι «Captain Iron», αποφοίτησε με άριστα από το Χάρβαρντ, έγραψε ιστορία ως «ισχυρός άνδρας» στη Wall Street και έγινε ήρωας σε κόμικ. Υπερκομματικός, στήριξε το 2008 από τους Δημοκρατικούς τον Μπάρακ Ομπάμα και από τους Ρεπουμπλικάνους τον Τζουλιάνι. Και έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση.

    Ο Βράνος γεννήθηκε στο Worcester της Μασαχουσέτης, από Έλληνες γονείς μετανάστες  τον  Αλέξανδρο και την Αγλαΐα Βράνο, και μεγάλωσε στο Έλινγκτον του Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την πόλη που μεγάλωσε έδωσε και το όνομα στο fund που δημιούργησε το 1994.  Εφηβος το  1981,  ο Μάικλ Βράνος κέρδισε  στο bodybuilding τον τίτλο του πρωταθλητή Εφήβων του  Κονέκτικατ και ήταν γνωστός ως «Captain Iron».

    Με σπουδές στο Χάρβαρντ –αποφοίτησε με άριστα- ξεκίνησε την καριέρα του στη Wall Street το 1983 από την  Kidder Peabody.

    Μάλιστα στη δεκαετία του 1990, που ήταν διευθύνων σύμβουλος της Kidder Peabody ο Βράνος  θεωρείτο  ο «πιο ισχυρός άνδρας στη Wall Street» και από τους καλύτερους εμπόρους ομολόγων, όπως έγραψε το περιοδικό Fortune, με την Wall Street Journal το 2007 να αναφέρει πως ο Βράνος συνεχίζει να είναι «ο πιο γνωστός έμπορος ενυπόθηκων ομολόγων στη Wall Street». Το 2001, ο αρθρογράφος οικονομικών του Slate.com, Rob Walker και ο εναλλακτικός σκιτσογράφος Josh Neufeld παρουσίασαν τον Βράνο στο κόμικς τους, Titans of Finance.

    Διότι ο Βράνος ξεκίνησε από νωρίς να γράφει  ιστορία. Στην Kidder Peabody, ήταν  ο νεότερος και ο πιο ακριβοπληρωμένος Διευθύνων Σύμβουλος στα 130 χρόνια ιστορίας της εταιρείας. Μάλιστα η Kidder Peabody την περίοδο  1990–1994, με τον Βράνο στο τιμόνι, ανέλαβε πάνω από 200 δις δολάρια σε CMOs, που ήταν το  20%  των εκδόσεων της περιόδου, και διαχειριζόταν διπλάσιο ποσό σε σχέση με την επόμενη μεγαλύτερη εταιρεία της Wall Street.

    Ο Βράνος στα τέλη του 1994 δημιούργησε την Ellington Management Group, μαζί με τον  Laurence Penn, τον οποίο γνώριζε από το  Χάρβαρντ. Να σημειωθεί ότι ο Πεν ήταν υπεύθυνος για τις τιτλοποιήσεις  στεγαστικών δανείων της Lehman Brother. Όπως αναφέρει το Wikipedia  ο Βράνος ίδρυσε την Ellington Management Group το 1994, η οποία εξελίχθηκε σε εταιρεία 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων

    Το  Ellington δημιούργησε αρχικά τρία αμοιβαία κεφάλαια και επένδυσε σε  προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το  2004, 3 δισ. δολάρια του ενεργητικού του ήταν σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων στεγαστικών δανείων. Το 2007 η Vranos και η Ellington Management διαχειρίζονταν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και ιδιωτικούς λογαριασμούς και 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεωστικές υποχρεώσεις με εξασφαλίσεις.

    Το 2014 η  Ellington Management άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο προκειμένου να επεκταθεί στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Τον Οκτώβριο του 2010, η Ellington Financial LLC εισήλθε στο χρηματιστήριο, κάνοντας το ντεμπούτο της στο NYSΕ. Το Ellington Residential Mortgage REIT, εισήχθη επίσης το 2013 στο NYSE.

    Ο Βράνος έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση. Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Boys and Girls Harbor, του Hedge Funds Care, του Hopkins School και του Waterside School και είναι επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Stamford Shelter for the Homeless. Το ίδρυμα Michael and Anna Vranos δίνει υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Χάρβαρντ.

    Νίκος Νικόπουλος (Niko Nicopoulos)

    Ο Νίκος Νικόπουλος είναι στενός συνεργάτης του Βράνου από το 1997.

    Απόφοιτος και αυτός του Χάρβαρντ και του Πρίνστον είναι  ο άνθρωπος που τρέχει τις δραστηριότητες του Ellington στην Ελλάδα.

    Αν και ζει στη Νέα Υόρκη επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα καθώς εδώ ζουν οι γονείς του.

    Τζον Γιαννακόπουλος (John Geanakoplos)

    Ο καθηγητής Τζον Γιαννακόπουλος είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Ellington.

    Απόφοιτος και αυτός του Χάρβαρντ, εργαζόταν μαζί με τον Μάικλ Βράνο στο Kidder Peabody, όπου ήταν επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Σταθερού Εισοδήματος.

    Είναι ο άνθρωπος που θα κάνει την κίνηση ματ. Εξάλλου ήταν έφηβος όταν το 1970 κέρδισε το Ανοιχτό Πρωτάθλημα στο Σκάκι Εφήβων των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σε ηλικία μόλις 30 ετών, το 1986, έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και σήμερα είναι καθηγητής Οικονομικών Τζέιμς Τόμπιν και Διευθυντής του Ιδρύματος Cowles για την  Έρευνα στα Οικονομικά.

    Εκλέχτηκε μέλος της Econometric Society το 1990 και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 1999. Τιμήθηκε με το βραβείο Samuelson το 1999 και του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο Bodossaki στα οικονομικά το 1995.

    Ο κ. Γιαννακόπουλος είναι ο Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης και είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό μοντέλων υπολογιστών για την αξιολόγηση και την αντιστάθμιση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ