• Τράπεζες

    Optima Bank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ και είσοδος στο Χ.Α το 2023

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γιώργος Τανισκίδης και ο CEO κ. Δημητρης Κυπαρίσσης

    Ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γιώργος Τανισκίδης και ο CEO κ. Δημητρης Κυπαρίσσης


    Η είσοδος της Optima Bank  στο Χρηματιστήριο θα κριθεί από τις  πολιτικές εξελίξεις και συγκεκριμένα από το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, όπως ανέφεραν  χθες σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γιώργος Τανισκίδης και ο CEO κ. Δημητρης Κυπαρίσσης.

    Συγκεκριμένα η τράπεζα προγραμματίζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 100 εκατ ευρώ και αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023, η Optima  θα μπει στο ΧΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, αν οι εκλογές γίνουν νωρίτερα η είσοδος της θα πάει για το τρίτο τρίμηνο.

    Η τράπεζα που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2019, πέρασε σε κερδοφορία τους πρώτους 18 μήνες και το 2021 έκλεισε με κέρδη 16,7 εκατ ευρώ, ενώ για φέτος αναμένονται κέρδη πάνω από 30 εκατ ευρώ και αυτή είναι μία ρεαλιστική  πρόβλεψη σύμφωνα με τον κ. Κυπαρίσση.

    Μάλιστα όπως ανέφεραν  οι κ.κ. Τανισκίδης και Κυπαρίσσης, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει στόχο την ενδυνάμωση των κεφαλαιακών  δεικτών της, σημειώνοντας πως:  «ξεκινήσαμε  με μετοχικό κεφάλαιο 80 εκατ ευρώ, το 2021 προχωρήσαμε σε μία «αθόρυβη» αύξηση κεφαλαίου  επίσης 80 εκατ ευρώ κι στις 31 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση ομολογιακού δανείου 60 εκατ ευρώ, για την κάλυψη της οποίας υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον».

    Να σημειωθεί ότι η  έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, εντάσσεται στις ενέργειες του funding plan για την ενδυνάμωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, πέρα και πάνω από τους εποπτικούς στόχους για το 2022 για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων. Παράλληλα η περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της τράπεζας, θα της επιτρέψει να στηρίξει μέσω χρηματοδοτήσεων, επιχειρήσεις και βιώσιμα επενδυτικά πλάνα, προς όφελος της οικονομίας και της χώρας στο σύνολό της.

    Η Optima Bank  διαθέτει  σήμερα 2 δισ. ευρώ καταθέσεις και δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 1,5 δις ευρώ, και σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές επιστολές (που αφορούν κατ εξοχήν έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

    Το 95% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Optima αφορά επιχειρηματικά δάνεια και μόλις το 5% στεγαστικά. Μάλιστα το 75% των εταιρικών  δανείων  είναι χορηγήσεις προς  επιχειρήσεις που έχουν τζίρο πάνω από 50 εκατ ευρώ. Μάλιστα η  Optima Bank  συμμετέχει και στις χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει ήδη  εγκρίνει συνολικά  200 εκατ ευρώ επενδυτικών  σχεδίων.

    Σε ότι δε αφορά τους ιδιώτες η στόχευση είναι σε πελάτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι διαθέτουν μέσο όρ κατάθεσης 50.000 ευρώ.

    Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπαρίσσης η τράπεζα έχει  μηδενικό δείκτη καθυστερήσεων και αναδιαρθρώσεων καθώς μόλις 3 δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση «ίσως είμαι ο μοναδικός CEO στον κόσμο που γνωρίζω ονομαστικά, όπως και ο κ. Τανισκίδης, τους επιχειρηματίες με δάνεια  σε καθυστέρηση».

    Το πλεονέκτημα της τράπεζας είναι ο υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και στο ερώτημα ποιοι κλάδοι τους ενδιαφέρουν περισσότερο, σημείωσαν πως είναι οι τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, υπογραμμίζοντας  χαρακτηριστικά: Είμαστε εδώ  για να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν στην  10ετή κρίση  και έχουν ενδιαφέροντα για χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια.

    Η  ανάπτυξη της  Optima που βασίζεται στον συνδυασμό του φυσικού καταστήματος με τις digital υπηρεσίες πραγματοποιήθηκε μέσα στην διετία της πανδημικής κρίσης. Σημερα διαθέτει δίκτυο 27 καταστημάτων (τα 21 στην Αττική, 3 στη Θεσσαλονίκη, από 1 σε Ηράκλειο και σύντομα θα λειτουργήσει κατάστημα στη Λάρισα)  με στόχο να αυξηθούν στα 35 το επόμενο διάστημα (με παρουσία σε περιοχές όπως η  Ρόδος, Πάτρα, Χανιά, Βόλος, Ιωαννινα).

    Διαβάστε επίσης

    Optima bank: Ολοκλήρωση της έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 60 εκατ. ευρώ

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την εξόφληση των δάνειων, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες αν χρειαστεί – Μέρισμα το 2023

    Εθνική Τράπεζα: Η ταχεία υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων κρίνει τη θέση της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό χάρτη



    ΣΧΟΛΙΑ