• Τράπεζες

    ΧΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση για τις τράπεζες μετά τις νέες οδηγίες της ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 880 μονάδες, με συγχορδία ανόδου από blue chips και small caps


    Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ειδικά μετά την δημοσιοποίηση από την EKT  των νέων οδηγιών για τις τράπεζες σχετικά με τα NPLS. Έχει μεγάλη σημασία καθώς πρέπει να καταγράφουν οι κινήσεις των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο που είναι και οι μετοχές βαρόμετρο για το Ελληνικό ΧΑ. Αυτή την στιγμή ο  Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακά κέρδη 0,09% στις 753,83 μονάδες.

    Τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου, τα οποία βαρύνουν ολόκληρη την αγορά δεν φαίνεται να κάμπτονται εύκολα, καθώς εκτός από τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων που θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να επιτύχουν, πλέον προστίθεται ένας ακόμη “πονοκέφαλος” αυτός της οδηγίας της ΕΚΤ (βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης ακόμη), η οποία προβλέπει τα ελάχιστα επίπεδα προληπτικών προβλέψεων για νέα ΜΕΔ (NPLs).

    Το νέο μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική αρνητική επίδραση και στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μέχρι το 2019 θα πρέπει να μειώσουν τα περί 101 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων που διαθέτουν.

    Το ανωτέρω ποσό δεν συνιστά βεβαίως νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αφού πρόκειται για κεφάλαια που θα καλυφθούν από το κεφαλαιακό απόθεμα των τραπεζών, μειώνοντάς το ισόποσα. Η “θυσία” του capital buffer για την αύξηση των δεικτών κάλυψης έναντι επισφαλών δανείων, θα εισαγάγει τις ελληνικές τράπεζες με ισχυρότερες άμυνες στα stress tests της ΕΚΤ το 2018.

    Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τη Merit, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλησίον κρίσιμων διαγραμματικών στηρίξεων, αλλά η ανοδική αντίδραση δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει διστακτικός, ενώ διαρροές για εισήγηση αύξησης των προβλέψεων για τα κόκκινα δάνεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την ΕΚΤ, θα επηρεάσει την κερδοφορία και νομοτελειακά τις αποτιμήσεις.

    Σε αυτό το πλαίσιο ο τραπεζικός κλάδος προσθέτει νευρικότητα στο ταμπλό, με την ΕΕΕ, στο +2,11%, να υπερασπίζεται το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

    Επίσης βοηθούν και οι Λάμδα, Grivalia, Attica Bank, Πειραιώς και Ελλάκτωρ οι οποίες σημειώνουν κέρδη άνω του 1%.

    Ήπια ανοδικά κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Alpha Bank, η Βιοχάλκο, ο ΟΠΑΠ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ, ο Σαράντης, ο ΟΤΕ και η Aegean, ενώ προσπαθούν να βρουν κατεύθυνση ακόμη οι Εθνική, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, οι Jumbo, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Φουρλής και Folli Follie σημειώνουν ήπιες απώλειες, με τον ΟΛΠ να καταγράφει πτώση 1,25% και τον Τιτάτα να είναι στο -1,38%.



    ΣΧΟΛΙΑ