• Τράπεζες

    Ποια είναι τα τρία μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη που θα πάρουν το 7% της Optima Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Βαρδινογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος Motor Oil


    Διευρύνεται κι άλλο η μετοχική βάση της Optima Bank μετά τη σχεδιαζόμενη, τρίτη κατά σειράν, μεταβίβαση «πακέτου» συμμετοχής στη δυναμικά αναπτυσσόμενη τράπεζα. Η οποία μπορεί σταδιακά να «απογαλακτίζεται» από τον όμιλο της Motor Oil με όρους ευθείας οικονομικής διασύνδεσης, αλλά παραμένει υπό την σκέπη των μελών της κραταιάς οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του πετρελαϊκού ομίλου, πρόκειται να εκχωρηθεί, εντός εξαμήνου, ποσοστό μέχρι το 7% της Optima Bank. Δηλαδή 263.369 μετοχές στην τιμή των 18,35 ευρώ η μία. Με τη συνολική αξία της συμφωνίας να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 4,8 εκατ. ευρώ.

    Αυτήν τη φορά το μετοχικό «πακέτο» δεν θα χρειαστεί να… ταξιδέψει μακριά, αφού οι παραλήπτες του θα είναι τα τρία παιδιά του 58χρονου εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Motor Oil Ιωάννη  Βαρδινογιάννη. Πρωτότοκο γιό του «πατριάρχη» του ομίλου Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος του έχει ήδη εμπιστευτεί τη σκυτάλη της επιχειρηματικής διαδοχής.

    Έτσι, το υπό παραχώρηση μετοχικό ποσοστό στην τράπεζα θα καταλήξει στους Βαρδή, Ανδρέα και Μάξιμο Ιωάννη Βαρδινογιάννη, που συνιστούν τη νεότερη γενιά της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας.

    Πριν από λίγους μήνες είχε αλλάξει χέρια  κι άλλο ένα  «πακέτο» μετοχών, που αντιστοιχούσε στο  41,42% της Optima Bank. Με την συνολική αξία του να ανέρχεται στα 28,6 εκατ. ευρώ και το ανα μετοχή τίμημα να είναι και πάλι στα 18,35 ευρώ. Όπως προσδιοριζόταν στην έκθεση αποτίμησης , η οποία πραγματοποιήθηκε από την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton.

    Αγοραστές των μετοχών αυτών ήταν και πάλι μέλη της ευρύτερης επιχειρηματικής οικογένειας (συνολικά 7) στους οποίους συγκαταλέγονταν ,ο  Ιωάννης Βαρδή Βαρδινογιάννης, καθώς επίσης και το μη εκτελεστικό μέλος της εταιρείας, που είναι ο 52χρονος  Δημοσθένης Νίκου Βαρδινογιάννης.

    «Ψάχνουν» για τους πολυσυζητημένους δύο επιχειρηματίες

    Προ ημερών, μεταβιβάστηκε ακόμη ένα «πακέτο» μετοχών που αντιστοιχεί στο 9,75% της Optima Bank. Με την ίδια πάντα τιμή ανά μετοχή (18,35 ευρώ) και τη συνολική αξία  του deal να ανέρχεται στα 6,7 εκατ. ευρώ, περίπου. Μάλιστα, στο ποσοστό αυτό πρόκειται να προστεθεί κι άλλο ένα 3%, για την παραχώρησή του  οποίου εκκρεμεί η έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

    Οι μετοχές αυτές αποκτήθηκαν από δύο Έλληνες επιχειρηματίες. Τα ονόματα των οποίων ναι μεν δεν έγιναν γνωστά, αλλά από κατά τεκμήριο έγκυρες πηγές αναφέρεται χαρακτηριστικά πώς πρόκειται «για δύο ονόματα με επιχειρηματικές ρίζες, που βρίσκονται κοντά σε αυτές του ομίλου Βαρδινογιάννη».

    Η κίνηση αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην αγορά, με πολλούς επιχειρηματίες να…επιχειρούν να ανιχνεύσουν τα ονόματα εκείνων που είναι «πολύ κοντά στους Βαρδινογιάννηδες» και πήραν μετοχική θέση στην Optima Bank. Από τις βολιδοσκοπήσεις αυτές φάνηκε ξεκάθαρα, ότι είναι αρκετοί εκείνοι οι οποίοι θα ήθελαν να μπούν στο…μετοχολόγιο της τράπεζας, από τη στιγμή που τη στιγμή που η πλευρά Βαρδινογιάννη θα εκφράσει τη βούληση να «ανοίξει τον κύκλο».

    Η Optima Bank βγήκε στην ελληνική αγορά τον Ιούλιο της  περσινής χρονιάς, ύστερα από τη μεταβίβαση των μετοχών της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος στην Ireon Investments, θυγατρική του Ομίλου της Motor Oil. Με τίμημα 67 εκατ. ευρώ για το 97,08% των μετοχών που απέκτησε.

    Με την ολοκλήρωση της παραχώρησης των τριών μετοχικών «πακέτων» η Motor Oil θα έχει εισπράξει 43,1 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της θα υποχωρήσει στο 35,9%. Χωρίς να «γεννά» την υποχρέωση της ολικής ενοποίησης της τράπεζας, στα μεγέθη του ομίλου. Κάτι που εξ αρχής είχε καταστεί δεδομένο.

    Το υφιστάμενο μετοχικό καθεστώς της  Optima Bank αναμένεται να έχει κι άλλες μεταβολές, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον και αύξηση κεφαλαίου, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τους αναπτυξιακούς της στόχους. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι στα σχέδια η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, αν και μελλοντικά, υπό όρους και προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η κεφαλαιακή αύξηση είναι εκείνη που θα φέρει πολύ περισσότερους μετόχους στην τράπεζα.

    Διαβάστε ακόμα:

    Motor Oil: Προχωρά σε πώληση του 7% της Optima Bank – Στα 18,35 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα

     Δύο επιχειρηματίες που είναι κοντά στους Βαρδινογιάννηδες αγόρασαν το 9,75% της Optima Bank

    Motor Oil: Ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση της Ireon Investments από την Optima Asset Management

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ