• First Top Stories

    Νούμερο σοκ. Οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει δάνεια έως και 6 φορές


    Την τρίτη, και «φαρμακερή» επιστολή θα λάβουν οι δανειολήπτες με καθυστερούμενες οφειλές από τις τράπεζες μετά στις επόμενες δύο εβδομάδες, με την πίεση πλέον να γίνεται ακόμη πιο έντονη αφού όσοι δεν ανταποκριθούν έχουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμοι και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πλειστηριασμού ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους. Μόλις ο ένας στους δέκα δανειολήπτες ανταποκρίθηκε στις προηγούμενες δύο επιστολές και οι τραπεζίτες ελπίζουν ότι τώρα που ξεκαθαρίζει το τοπίο όσο αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και ανοίγει πλήρως η αγορά, ακόμη και πώλησης σε funds μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι δανειολήπτες θα επιδιώξουν τη συνεργασία.

    Η διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας προβλέπει μία ακόμη ευκαιρία μέσω της τρίτης επιστολής, η οποία θα κρίνει αν οι οφειλέτες θα χαρακτηριστούν οριστικά συνεργάσιμοι ή μη, και θα ανοίξει το δρόμο ακόμη και πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.

    Οι τράπεζες βλέπουν ένα μέρος των δανειοληπτών που φθάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις το 25% να είναι συνειδητά κακοπληρωτές, προσδοκώντας ότι «θα τη γλυτώσουν».

    Η ασυλία που υπήρχε συνολικά στο κομμάτι των πλειστηριασμών και η ολιγωρία από πλευράς της κυβέρνησης στη διαμόρφωση αποτελεσματικής πολιτικής για τα «κόκκινα» δάνεια ενίσχυσε την φιλοσοφία των στρατηγικά κακοπληρωτών.

    Οι τράπεζες βλέπουν ένα μέρος των δανειοληπτών που φθάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις το 25% να είναι συνειδητά κακοπληρωτές, προσδοκώντας ότι «θα τη γλυτώσουν».
    Οι τράπεζες βλέπουν ένα μέρος των δανειοληπτών που φθάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις το 25% να είναι συνειδητά κακοπληρωτές, προσδοκώντας ότι «θα τη γλυτώσουν».

    Έχουν γίνει ρυθμίσεις 6 φορές σε δάνεια 

    Οι τράπεζες κατέγραψαν εντός του 2015 νέα καθυστερούμενα δάνεια ύψους 117 δισ. ευρώ, δηλαδή 10% περισσότερα σε ένα έτος, εξαιτίας της ύφεσης που αύξησε κυρίως τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

    Αλλά και στους ιδιώτες παρότι αυτή τη στιγμή γίνεται η πέμπτη ή και η έκτη γενιά ρυθμίσεων, με τη μηνιαία δόση να έχει υποχωρήσει σημαντικά, ακόμη και στα 100 – 200 ευρώ, οι μισοί από όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση δεν την τηρούν.

    Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς εξασφαλίζει από την πώληση τα δάνεια που έχουν συνδεθεί με την πρώτη κατοικία έως τα τέλη του 2017 με την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική αξία δεν θα υπερβαίνει τις 140.000 ευρώ.

    Η προστασία επεκτείνεται όχι μόνο σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία αλλά και όσους έχουν πάρει επαγγελματικό, επισκευαστικό ή καταναλωτικό δάνειο με προσημείωση της πρώτης κατοικίας.

    Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας, ανεξάρτητα από το εισόδημα του δανειολήπτη, διασφαλίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2017 δεν θα μπορούν να πωληθούν σε εταιρείες και η διαχείρισή τους θα συνεχίσει να γίνεται από τις τράπεζες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ίδιες οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό.

    Για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών και με πιο αυστηρές προυποθέσεις παραμένει ως το τέλος του 2018 η δυνατότητα ένταξης στο νόμο Κατσέλη.

    Η πρώτη κατηγορία αφορά αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας έως 120.000 ευρώ (για τον άγαμο), προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα. Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας πρέπει να έχουν εισόδημα που είναι ίσο ή υπολείπεται των ευλόγων δαπανών διαβίωσης, οι οποίες αντιστοιχούν σε ετήσιο εισόδημα έως 8.180 ευρώ για ένα άτομο, 13.917 ευρώ για δύο άτομα, 17.278 για δύο άτομα και ένα τέκνο και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

    Ο δανειολήπτης αυτής της κατηγορίας θα πληρώνει την αξία του ακινήτου του μέχρι 20 έτη (κατ’ εξαίρεση 35 έτη) με μηνιαίες καταβολές που θα επιβαρύνονται με τόκο. Η αξία του ακινήτου είναι αυτή που θα προέκυπτε αν πήγαινε σε πλειστηριασμό το ακίνητο.

    Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που ο δανειολήπτης έχει ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο, 220.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα. Αντίστοιχα το εισόδημα που υπολογίζεται και πάλι με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης ορίζεται στα 13.906 ευρώ για ένα άτομο, στα 23.659 ευρώ για δύο άτομα και για κάθε παιδί έως τρία παιδιά 5.714 ευρώ.

    Αυτός θα πληρώνει για είκοσι χρόνια (κατ’ εξαίρεση για 35) μια δόση που θα υπολογιστεί όπως υπολογίζεται η αξία στην παραπάνω κατηγορία.

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/leonidas-mpompolas-esther-koplowitz-megalo-ergo-gia-aktora-ke-fcc-stin-l-ameriki/42300

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/to-na-agorasete-spiti-sti-megali-vretania-mpori-na-sas-afisi-ftochous-sta-chronia-tis-sintaxis/42302



    ΣΧΟΛΙΑ