ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές του νόμου που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή και να ψηφιστεί μέσα στο μήνα.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του ρόλου του. Διευθετούνται επίσης μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τους μισθούς και τα bonus των τραπεζικών στελεχών, ενώ περιορίζεται και το δικαίωμα veto του Ταμείου στις αποφάσεις μιας τράπεζας, καθώς θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα από ένα ποσοστό και πάνω.
Και η αποτίμηση της κατάστασης για την στρατηγική αποεπένδυσης και τον χρόνο που θα απαιτηθεί ανά τράπεζα, θα ανατεθεί σε ειδικό σύμβουλο.
Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ είναι 1,4% στην Eurobank, 9% στην Alpha Bank, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 40,4% στην Εθνική Τράπεζα και 62,9% στην Attica Bank.
Η στρατηγική αποεπένδυσης θα κρίνει και τις εξελίξεις στις τράπεζες, όπως στην περίπτωση της Attica καθώς άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου στην τράπεζα των μηχανικών, αλλά και τις αναμενόμενες εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου.
Ο νέος νόμος θα ρυθμίσει ακόμα μία σειρά από θέματα θέματα που αφορούν:
1ον: Την ολοκλήρωση του ρόλου του Ταμείου, πιθανόν στα τέλη του 2025.
2ον: Απλούστερη και ευέλικτη οργανωτική δομή για γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες αποφάσεις.
3ον: Να διορίζονται από το ελληνικό Δημόσιο περισσότερα μέλη στα όργανα του ΤΧΣ.
4ον: Περιορισμός του veto του Ταμείου στις αποφάσεις των τραπεζών, με εξαίρεση εκείνων των αποφάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε dilution την αξία των μετοχών του ΤΧΣ.
5ον: Κατάργηση του veto σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική αμοιβών και bonus των τραπεζικών στελεχών. Αμοιβές και μπόνους θα καθορίζονται από δείκτες αποδοτικότητας που θα συνδέονται με την κερδοφορία της τράπεζας. Το Ταμείο δεν θα μπορεί να ασκεί veto, αν η τράπεζα πληροί τα κριτήρια. Ενώ οι αμοιβές θα παραμείνουν στο ύψος των αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ όσο ισχύει ο νόμος για τις κεφαλαιοποιήσεις.
6ον: Το fit and proper, θα υπάρξει επαναπροσδιορισμός των των απαιτούμενων προσόντων για τον διορισμό μελών στα ΔΣ κι ειδικά όταν πρόκειται για μη εκτελεστικά μέλη. Για παράδειγμα προτείνεται μείωση του όρου για πολυετή εμπειρία και σε διεθνή οργανισμό, αλλά και προσθήκη του κριτηρίου της γνώσης και κατανόησης της ελληνικής γλώσσας.
Διαβάστε επίσης
Αλέξης Πατέλης: Η μυστική ενημέρωση στους θεσμικούς επενδυτές – Τι λέει για εκλογές, ΤΧΣ, ελληνικές τράπεζες
doValue-Cepal: Στη μάχη της Αριάδνης για τα €5,2 δισ. κόκκινα δάνεια
Χαμένες στη μετάφραση του SWIFT οι τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ν. Παπανδρέου: Το «Σχέδιο Ευρώπη» για την κατάργηση της εξάρτησης από τις τρίτες χώρες στα κρίσιμα φάρμακα
- Η νέα δικαστική διαμάχη για 250 εκατομμύρια που διχάζει ξανά την εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση – Το μυστήριο των μετοχών της Λιβερίας – Αποκάλυψη mononews
- TAG Heuer Carrera Chronograph: Η κομψότητα της ταχύτητας με έμπνευση την έρημο
- Μανώλης Γραφάκος: Στον αέρα 320 οικισμοί μπροστά στη νέα αυστηρότερη ευρωπαϊκή οδηγία για τα αστικά λύματα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.