• Τράπεζες

    Societe Generale: Ανούσια η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα

    Societe Generale

    Societe Generale


    Συμφωνία «pretend and extend» (προσποιήσου και παράτεινε) χαρακτηρίζει η Societe Generale αυτή που επετεύχθη για την Ελλάδα στο Eurogroup λόγω του ότι απέχει από το να είναι «οριστική», όπως σημειώνει.

    Παρά την αποσαφήνιση κάποιων σημείων μέσω του Eurogroup, το πακέτο ελάφρυνσης χρέους είναι ακόμα «θολό». Εκτιμά ότι τα μέτρα για το χρέος πιθανότατα θα ξεκαθαριστούν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2018 (πολύ μετά τις γερμανικές εκλογές), ενώ υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για το εάν θα υπάρξει εκταμίευση δανείων από το ΔΝΤ.

    Αποτέλεσμα αυτού, σημειώνει η γαλλική τράπεζα, είναι πως η Ελλάδα θα κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου, αλλά το χρέος δεν δείχνει βιώσιμο και η επιτυχής επιστροφή στις αγορές δείχνει ακόμα απατηλή.

    Όπως αξιολογεί η Societe Generale, το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί πλέον ομαλά. Οι πληρωμές του Ιουλίου (3,8 δισ. προς ΕΚΤ, 2,3 σε ιδιώτες επενδυτές και σχεδόν 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ) είναι οι τελευταίες μεγάλες πληρωμές για φέτος. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια ακόμα μικρή πληρωμή προς το ΔΝΤ (έως 160 εκατ. ευρώ) τους επόμενους μήνες.

    Το 2018 η πρώτη μεγάλη πληρωμή είναι τον Ιανουάριο (445 εκατ. στο ΔΝΤ) και τον Ιούλιο, με λήξεις στα μέσα του 2018 που είναι μόλις 1,8 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Ετσι, η χώρα μπορεί να πορευτεί με ίδιους πόρους, δεδομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος που αναμένεται, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2018, περίοδος που ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί άλλη δόση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Μυτιληναίος: Ένα ακόμα νεότευκτο πλοίο προστίθεται στον στόλο της M/Maritime

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SHIPPING FOCUS: Big deal 38 εκατ. δολ. για τον Γιάννη Χανδρή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί Β. Μαρινάκης, Χ. Βαφειάς και Γ. Καραγεωργίου αγωνιούν για τη ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ