• Τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Παραμένουν οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας – Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των αθετήσεων πληρωμών πελατών

    Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα


    Συγκρατημένες μεν, αλλά θετικές συνεχίζουν να είναι οι προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης της χώρας ακόμα και μέσα στο περιβάλλον της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και πληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Αυτό υπογράμμισε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2022 και σημείωσε χαρακτηριστικά:

    Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των αθετήσεων πληρωμών πελατών που είχαν υπαχθεί σε κρατικά ή τραπεζικά προγράμματα στήριξης για την πανδημία, ούτε για αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών μέχρι 30 ημέρες λόγω αυξημένου πληθωρισμού.

    Το πρώτο τρίμηνο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνέχισαν την καθοδική τους πορεία και διαμορφώθηκαν σε μόλις 400 εκατ ευρώ μετά από προβλέψεις ή 2 δισ. ευρώ προ προβλέψεων, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να ανέρχεται σε 6,5%.

    «Προσβλέποντας στο μέλλον, η ανάκαμψη των επενδύσεων με οδηγό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, ιδίως όσον αφορά στην ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, θα διατηρήσουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης. Σε αυτό το περιβάλλον, η επιτυχημένη πορεία του μετασχηματισμού της τράπεζας μας τοποθετεί σε θέση ισχύος στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε και να συμβουλέψουμε τους πελάτες μας ως προς την επίτευξη των μελλοντικών τους στόχων, με την Εθνική Τράπεζα στο πλευρό τους: την Τράπεζα Πρώτης Επιλογής», τόνισε ο κ. Μυλωνάς,

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης

    Σε αυτό το περιβάλλον, ο ισχυρός ισολογισμός, η ενδυναμωμένη κεφαλαιακή θέση και η συνεχώς βελτιούμενη κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας διασφαλίζουν τη θετική προοπτική της, η οποία επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2022.

    Όσον αφορά την κερδοφορία, τα οργανικά κέρδη Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση, σε €125 εκατ. Η επίδοση αυτή θέτει τις βάσεις προς την επίτευξη του στόχου μας για οργανική κερδοφορία ύψους €490 εκατ. το 2022, ενώ αποτυπώνει τις θετικές τάσεις σε όλους τους βασικούς τομείς κερδοφορίας της Τράπεζας. Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των καθαρών εσόδων από προμήθειες (+25% ετησίως), παρά τα ελαφρώς μειωμένα καθαρά έσοδα από τόκους (-3% ετησίως) λόγω της πώλησης του χαρτοφυλακίου Frontier. Τα έσοδα από τόκους εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύονται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, στηρίζοντας έτσι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα. Τα λειτουργικά κόστη μειώθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των αποσβέσεων λόγω των μεγάλων επενδύσεων της Τράπεζας στην τεχνολογία και κυρίως στη σταδιακή αντικατάσταση του βασικού λειτουργικού συστήματος πληροφορικής (Core Banking System). Συνυπολογίζοντας τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, τα κέρδη της περιόδου διαμορφώθηκαν σε €360 εκατ.

    Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα συνέχισαν την καθοδική τους πορεία και διαμορφώθηκαν σε μόλις €0,4 δισ. μετά από προβλέψεις ή €2,0 δισ. προ προβλέψεων, με τον

    δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να ανέρχεται σε 6,5% στην Ελλάδα, μειωμένος κατά 40μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρά την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου σε περίπου 70μ.β. από 100μ.β. πέρυσι, ο δείκτης κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων από σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε σημαντικά, αγγίζοντας το 82%, ενισχυμένος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε τριμηνιαία βάση. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη συνετή πολιτική προβλέψεων που συνεχίζει να εφαρμόζει η Τράπεζα, παρόλο που οι καθαρές ροές ΜΕΑ διατηρούνται σε αρνητικά επίπεδα.

    Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των αθετήσεων πληρωμών πελατών που είχαν υπαχθεί σε Κρατικά ή Τραπεζικά προγράμματα στήριξης για την πανδημία, ούτε για αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών μέχρι 30 ημέρες λόγω αυξημένου πληθωρισμού.

    Οι κεφαλαιακοί μας δείκτες, ενσωματώνοντας την πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9, ενισχύθηκαν περαιτέρω, και διαμορφώθηκαν σε 15,1% και 16,2% σε επίπεδο CET1 και Συνολικού Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας αντίστοιχα, λόγω τόσο της οργανικής κερδοφορίας της Τράπεζας όσο και της ολοκλήρωσης της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Η οριστικοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας για τη δραστηριότητα της αποδοχής καρτών αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά 65μ.β. περίπου, υπερβαίνοντας τον στόχο που έχουμε θέσει για το 2022.

    Προσβλέποντας στο μέλλον, η ανάκαμψη των επενδύσεων με οδηγό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, ιδίως όσον αφορά στην ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, θα διατηρήσουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης.

    Σε αυτό το περιβάλλον, η επιτυχημένη πορεία του μετασχηματισμού της Τράπεζας μας τοποθετεί σε θέση ισχύος στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε και να συμβουλέψουμε τους πελάτες μας ως προς την επίτευξη των μελλοντικών τους στόχων, με την Εθνική Τράπεζα στο πλευρό τους: την Τράπεζα Πρώτης Επιλογής.»

    Αθήνα, 27 Μαΐου 2022

    Παύλος Μυλωνάς

    Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Στα 208 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο πρώτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ