• Τράπεζες

    Optima Bank: Σε ποιους και γιατί η τράπεζα συμφερόντων Βαρδινογιάννη δίνει εξτρά παροχές 19,2 εκατ. ευρώ

    Γιάννης Βαρδινογιάννης, Motor Oil

    Γιάννης Βαρδινογιάννης, Motor Oil


    «Βρέχει» γενναιόδωρα… μπόνους και εξτρά παροχές στην Optima Bank. Απόρροια της έμπρακτης αναγνώρισης των προσπαθειών από στελέχη και εργαζόμενους, στο να αναπτυχθεί ραγδαία η τράπεζα και να επιτευχθεί ο στόχος-ορόσημο, που ήταν η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

    Αυτό συνέβη στις αρχές του περσινού Οκτωβρίου, έπειτα από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Από την οποία και αντλήθηκαν 150,9 εκατ. ευρώ. Με τη ζήτηση να εκτινάσσεται στα 548,6 εκατ. ευρώ και να είναι κατά 3,6 φορές ανώτερη της προσφοράς.

    Έτσι, η Optima Bank, συμφερόντων της πανίσχυρης επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη, έγινε η πρώτη εταιρεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, που μπήκε στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια. Ενώ σε ότι αφορά τα αντληθέντα κεφάλαια, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη, αρχική, δημόσια εγγραφή των τελευταίων 13 ετών.

    Καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα των εξελίξεων ήταν ο Γιώργος Τανισκίδης. Με 30 χρόνια εμπειρίας στον τραπεζικό τομέα, ανέλαβε Πρόεδρος της Optima Bank τον Ιούλιο του 2019. Ξεκινώντας να «κτίζει» με ορθολογισμό και μεθοδικότητα, μαζί με τη διοικητική ομάδα, την αναπτυξιακή της πορεία.

    Μόλις στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, η τράπεζα πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία. Ρεκόρ μοναδικό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Συνέχισε μάλιστα να ανεβάζει «στροφές», παρά το γεγονός ότι βρέθηκε τότε μέσα σε συνθήκες αντίξοες. Λόγω της πανδημίας και της έξαρσης των τιμών στην ενέργεια , που συνέθεσαν μια παγκόσμια δίδυμη κρίση.

    Με αιχμή του δόρατος τα έσοδα από τόκους η τράπεζα ανέβασε πέρσι κατά 143% την καθαρή κερδοφορία της, η οποία και διαμορφώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ. Εξ ίσου ισχυρά ήταν και τα άλλα ποιοτικά στοιχεία του ισολογισμού της. Δίνοντας ώθηση στη χρηματιστηριακή αποτίμηση της Optima Bank, που ξεκίνησε από τα 530,6 εκατ. ευρώ ( με τιμή εισαγωγής στα 7,2 ευρώ) και τώρα είναι στα 860,7 εκατ. ευρώ. Καθώς η μετοχή βρίσκεται στα 11,68 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 62,2% σε διάστημα 7,5μηνών.

    Για τη συμβολή τους στο… success story της τράπεζας, τα κορυφαία διοικητικά στελέχη, όπως επίσης και το προσωπικό, ανταμείβονται με παχυλές, εξτρά παροχές. Το συνολικό ύψος των οποίων τιμολογείται σε 19,2 εκατ. ευρώ. Και συνιστά εκ των πραγμάτων, μια αξιοσημείωτη, όσο και εντυπωσιακή παράμετρο.

    Έτσι άνοιξε ο κύκλος των παροχών

    Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του περσινού Ιουνίου. Όταν (με 93,19% των ψήφων υπέρ και 6,81% κατά) χορηγήθηκαν δωρεάν 985.507 μετοχές. Χωρίς υποχρεωτική περίοδο διακράτησης.

     Οι μετοχές αυτές αντιπροσώπευαν αξία 7,1 εκατ. ευρώ κατά την εισαγωγή της Optima Bank στο χρηματιστήριο. Ενώ η τωρινή αγοραία αξία τους έχει ανεβεί στα 11,51 εκατ. ευρώ.

    Από το «πακέτο» της συγκεκριμένης παροχής η μερίδα του λέοντος (540.000 μετοχές) κατέληξε στον μη εκτελεστικό Πρόεδρο Γιώργο Τανισκίδη. Στα δύο εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ, τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Κυπαρίσση και τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών Άγγελο Σαπρανίδη, χορηγήθηκαν αντίστοιχα 35.050 και 11.910 δωρεάν μετοχές.

    Επίσης σε άλλα 15 ανώτατα στελέχη μοιράστηκαν εν συνόλω και όχι ισομερώς 133.622 μετοχές. Ενώ οι υπόλοιπες 264.525 μετοχές δόθηκαν δωρεάν σε εργαζόμενους, των οποίων ο αριθμός στα τέλη της περσινής χρονιάς ανερχόταν σε 478 άτομα. Χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες της συγκεκριμένης κατανομής.

    Στη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου στελέχη και εργαζόμενοι είχαν το προνομιακό δικαίωμα να αποκτήσουν μετοχές με έκπτωση 10% επί της τιμής διάθεσης. Δηλαδή στα 6,48 ευρώ.

    Μέλη του 10μελούς Δ.Σ. της τράπεζας απέκτησαν από την ΑΜΚ 60.243 μετοχές, ενώ άλλες 411.084 μετοχές αγόρασε το προσωπικό. Σε σχέση με το κόστος κτήσης, από όλες αυτές τις μετοχές προκύπτει ώς τώρα συνολική υπεραξία 2,45 εκατ. ευρώ.

    Πώς έχει το πάζλ των αποδοχών

    Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά το «μέτωπο» των αποδοχών, οι σταθερές αμοιβές για τον Πρόεδρο Γιώργο Τανισκίδη αυξήθηκαν πέρσι κατά 13,3% και διαμορφώθηκαν σε 204.000 ευρώ μικτά. Σε αυτά προστέθηκαν οι εταιρικές παροχές των 18.824 ευρώ, για χρήση αυτοκινήτου, δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα ασφάλισης.

     Το «κοντέρ» των αποδοχών ανέβηκε με την προσθήκη 80.000 ευρώ ώς μπόνους «για την καθοδήγηση και την καθοριστική συμμετοχή στην επιτυχημένη πορεία της τράπεζας σε όλα τα επίπεδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ειδική έκθεση που υποβάλλεται στη γενική συνέλευση των μετόχων.

    Ακόμη μια εξτρά παροχή ύψους 2.732.400 ευρώ, ανέβασε το σύνολο των αμοιβών του Γιώργου Τανισκίδη στα 3.035.224 ευρώ. Επί της ουσίας όμως σε αισθητά παραπάνω επίπεδα, αφού η εξτρά παροχή αφορά τις 540.000 δωρεάν μετοχές, οι οποίες τιμολογούνται στα 5,06 ευρώ η μία. Λαμβάνοντας υπόψη την αποτίμησή τους στα τέλη του περσινού Ιουνίου, προς της ΑΜΚ και της εν συνεχεία χρηματιστηριακής τους διαπραγμάτευσης.

    Στα τέλη της περσινής χρονιάς η αγοραία αξία των μετοχών αυτών ήταν 4,2 εκατ. ευρώ (7,8 ευρώ ανά μετοχή) ενώ τώρα τιμολογούνται χρηματιστηριακά στα… 6,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή… 3,57 εκατ. ευρώ παραπάνω από ότι υπολογίζονται στην έκθεση αποδοχών. Καθώς ο Γιώργος Τανισκίδης δεν έχει προβεί ώς τώρα σε πωλήσεις, διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε ανακοίνωση στο χρηματιστήριο.

    Πέραν του Προέδρου, ο CEO της τράπεζας Δημήτρης Κυπαρίσσης, που ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1993 από τη Xios Bank (συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη) έλαβε πέρσι εν συνόλω, μικτές αμοιβές 563.155 ευρώ. Εξ αυτών οι σταθερές αποδοχές ήταν 253.166 ευρώ (αυξημένες κατά 12,525), ενώ στα 120.000 ευρώ ανήλθε το μπόνους επίτευξης στόχων για τη χρήση του 2022.

    Άλλα 177.353 ευρώ αφορούν την εξτρά παροχή των 30.050 μετοχών που του δόθηκαν δωρεάν. Και αυτές με υπολογιζόμενη αποτίμηση στα 5,06 ευρώ η μία, όταν τώρα η χρηματιστηριακή τους αξία ανέρχεται σε 350.984 ευρώ.

    Για το Άγγελο Σαπρανίδη που είναι εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ της Οptima Bank, οι περσινές του αμοιβές έφτασαν στα 214.819 ευρώ. Από αυτά το μπόνους στοχοθεσίας ήταν 22.500 ευρώ και άλλα 60.265 ευρώ, προέρχονται από τον υπολογισμό των 11.910 δωρεάν μετοχών. Που αξίζουν τώρα 139.109 ευρώ.

    Στις αποδοχές του μη εκτελεστικού Αντιπροέδρου Πέτρου Τζανετάκη, όπως επίσης και του μη εκτελεστικού μέλους Φάνη Βουτσαρά, δεν υπάρχουν εξτρά παροχές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα 5 ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ (Γιώργο Κυριακό, Κλειώ Λυμπέρη, Θόδωρο Ευθύ, Παύλο Κανελλόπουλο, Γεωργία Κοντογιάννη).  Το σύνολο των μικτών αμοιβών και για τα επτά αυτά πρόσωπα έφτασε πέρσι στα 174.764 ευρώ.

    Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους και όπως προκύπτει από την έκθεση αποδοχών, οι μέσες μικτές αμοιβές τους την περσινή χρονιά διαμορφώθηκαν στα 43.571 ευρώ. Αυξημένες κατά 6,72%. Χωρίς να υπολογίζονται τα οφέλη από την δωρεάν παροχή των μετοχών.

    Τα νέα μπόνους και οι δωρεάν μετοχές

    Οι εξαιρετικές επιδόσεις της Optima Bank στην περσινή χρήση, ανοίγουν εκ νέου το «πουγκί» των μπόνους, που αυτήν τη φορά θα είναι… διπλής όψεως. Από τη μια πλευρά θα δοθούν έκτακτες αμοιβές ύψους 4 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τα καθαρά κέρδη της τράπεζας, ενώ από την άλλη θα διανεμηθούν δωρεάν 300.000 μετοχές. Η σημερινή αξία των οποίων ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ.

    Και στις δύο περιπτώσεις αποδέκτες των εξτρά παροχών είναι τα μέλη του Δ.Σ (πλην των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών) τα ανώτατα στελέχη, καθώς επίσης και το προσωπικό της τράπεζα. Με τις σχετικές εγκρίσεις να αναμένεται να δοθούν από τη γενική συνέλευση της 23ης Μαίου.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα περσινά και τα εφετινά μπόνους επιβράβευσης, το σύνολο των εξτρά αμοιβών ανέρχεται σε 19,2 εκατ. ευρώ. Υπολογίζοντας τις τρέχουσες αξίες από τις δύο διανομές δωρεάν μετοχών (11,51 και 3,5 εκατ. ευρώ) την έκτακτη αμοιβή των 4 εκατ. ευρώ και το πρίμ των 222,5 χιλιάδων ευρώ σε τρία μέλη της διοίκησης. Χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι υπεραξίες των 2,45 εκατ. ευρώ, από τη διάθεση μετοχών σε προνομιακή τιμή, όταν έγινε η ΑΜΚ.

    Η Optima Bank, πέρα από τα στελέχη και τους εργαζόμενους ανταμείβει και τους μετόχους. Μέσω υπεραξιών, αλλά και με την επικείμενη διανομή μερίσματος 32,424 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 0,44 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου.

    Με βάση τα ποσοστά συμμετοχής στον μεν Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη (που κατέχει το 9,832% της τράπεζας) αντιστοιχεί μέρισμα περίπου 3,2 εκατ. ευρώ. Ενώ 2,9 εκατ. ευρώ είναι το μερίδιο που λαμβάνει από τη χρηματική διανομή η Μότορ Όιλ, η οποία μέσω θυγατρικής της έχει ποσοστό συμμετοχής 8,959% στην Optima Bank. Τα υπόλοιπα των μερισμάτων πάνε σε όλους τους άλλους μετόχους. Μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται θεσμικά χαρτοφυλάκια (όπως αυτό της Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν)  αλλά και μέλη της ευρύτερης οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΑΑ και Optima στον MSCI Small Cap

    Optima bank: Νέα προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο έως 3%

    Pantelakis Securities για Optima Bank: Αύξηση τιμής στόχου στα €11 – Η καλύτερη αποδοτικότητα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο



    ΣΧΟΛΙΑ