• Τράπεζες

    Ο πόλεμος Χάρη Καρώνη (Viva) και τραπεζιτών: “Είναι κηφήνας ή Ρομπέν των πληρωμών;”

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στη Viva Wallet το Freedom Pass - Στη Διαύγεια η απόφαση

    Χάρης Καρώνης ιδρυτής της Viva Wallet Holdings


    Χάσμα υπάρχει ανάμεσα στα τραπεζικά στελέχη και τον Χάρη Καρώνη.

    Το κλίμα,  κάθε φορά που ο τελευταίος συμμετέχει σε κάποια επιτροπή της Ένωσης Τραπεζών,  είναι πολεμικό…Και αιτία δεν είναι η Viva bank, η neo bank του κ. Χάρη Καρώνη, αλλά ότι θέλει να έχει όλες τις τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς χρέωση, free….

    «Λαϊκίζει. Σαν τον κηφήνα θέλει να χρησιμοποιεί  τα δίκτυα των τραπεζών free » λέει στέλεχος, που έχει τύχει μπροστά σε κάποιες από τις εξάρσεις του κ. Καρώνη.

    Οι τραπεζίτες σχολιάζουν  ποικιλοτρόπως  την ιδιοσυγκρασία του νεόκοπου τραπεζίτη, που αρέσκεται στο  bullying..

    Θα μπορούσε να είναι χαρακτήρας σε κάποιο από τα χρονογραφήματα του Νίκου Τσιφόρου, λένε. Ο ίδιος βέβαια θέλει να είναι κάτι σαν «Ρομπέν των τραπεζών».

    Γιατί ο κ. Καρώνης, που τη δεκαετία του 1990 ήταν  ραδιοφωνικός παραγωγός του Jeronimo Groovy, σήμερα είναι τραπεζίτης.

    Όμως όποτε τον συμφέρει  λέει ότι η Viva είναι τράπεζα και άλλοτε πάλι πως είναι ίδρυμα πληρωμών.

    «Μπουκάρει» σαν ταύρος σε υαλοπωλείο σε κάποιες από τις τηλεδιασκέψεις των Επιτροπών της Ένωσης Τραπεζών και απαιτεί από την ΕΕΤ, οι πελάτες του να μην χρεώνονται για μία σειρά από συναλλαγές.

    Να μην χρεώνονται για παράδειγμα αν στείλουν έμβασμα σε πελάτη άλλης τράπεζας, να μην έχουν χρέωση αν σηκώσουν μετρητά από ΑΤΜ οποιασδήποτε τράπεζας –η Viva  δεν έχει δικό της δίκτυο-, να συμμετέχουν σε προγράμματα άτοκων δόσεων, και πολλά ακόμα.

    Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε ορίσει εκπροσώπους στις Επιτροπές της ΕΕΤ, αμφισβητεί την προσφορά έμπειρων στελεχών, έχει κατάλογο με το ποιοι πρέπει να απολυθούν από την Ένωση.

    Και αγαπά να κάνει μηνήσεις να στέλνει εξώδικα, λένε χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές.

    Μέχρι τώρα έχει μηνύσει στελέχη της Ένωσης Τραπεζών και στελέχη από τρεις συστημικές τράπεζες.  Έχει στείλει εξώδικα σε τράπεζες, στην  ΑΑΔΕ, στη ΔΕΗ. Στην ΑΔΑΕ έστειλε εξώδικο επειδή δεν συμπεριέλαβε τη Viva  στις τράπεζες μέσω των οποίων μπορούν να γίνονται οι πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών.

    Στη ΔΕΗ επειδή δεν συμπεριέλαβε τη viva στη λίστα με τις τράπεζες που γίνονται οι  πληρωμές λογαριασμών. Στις τράπεζες για αθέμιτο ανταγωνισμό.

    «Θέλει να γίνει ο Ρομπέν των πληρωμών» λέει στέλεχος στο mononews  και μας κάνει μηνύσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό.

    Εξάλλου, τα τραπεζικά στελέχη θυμούνται ακόμα τα δύο «ντου» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία τους.

    Τότε, το Νοέμβριο του 2019, που οι «ράμπο» της Επιτροπής έψαχναν ακόμα και τα κινητά τους τηλέφωνα, και άνοιγαν τους χαρtοφύλακες τους, που τους έβγαζαν έξω από τα γραφεία για να ψάξουν τους υπολογιστές τους.

    Πόρισμα ακόμα δεν έχει βγει για αυτόν τον έλεγχο που έγινε για να διαπιστωθεί αν υπήρχε  συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών για την επιβολή των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές.

    Προ ημερών ο κ. Καρώνης, συμμετείχε επίσης σε μία τηλεδιάσκεψη της ΕΕΤ και η κόντρα έφτασε και πάλι στα άκρα, κατηγορώντας την ΕΕΤ ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των συστημικών τραπεζών .

    Σε αυτή τη σύσκεψη ο κ. Καρώνης αναφέρθηκε στην  Ευρωπαϊκή Οδηγία PSD2, λέγοντας πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν χρεώνουν τους πελάτες τους για εισερχόμενα εμβάσματα.

    Ωστόσο η συγκεκριμένη οδηγία που  έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο από το 2018 ορίζει πως ο κάθε πάροχος υπηρεσιών πληρωμών (πχ τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών, ΕΛΤΑ)  χρεώνει τους πελάτες του σύμφωνα με την επιχειρηματική και τιμολογιακή του πολιτική.

    «Ισχυρίζεται ότι σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν υπάρχει χρέωση. Αυτό είναι αλήθεια», λέει στο mononews.gr στέλεχος που έχει συνολική γνώση για τα θέματα πληρωμών και συμπληρώνει: Δεν αναφέρεται όμως στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για τη διαχείριση των λογαριασμών».

    «Ο κ. Καρώνης θέλει να χρησιμοποιεί το δίκτυο των τραπεζών, θέλει να παρέμβει την επιχειρηματική και τιμολογιακή πολιτική τους για ίδιον όφελος των πελατών του.

    Δεν κόπτεται για το τι πληρώνει ο πελάτης της χ, ψ, ω τράπεζας. Απλώς θέλει να μην χρεώνονται οι δικοί του. Είναι και αυτός ένας τρόπος προσέλκυσης πελατείας» λέει άλλο στέλεχος και συμπληρώνει:

    Αξιοποιώντας την ημιμάθεια δημιουργεί εντυπώσεις. Και αυτό είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει. Έχει ένα μανιφέστο για τις «κακές τράπεζες» και τις υψηλές προμήθειες. Διατυπώνει ένα εύπεπτο αφήγημα σε βάρος των τραπεζών…

    Χθες η Viva Wallet  είχε ένα event. Η πρόσκληση έγραφε: «Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε την Πέμπτη 20/5 και ώρα 18:00 στο clubhouse event:  Χτίζοντας τη Neobank του 2025, όπου ο Χάρης Καρώνης  & o Μάκης Αντύπας  θα μιλήσουν για την πανευρωπαϊκή πορεία της Viva Wallet».

    Η πρόσκληση  είχε και  ένα link για να συνδεθείς. Όσο και αν προσπάθησα δεν τα κατάφερα να συνδεθώ… ίσως επειδή δεν έχω iphone…



    ΣΧΟΛΙΑ