• Τράπεζες

    Νομοσχέδιο για ΤΧΣ: Ανοίγει ο δρόμος για επαναφορά των bonus στους τραπεζίτες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο  για τις αλλαγές του νόμου που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή και να ψηφιστεί μέσα στο μήνα.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του ρόλου του. Διευθετούνται επίσης μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τους μισθούς και τα bonus των τραπεζικών στελεχών, ενώ περιορίζεται και το δικαίωμα veto  του Ταμείου στις αποφάσεις μιας τράπεζας, καθώς θα μπορεί να  ασκήσει το δικαίωμα από ένα  ποσοστό και πάνω.

    Και η αποτίμηση της κατάστασης για την στρατηγική αποεπένδυσης και τον χρόνο που θα απαιτηθεί ανά τράπεζα, θα ανατεθεί σε ειδικό σύμβουλο.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ είναι 1,4% στην Eurobank, 9% στην Alpha Bank,  27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 40,4% στην Εθνική Τράπεζα και 62,9% στην Attica Bank.

    Η στρατηγική αποεπένδυσης  θα κρίνει και τις εξελίξεις στις τράπεζες, όπως  στην περίπτωση της  Attica καθώς άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει  η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου στην τράπεζα των μηχανικών, αλλά και τις αναμενόμενες εξελίξεις  στην Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου.

    Ο νέος νόμος θα ρυθμίσει ακόμα μία σειρά από θέματα θέματα που αφορούν:

    1ον: Την ολοκλήρωση του ρόλου του Ταμείου, πιθανόν στα τέλη του 2025.

     2ον: Απλούστερη και ευέλικτη οργανωτική δομή για γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες αποφάσεις.

    3ον: Να διορίζονται από το ελληνικό Δημόσιο περισσότερα μέλη  στα όργανα του ΤΧΣ.

    4ον: Περιορισμός  του veto του Ταμείου στις αποφάσεις των τραπεζών, με εξαίρεση εκείνων των αποφάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε dilution την αξία των μετοχών του ΤΧΣ.

    5ον:  Κατάργηση του veto  σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική αμοιβών και bonus των τραπεζικών στελεχών. Αμοιβές και μπόνους θα καθορίζονται από δείκτες αποδοτικότητας που θα συνδέονται με την κερδοφορία της τράπεζας. Το Ταμείο δεν θα μπορεί να ασκεί veto, αν η τράπεζα πληροί τα κριτήρια. Ενώ οι αμοιβές θα παραμείνουν στο ύψος των αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ όσο ισχύει ο νόμος για τις κεφαλαιοποιήσεις.

    6ον: Το fit and proper,  θα υπάρξει επαναπροσδιορισμός των  των απαιτούμενων προσόντων για τον διορισμό μελών στα ΔΣ κι ειδικά  όταν πρόκειται για μη εκτελεστικά μέλη. Για παράδειγμα προτείνεται μείωση του όρου για πολυετή εμπειρία και σε διεθνή οργανισμό, αλλά και προσθήκη του κριτηρίου της γνώσης και κατανόησης της ελληνικής γλώσσας.

    Διαβάστε επίσης

    Αλέξης Πατέλης: Η μυστική ενημέρωση στους θεσμικούς επενδυτές – Τι λέει για εκλογές, ΤΧΣ, ελληνικές τράπεζες

    doValue-Cepal: Στη μάχη της Αριάδνης για τα €5,2 δισ. κόκκινα δάνεια

    Χαμένες στη μετάφραση του SWIFT οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ